Primarul comunei covăsnene Micfalău, Demeter Ferenc, a lansat un apel pe o reţea de socializare, în speranţa că va găsi astfel un medic de familie în locul celui pensionat.
„Căutăm cu disperare un medic de familie împreună cu o altă comună. Oferim locuinţă de serviciu cu 2 camere, bucătărie şi baie. Comuna Micfalău are 1800 de locuitori. La 4 km de comună este situată comuna Malnaş cu 1000 de locuitori, fără medic de familie. În comună avem asistenţi medicali care pot lucra în cabinet. Cooperăm foarte bine cu comuna Malnaş. Într-una din comune poate să fie şi punct de lucru. Există farmacie. Zona e frumoasă, cu ape minerale, oameni deschişi şi primitori.Aveţi toată susţinerea Primăriei”, scrie primarul pe grupul „Medici de familie din România pe Facebook”.
Acesta a mai adăugat că fostul medic s-a pensionat, iar în localitate sunt opt asistenţi medicali calificaţi care ar putea fi angajaţi, însă mulţi localnici sunt nevoiţi să meargă la Sfântu Gheorghe pentru consultaţii şi pentru reţete, municipiul aflându-se la o distanţă de 21 de kilometri.
„Mă doare sufletul când văd că bătrâni bolnavi stau în frig şi aşteaptă autobuzul, fiindcă trebuie să meargă în oraş pentru o reţetă. Mulţumesc medicilor de familie din Sfântu Gheorghe care au acceptat pacienţii din Micfalău”, a mai scris primarul Demeter Ferenc, care a primit felicitări pentru iniţiativă, dar şi diverse sfaturi din partea membrilor grupului.
Preşedintele Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medici de familie din judeţul Covasna, dr. Lucia Seres, a declarat la finalul anului trecut, pentru AGERPRES, că 28 de medici de familie din judeţ au împlinit sau vor împlini în curând vârsta de 65 de ani şi ar trebui să se pensioneze, dar nu are cine să îi înlocuiască.
„Cea mai gravă problemă e problema de personal, pentru că medicina de familie nu e atractivă. Suntem în situaţia în care 28 de medici de familie din judeţ au împlinit sau împlinesc în curând 65 de ani şi va trebui să ne rugăm de aceştia să le prelungim activitatea (…) pentru că tinerii nu vin (…) Dacă medicul pleacă, se închide cabinetul (…) şi sunt zone izolate sau din mediul rural unde mulţi oameni, în special în vârstă, nu au posibilităţi să meargă la clinici”, a declarat dr. Seres Lucia.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES