Vineri, 1 martie, a demarat oficial la Centrul de Agrement Pădureni aflat în subordinea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna,  Proiectul „CIVIT”, ce vizează dezvoltarea și implementarea unor mecanisme de dialog structurat dedicate implicării segmentului de tineret  în 8 județe din 8 regiuni de dezvoltare ale României.


Proiectul, finanțat prin Programul Erasmus + al Uniunii Europene – componenta de dialog structurat, este susținut de către Ministerul Tineretului și Sportului ca și parte interesată- cheie, cât și ca un beneficiar crucial al rezultatelor proiectului, am aflat de la Cătălin – Nicolae Lazăr,  covăsneanul care ocupă din vara anului trecut,  funcția de consilier personal al domnului Remus Munteanu- Secretar de stat cu atribuții în domeniul tineretului din  cadrul Ministerului Tineretului și Sportului.

„<<CIVIT>> a fost conceput în cadrul unui demers de gândire creativă al Grupului PONT și al Compartimentului tineret/tabere din cadrul Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) Covasna și implică 7 Direcții Județene pentru Sport și Tineret din județele Botoșani, Buzău, Ialomița, Vâlcea, Hunedoara, Maramureș, Covasna, cât și municipiul București (respectiv județul Ilfov) prin Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei din București. Scopul acestui proiect este dezvoltarea și implementarea unor mecanisme de dialog structurat în 8 județe din 8 regiuni de dezvoltare ale României (inclusiv București-Ilfov) prin care se creează respectiv se consolidează mecanismele consultative de tineret cu implicarea sectorului de tineret și a factorilor de decizie și se creează/consolidează un model scalabil la nivelul întregii țări pentru mecanisme de planificare și implementare anuală a unor Planuri de Acțiune Județene pentru Tineret. ” – a spus Cătălin-Nicolae Lazăr.

András Farkas, unul din co-fondatorii și managerii de proiect ai Grupului PONT a transmis că proiectul „Platforma CIVIT” a fost aprobată spre finanțare prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene, componenta de dialog structurat și că se derulează sub egida Com’On România.

„Platforma CIVIT se realizează sub egida programului Com’On România, program ce urmărește dezvoltarea ecosistemelor urbane și regionale de tineret prin mecanisme participative cum ar fi bugetarea participativă, forme inovatoare de consultare despre orașele și regiunile României. După consultările la nivel urban cu privire la orașe tinere sub egida programului, al doilea pas este realizarea unei etape de consultare de tip dialog structurat prin care se creează și se implementează planuri de acțiune județene pentru tineret prin participarea activă a tinerilor. Acest lucru vine în completarea și operaționalizarea unor politici și strategii de tineret existente la nivel național, european și global, dar totodată vine cu un efort de simplificare a acestora pentru ca tinerii să conștientizeze și să înțeleagă rolul acestora. Însă, și mai important, CIVIT dorește însă totodată să ofere informații vitale și relevante ce vin dinspre tineri către factori de decizie și pot contribui la îmbunătățirea eforturilor acestora din urmă la procesul de crearea unor politici, strategii și planuri de acțiune viitoare.”- a transmis András Farkas. Acesta a precizat că în pregătirea conceptului proiectului a lucrat cu Cătălin Nicolae Lazăr:

„În pregătirea conceptului proiectului am avut deosebita plăcere să lucrez operativ cu domnul Cătălin Lazăr care atât ca și persoană cât și în calitate de consilier tineret în cadrul l DJST Covasna ne-a ajutat enorm în realizarea implicării tuturor direcțiilor județene vizate. Totodată, doresc să subliniez că proiectul are potențialul de a furniza informații din teren pentru fundamentarea unei noi strategii de tineret a cărei realizare este iminentă pe parcursul anului 2019 și începutul anului 2020.”- a mai spus András Farkas.

Potrivit acestuia, obiectivul general al proiectului este dezvoltarea ecosistemelor participative de tineret județene din România pe baza unor principii precum participarea deschisă a tinerilor și organizațiilor acestora, asigurarea principiului de co-management dintre sectorul public și de tineret, și ciclul consolidat de management al unor planuri strategice și operative ce vizează tinerii la nivel județean.

Proiectul cuprinde 5 etape strategice, derulându-se până în martie 2020.

Grupul PONT este o organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură cu un focus special pe tineri și digitalizare. Grupul PONT își derulează activitatea prin programe cadru și proiecte specifice realizate prin intermediul unor parteneriate intersectoriale și multidisciplinare la nivel local, regional, național și european. Grupul PONT este stabilit în Cluj-Napoca, Transilvania, România, Europa, a mai transmis András Farkas.

Ana Ciorici COSTACHE

Sursa foto: Cătălin –Nicolae Lazăr

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail