Șezătoarea derulată sâmbătă, la Zăbrătău, a reunit în jur de 200 de persoane de toate vârstele, dovedindu-se a fi un real succes, spun organizatorii.
Șezătoarea a fost desfășurată de Primăria Sita Buzăului, Căminul Cultural, Biblioteca Sita Buzăului și școlile din comună și și-a păstrat scopul fixat cu ani în urmă: perpetuarea tradițiilor și obiceiurilor românești, dar și socializarea.
Programul evenimentului a fost conceput astfel încât să reconstituie șezătorile organizate de străbuni, să ilustreze și caracterul lucrativ al acestora. După cum se știe, șezătorile reprezentau un prilej de întâlnire pentru tinerii şi vârstnicii din sat, în cadrul cărora îmbinau utilul cu plăcutul – îmbinau lucrul – ţesutul, cusutul, torsul, cu istorisirile, jocul, voia bună.
Primarul comunei Sita Buzăului – comună de care aparține satul Zăbrătău, Nicolae Stoica, s-a declarat mulțumit de derularea evenimentului și bucuros că a localnicii sunt dornici să ducă mai departe tradițiile locale și valorile lăsate de străbuni:
„Evenimentul a pornit ca o șezătoare de altădată. Copiii de la cele patru școli DIN comună au evoluat pe scenă, o femeie a mai spus o poezie, s-a mai cântat, Grupul Vocal <<Siteanca>> și-a făcut datoria, ca întotdeauna; oamenii au fost pregătiți cu lucrul – au adus de cusut ciorapi și altele; iar după ce s-a terminat programul, am văzut că toți copiii au început să danseze. De aceea, le-am pus muzică și participanții au început să danseze, cu mic cu mare. Au dansat, s-au bucurat. Important a fost faptul că am reușit să scoatem copiii din fața calculatoarelor și a telefoanelor. Au uitat puțin de internet și au venit și s-au bucurat de eveniment, au socializat.”-a spus primarul Nicolae Stoica.
Acesta a declarat că șezătoarea a oferit prilejul unui dialog între generații:
„A fost un dialog între generații. Cel puțin trei generații au fost acolo și s-a realizat un dialog între acestea, s-au transmis obiceiurile, tradițiile noastre.
Eu le mulțumesc tuturor celor implicați în derularea evenimentului și îi felicit pentru faptul că au reușit să umple Căminul Cultural. Sunt foarte bucuros. O activitate culturală, fără susținerea celor din jurul tău, nu poți să o derulezi. Așa și cu investițiile. Eu mereu spun: un primar, singur, nu poate să facă nimic. Când ai susținere, când oamenii vin alături de tine, primești energie, imbold pentru acțiunile viitoare.”- a afirmat primarul.
Acesta a precizat că evenimentul a fost organizat fără a se afecta bugetul local. Toți cei implicați au pus mână de la mână și au contribuit cu ce au putut pentru reușita șezătorii. De exemplu, primarul a cumpărat 10 torturi și le-a dăruit în cadrul evenimentului, un sponsor a oferit porții de sarmale cu mămăligă, alt sponsor a oferit flori, ce au fost oferite, alături de diplome de onoare, unor localnici. De exemplu, în cadrul evenimentului au fost sărbătorite două cupluri, fiecare având peste șase decenii de căsnicie.
Organizatorii își doresc ca șezătoarea să aibă continuitate. „Vrem ca și șezătoarea să o menținem, să o îmbunătățim.”- a spus primarul Nicolae Stoica.
Mai mult, se dorește și organizarea altor evenimente:
„Ne-am gândit ca de Paște să facem și un bal. A doua zi de Paște vom organiza un bal.”- a mai spus primarul.
În cursul lunii ianuarie (a.c.), la Sita Buzăului a avut loc un alt eveniment îndrăgit: Balul Portului Popular. Acesta a fost organizat de către Căminul Cultural Sita Buzăului, Primăria și Consiliul Local Sita Buzăului și Asociația „Brâul Sitean” și a reunit localnici, dar și oameni din împrejurimi, iubitori ai tradițiilor populare românești.
***
Sfârșitul de săptămână precedent a fost unul plin de evenimente în județ. La Brădet, tot sâmbătă, 2 martie, s-a marcat încă o ediție a Balului portului popular. Evenimentul, organizat la Căminul Cultural Brădet și ajuns la cea de-a V-a ediție, a fost plin de semnificații, promovând costumul național, jocul și cântecul popular și marcând, pe de-o parte, intrarea în postul Paștelui, dar și venirea primăverii și Ziua Femeii.
Balul a fost de Casa de Cultură Întorsura Buzăului, împreună cu Primăria orașului și Asociația „Cununa Carpaților” din localitate.
Un Bal al portului popular a avut loc și la Covasna, în aceeași zi, evenimentul fiind la a doua ediție. Prima ediție a Balului portului popular din orașul Covasna a fost lansată în 2018, în an de sărbătoare – Anul Centenarului Marii Uniri.
Organizatorii ediției din acest an au fost: Asociația Cultural – Creștină „Justinian Teculescu”, Asociația Culturală „Brâul Sitean” și Hotel Clermont din Covasna, acesta din urmă fiind, de altfel, și gazda Balului Portului Popular – 2019.
Ana Ciorici COSTACHE