Grupul de Acţiune Locală Sepsi (Sepsi GAL) şi Primăria Sfântu Gheorghe, care derulează un proiect finanţat din fonduri europene ce are ca scop incluziunea socială a persoanelor care trăiesc în trei zone marginalizate din municipiul Sfântu Gheorghe, au organizat săptămâna aceasta mai multe dezbateri publice, în cadrul cărora au informat cetăţenii cu privire la intervenţiile şi investiţiile preconizare.
Astfel, locatarii în zona Câmpu Frumos au aflat despre planurile de reabilitare a locuinţelor sociale, amenajarea spaţiilor publice şi dezvoltarea unui centru comunitar integrat, care va oferi servicii sociale şi medicale.
Un astfel de centru se doreşte a fi creat şi în Cartierul Ciucului din Sfântu Gheorghe, în timp ce în Cartierul Őrkő, locuit de romi, sunt prevăzute dezvoltarea infrastructurii stradale şi a reţelei de apă, construirea de locuinţe sociale, a unei grădiniţe şi a unui centru comunitar integrat, precum şi dezvoltarea serviciilor sociale, medicale, educaţionale şi de integrare pe piaţa muncii etc.
Printre obiectivele proiectului se numără şi „demontarea” prejudecăţilor care există la nivelul comunităţii, precum şi sensibilizarea comunităţii locale cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele marginalizate social.
„Este un proiect important pentru noi, un proiect foarte complex, cu intervenţii în infrastructură, educaţie şi creare de locuri de muncă. (…) Aşa cum am mai spus în urmă cu câţiva ani, scopul nostru este să demolăm atât zidurile fizice care separă comunităţile, cât mai ales zidurile invizibile. (…) În cei cinci ani, până în 2023, când se va încheia acest proiect, ne dorim să ne atingem scopul pe care ni l-am propus şi să ajutăm cel puţin 600 de persoane ia să iasă din această situaţie marginalizată şi de sărăcie adâncă. Până la urmă, scopul nostru este să creăm un model pentru copiii care se nasc şi cresc în aceste familii, pentru a-şi schimba mentalitatea, pentru a vedea că dimineaţa părinţii merg la muncă şi prin asta să înţeleagă că şi ei pot reuşi în viaţă dacă merg la şcoală, dacă aleg să meargă la muncă şi nu să aştepte ajutoare sociale”, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.
Proiectul este finanţat cu aproape 7 milioane de euro din fonduri europene.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES