Reprezentanţii consiliilor judeţene Covasna, Harghita şi Mureş şi ai Tirolului de Sud au semnat joi, la Sfântu Gheorghe, o declaraţie de intenţie în vederea elaborării unui acord de cooperare între regiuni.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat că Tirolul de Sud reprezintă un model de urmat în ce priveşte dezvoltarea economică, gestionarea relaţiilor interetnice şi obţinerea autonomiei teritoriale.

El a menţionat, printre altele, că „Ţinutul secuiesc”, respectiv judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş, locuite majoritar de maghiari, au multe lucruri asemănătoare Tirolului de Sud, atât din punctul de vedere al peisajului, cât şi al istoriei.

„În anii ’60-’70, Tirolul de Sud şi Ţinutul secuiesc au luat-o pe drumuri diferite. În Tirol s-au deschis posibilităţile spre autonomie, în timp ce la noi opresiunea a crescut. Mişcările autonomiste din Tirolul de Sud, vizibile şi demne de urmat, din anii ’90 au devenit un exemplu de urmat. Autonomia aduce pace interetnică şi dezvoltare economică. Ce ne dorim noi? Să trăim mai bine, în pace. În 11 zone din Europa funcţionează diferite forme de autonomie. Pace interetnică şi dezvoltare economică este ceea ce ne dorim şi noi în Ţinutul secuiesc. Aşteptările noastre de la această cooperare sunt schimburi de experienţă pe linie de turism, agroturism, sisteme cooperatiste, crearea unui brand local şi regional, educaţie şi, bineînţeles, vrem să vedem avantajele descentralizării, pentru că noi trăim într-un sistem naţional centralizat”, a precizat Tamas Sandor, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatorii evenimentului.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a afirmat, printre altele, că Tirolul de Sud reprezintă un model de convieţuire interetnică, inclusiv în privinţa bilingvismului, punctând, în context, faptul că românii care trăiesc în „Ţinutul secuiesc” ar trebui să înveţe limba maghiară.

Preşedinte CJ Mureş, Peter Ferenc, a subliniat că strângerea legăturilor cu Tirolul de Sud este foarte importantă şi în context european, arătând că minorităţile etnice autohtone trebuie să se susţină reciproc pentru a-şi putea păstra şi afirmarea identitatea şi a avea un viitor.

Continuând ideea, preşedintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), Vincze Lóránt, a evidenţiat faptul că acţiunea de strângere de semnături pentru susţinerea Iniţiativei Cetăţeneşti Europene Minority SafePack, care îşi propune să contribuie la protejarea şi afirmarea intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone din Europa, a fost finalizată cu succes, iar următorul pas este de a convinge Uniunea Europeană, după apropiatele alegeri europarlamentare, să susţină această cauză.

Guvernatorul adjunct al Guvernului Autonom al Provinciei Bolzano din Tirolul de Sud, Daniel Alfreider, care a semnat declaraţia de intenţie, a afirmat că în regiunea autonomă trăiesc circa 521.000 de oameni, dintre care 70% germani, 26% italieni şi 4% ladini, iar, în opinia sa, cheia succesului este „rezolvarea conflictelor” şi descentralizarea, cu alte cuvinte e nevoie de o schimbare de mentalitate şi de atitudine şi în rândul majoritarilor, iar deciziile ce privesc comunitatea locală trebuie luate cât mai aproape de oameni.

„Spre exemplu, dacă vorbim despre numele unei străzi, atunci decizia trebuie luată de oamenii de pe strada respectivă (…) Autonomia funcţionează doar dacă deciziile sunt luate cât mai aproape de individ”, a spus Daniel Alfreider, potrivit traducătorului.

Prin declaraţia de intenţie, semnatarii se angajează să demareze procedurile necesare pentru a elabora un acord de cooperare care, după ce va fi aprobat şi adoptat prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi de către autorităţile fiecărui stat membru, în conformitate cu legislaţiile acestora, va servi drept temei juridic pentru atingerea obiectivelor stabilite.

„Noi, liderii aleşi din aceste regiuni, credem că această cooperare va contribui în continuare la coeziunea regională europeană şi la dezvoltarea relaţiilor prieteneşti dintre popoarele Italiei şi României”, se arată în declaraţie.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail