Normele metodologice care stabilesc măsurile de prevenire a risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, conform Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, au intrat în vigoare. Conform acestor prevederi legale, toți operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare.

Potrivit directorului executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor,  operatorii din întregul lanț agroalimentar, indiferent de forma de organizare, în vederea donării/comercializării de produse agroalimentare, vor lua măsuri ca în toate etapele de producție, de procesare, depozitare, distribuție și comercializare a alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare, să fie respectate dispozițiile cu privire la siguranța produselor alimentare.

Într-un comunicat de presă transmis către redacția Mesagerul de Covasna de reprezentanții DSVSA se precizează următoarele: „Operatorii economici pot lua măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor agroalimentare supuse vânzării accelerate, conform legislației în vigoare. Operatorii economici pot dona produsele aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale către consumatorul final, sau către operatorul receptor, în baza unui contract, oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilității minimale.

Prin definiție operatorii receptori (organizații beneficiare) sunt operatorii din sectorul agroalimentar care desfășoară activități înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ce răspund de respectarea legislației din domeniul igienei alimentelor după preluarea acestora de la operatorii donatori, alimente ce sunt destinate a fi furnizate numai consumatorului final.

Direcționarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei limită de consum, provenite din donații sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final.

Operatorul receptor poate dona alimente doar către consumatorul final, așa cum au fost recepționate de la operatorii donatori sau sub formă de alimente gătite/preparate/transformate, prin utilizarea acestor alimente în incinta cantinelor sociale sau a altor obiective de alimentație publică care funcționează în baza legii asistenței sociale.

Unitățile de alimentație publică de tipul restaurante, restaurante cu autoservire, cofetării, patiserii, plăcintării, simigerii, covrigării, case de comenzi, cantine-restaurant și altele asemenea pot dona alimente gătite/preparate/transformate către operatorii receptori și către consumatorii finali.

Transferul alimentelor către entitățile înregistrate la ANSVSA/DSVSA se face în baza unui contract de donație sau sponsorizare.  Transferul alimentelor pentru consumul uman, prin donare, către operatorii receptori se va face respectând cerințele privind trasabilitatea acestora.

Produsele agroalimentare improprii consumului uman vor fi încadrate și clasificate ca deșeuri alimentare.  În situația în care operatorii receptori nu reușesc să doneze produsele agroalimentare până la expirarea datei durabilității minimale se aplică măsurile prevăzute pentru produsele care nu sunt destinate consumului uman, adică neutralizarea acestora în baza unui contract cu o unitate de incinerare sau grădină zoologică, ori adăpost pentru câini fără stăpân.

Este interzisă donarea către consumatorul final a următoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animală, respectiv carnea și organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud și produsele din lapte crud, peștele și produsele din pescuit proaspete, ouăle și produsele din ouă crude. Aceste alimente pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantinelor sociale sau al altor unități de alimentație publică, în vederea transformării acestora, fără întârziere, în produs finit, destinat consumatorului final.

Este interzisă donarea către consumatorul final și către operatorul receptor a următoarelor alimente perisabile: sucuri de legume și fructe nepasteurizate, legume și fructe pretăiate, semințe germinate.

Produsele alimentare care nu sunt comercializate din cauza unor aspecte de prezentare, defecte de ambalare sau alte defecte care nu pot prezenta niciun risc pentru sănătatea publică pot face obiectul donării numai după efectuarea unei evaluări detaliate, pe fiecare tip de produs, pentru a se asigura că acestea pot fi consumate în condiții de siguranță. Evaluarea se va realiza de către operatorul economic donator și se consemnează în contractul încheiat la momentul donării.

În vederea includerii pe lista operatorilor receptori, aceștia vor depune la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale/Direcțiile Agricole județene, în scris sau on-line, o cerere al cărei model este prevăzut în normele de aplicare publicate,  însoțită în mod obligatoriu de copia documentului de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va publica și actualiza periodic lista operatorilor receptori, care va cuprinde denumirea operatorului receptor, adresa și datele de contact ale acestuia, tipul/categoria de produse alimentare dintre cele care pot face obiectul donării/comercializării.

Operatorul receptor are obligația să depună la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, până la data de 31 martie a fiecărui an, un raport privind activitatea desfășurată în anul precedent, din care să reiasă cantitatea alimentelor provenite din donații. Modelul raportului este prevăzut în anexa la normele de aplicare.

Nerespectarea prevederilor legislative în domeniile de mai sus constituie contravenție și se sancționează cu  1.000 până la 10.000 lei.”

M.D.C.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail