Locuitorii comunei Sita Buzăului se pregătesc de șezătoare! Evenimentul, unul dintre cele mai așteptate de siteni, dar nu numai, se va desfășura în acest an, în data de 2 martie, la Căminul Cultural Zăbrătău.
Șezătoarea va fi organizată de Primăria Sita Buzăului, Căminul Cultural Sita Buzăului și școlile din comună și își păstrează scopul fixat cu ani în urmă: păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești, dar și socializarea.
„Anul acesta, șezătoarea va avea loc la Căminul din Zăbrătău. Scopul este același ca și până acum: ne dorim, în principal, să dezvoltăm dragostea față de obiceiurile și de tradițiile locale!”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica. Potrivit acestuia, pregătirile au început deja, fiind fixată și ora evenimentului: ora 18.00.
Programul evenimentului este conceput astfel încât să reconstituie șezătorile organizate de străbuni, să ilustreze și caracterul lucrativ al acestora. După cum se știe, șezătorile reprezentau un prilej de întâlnire pentru tinerii şi vârstnicii din sat, în cadrul cărora îmbinau utilul cu plăcutul – îmbinau lucrul – ţesutul, cusutul, torsul, cu istorisirile, jocul, voia bună. Evenimentul se va desfășura cu câteva zile înainte de intrarea în Postul Paștelui, ca în vremurile de altădată, fiind, totodată și un dar de Mărțișor.
„Dorim să organizăm un program artistic susținut de copiii din comună; să invităm toți copiii care cântă la un instrument, să întrețină atmosfera. Pe de altă parte, susținem ideea de a invita oameni în etate, femei care croșetează, cos, bărbați care se ocupă cu diverse meșteșuguri, să ducă tradiția mai departe, să copiilor, tinerilor, fetelor, astfel că vom lansa și o invitație specială pentru vârstnicii din comună!”- a spus primarul Nicolae Stoica.
„Șezătoarea se organiza, de obicei, la Căminul Sita, dar în acest an dorim să o organizăm la Căminul Zăbrătău și să implicăm școlile din comună. De asemenea, ne-am gândit să invităm și ansambluri corale, grupuri artistice din zonă!”- a declarat directorul Căminului Cultural Sita Buzăului, Ovidiu Olteanu.
Intrarea va fi liberă, participanții fiind rugați ca, în limita posibilităților, să se prezinte îmbrăcați în port popular sau să poarte măcar un element al acestuia:
„Este recomandat ca participanții să vină îmbrăcați în costum popular sau într-un element al acestuia…ne-am dori foarte mult acest lucru, dar nu este un criteriu de participare obligatoriu!”- a mai spus primarul Nicolae Stoica.
Primarul a declarat că evenimentul este foarte bine primit de către localnici. „Eu consider că încă nu ne-am pierdut speranța; ne respectăm tradiția, folclorul și lucrurile de valoare dintr-o comunitate. Dacă nu îți respecți trecutul, tradiția, nu ai viitor! O comunitare care nu își respectă trecutul, nu are viitor! Noi am încercat să valorificăm și partea aceasta culturală, foarte mult, pentru că am văzut că oamenii au nevoie, simt, trăiesc momentele acestea fericite, în care își aduc aminte multe lucruri din trecut. Tocmai de aceea organizăm acest eveniment și să îl ducem mai departe! Intrarea va fi liberă! Îi așteptăm cu drag pe siteni, la eveniment, să ne bucurăm împreună, să depănăm amintiri, să ne bucurăm de momentele și de tradițiile pe care le putem pune în valoare!” – a spus primarul Nicolae Stoica.
În cursul lunii ianuarie (a.c.), la Sita Buzăului a avut loc un alt eveniment îndrăgit: Balul Portului Popular. Acesta a fost organizat de către Căminul Cultural Sita Buzăului, Primăria și Consiliul Local Sita Buzăului și Asociația „Brâul Sitean” și a reunit localnici, dar și oameni din împrejurimi, iubitori ai tradițiilor populare românești.
Ana Ciorici COSTACHE