În urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Covasna în focarele din Municipiul Sfântu Gheorghe și comuna Valea Crișului, și pentru a preveni răspândirea virusului, având în vedere planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane adoptat în ședință extraordinară în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor din județul Covasna, la sediul Instituției Prefectului – Județul Covasna a avut loc, în cursul zilei de miercuri, o întrunire cu primarii localităților din județ în vederea analizării situației și stabilirii măsurilor care se impun la nivelul unitățillor administrativ teritoriale.
Într-un comunicat de presă transmis către redacția Mesagerul de Covasna, de reprezentanții Cancelariei Prefectului Județul Covasna, se precizează urmtoarele: „În cadrul întâlnirii s-a solicitat primarilor, printre altele, punerea în discuție în cadrul ședințelor Consiliulul Local a problematicii PPAfr. și a măsurilor necesare a fi întreprinse pentru prevenirea răspândirii acesteia.
De asemenea, s-a solicitat acestora sprijinul în vederea informării cât mai corecte și cât mai urgente a cetățenilor cu privire la gravitatea și rapiditatea răspândirii virusului PPAfr., precum și asupra consecințelor socio-economice generate de confirmarea eventualelor focare.
În acest sens, facem un nou apel către populația județului să respecte măsurile minimale sanitar-veterinare și normele referitoare la transferul/vânzarea-cumpărarea/sacrificarea animalelor din speciile susceptibile, rugându-i a acorda maximă atenție surselor pe care acestea le aleg pentru procurarea porcinelor.
Aducem, de asemenea, la cunoștința cetățenilor faptul că, vehicularea bolii constituie caz penal și se pedepsește conform art.355 si 358 din Noul Cod Penal.
Precizăm că, în urma confirmării celor două focare din Municipiul Sfântu Gheorghe și comuna Valea Crișului și ca urmare a măsurilor dispuse în Centrul Local de Combatere a Bolilor Covasna au fost izolate cele două focare, au fost dezinfectate zonele din focar și au fost luate măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurii uciderii preventive a unui număr de 146 de porci.
În completarea măsurilor și recomandărilor de mai sus, găsiți atașat un material informativ conținând principalele aspecte necesare cunoașterii PPAfr. și prevenirii răspândirii ei.”
***
Pesta Porcină Africană este o boală virală
- În mod obișnuit este mortală pentru porcii domestici și mistreți
- Nu există vaccin sau tratament pentru această boală
- Din această cauză provoacă serioase probleme socio-economice în țările afectate
- Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre
- Prepararea sau afumarea cărnii de porc NU distruge virusul
- Oamenii nu se îmbolnăvesc dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate
- Semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut
- Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează: febră mare, apatie și imposibilitatea de a sta în picioare; vomă, diaree uneori cu sânge; pete roșii-albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor și râtului; tuse și respirație îngreunată; avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranță în mers a purceilor
- Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile
- Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri: prin contactul direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi, prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate, contactul cu materialele contaminante, contactul cu oamenii care poartă haine și încălțăminte contaminate
- Contactați imediat medicul veterinar dacă suspectați că efectivul de animale este contaminat.
- Nu deplasați animelele din fermă sau gospodărie
- Întotdeauna schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria
- Înainte de a achiziționa furaje, așternut porci, asigurați-vă că acestea provin din unitățile verificate, care au implementate toate măsurile de siguranță pentru a evita pătrunderea virusului
- Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreții sau porcii din alte gospodării • Niciodată să nu hrăniți porcii cu resturi alimentare
- Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană
- Achiziția și transportul cărnii și a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul
- Vânătorii și câinii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domestici după vânătoare
- Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domestici sau mistreți
- Nu aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți
- Contactați medicul veterinar dacă găsiți cadavre de mistreți chiar dacă în zonă NU evoluează
PESTA PORCINĂ AFRICANĂ.
M.D.C.