România a închis până în prezent nouă dosare în agricultură, din cele 29 pe care le-a preluat de la preşedinţia austriacă, deşi angajamentul a fost de numai patru dosare, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, într-o conferinţă de presă.
„Sunt 29 de dosare, din care 11 sunt dosare non-legislative şi pe care le-am stabilit etapă cu etapă unde vom ajunge, programându-ne ca să închidem şi comunicând la Bruxelles, în consonanţă cu experţii de la Consiliul Uniunii Europene, care dosare le putem închide. (…) Am stabilit în ce etapă se află dosarele pe care le preluăm de la preşedinţia austriacă, care sunt posibilităţile noastre de realizare şi ce termen putem prevedea pentru finalizarea dosarelor. Din programul acesta bine structurat, aşezat, urmărit, de aici, de Guvern, de către Reprezentanţa permanentă, am reuşit ca în agricultură, faţă de cele patru dosare pe care noi nădăjduiam să le închidem, să realizăm până la această dată nouă dosare. Şi dosare grele, care au presupus foarte multă muncă, zi şi noapte (…)”, a spus Daea.
El a apreciat că rezultatul obţinut până în prezent este „formidabil şi ne dă încredere să mergem să atacăm cât mai mult, în profunzime, dosare de lucru”.
Ministrul Agriculturii a reamintit că o problemă deosebit de importantă în perioada în care România deţine preşedinţia Consiliului UE este aceea de a contura şi conceptul Politicii Agricole Comune (PAC).
„Din 2021 se schimbă profund Politica Agricolă Comună, se schimbă ca şi concept, ca şi instrumente, ca şi mecanisme. Motiv pentru care, în paralel cu definirea acestui concept în Ministerul Agriculturii, prin ordin al ministrului, se lucrează la instrumentele necesare pentru a putea fi validate prin acte normative, în aşa fel încât din 2021 să putem răspunde la noile cerinţe ale PAC”, a precizat şeful MADR.
Politica Agricolă Comună are trei paliere importante: planul strategic; finanţarea, gestionarea şi monitorizarea şi guvernanţa naţională; modificarea Regulamentului 1308 legat de organizarea comună de piaţă.
„În toate aceste domenii avem rezultate foarte bune, în sensul că, preluând de la preşedinţia Austriei, am înaintat pe text din punct de vedere al interpretării unitare la nivelul statelor membre. Această muncă pe care o desfăşurăm noi o desfăşurăm zilnic cu experţi din ţările care compun UE, până noaptea târziu. Noaptea s-a transformat în zi, pentru că este extrem de important să înaintăm. Această realizare merită să fie cunoscută de populaţie şi de mass media, pentru că a fost o serie întreagă de semne de întrebare privind capacitatea noastră de a prelua preşedinţia Consiliului UE şi a ne onoara de această obligaţie care revine din tratatul de funcţionare al UE, pe proceduri foarte clare”, a explicat ministrul Agriculturii.
Daea a anunţat că la fiecare conferinţă în care va prezenta rezultatele obţinute în aceste domeniu va veni şi un reprezentant al fermierilor care poate să confirme „prin vocea sa” activitatea de la MADR şi gradul de aşteptare al fermierilor, „pentru a defini împreună o Politică Agricolă Comună convenabilă pentru toate ţările”.
AGERPRES