Numărul actelor administrative emise de primării sau Consiliul Judeţean în 2018 şi identificate ca fiind nelegale de către juriştii Instituţiei Prefectului Harghitei este cel mai mic din ultimii ani, arată bilanţul activităţii pe anul trecut prezentat, luni, de prefectul Jean-Adrian Andrei.
Potrivit datelor statistice, anul trecut au fost supuse controlului legalităţii actelor un număr de 30.015 acte administrative adoptate de autorităţile publice locale, din care 5.878 au fost hotărâri ale consiliilor locale şi ale Consiliului Judeţean, iar 24.137 dispoziţii emise de către primari şi de către preşedintele CJ Harghita.
Dintre acestea, s-a constatat că sunt nelegale şi au fost supuse procedurii prealabile un număr de 541 de acte administrative, în scădere faţă de 2017, când au fost 894 de acte sau de anul 2016, când 947 de documente nu respectau legea.
Din cele 541 de acte identificate că nu respectau legea, 13 au fost atacate în instanţa de contencios administrativ.
Datele statistice arată că cele mai multe acte administrative au fost identificate ca fiind ilegale în anul 2009, când 2.447 de astfel de documente au fost supuse procedurii prealabile, iar în 2018 s-a constatat cel mai mic număr de acte administrative nelegale din ultimii ani.
Actele identificate ca fiind nelegale sunt retrimise pentru revocarea sau modificare, în vederea intrării în legalitate, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, sunt atacate în instanţe.
Scăderea numărului actelor considerate a fi ilegale este pusă pe seama instruirilor periodice efectuate de specialiştii Instituţiei Prefectului cu secretarii localităţilor, în care acestora li se prezintă noutăţile legislative şi modalitatea de întocmire a documentelor, prefectul fiind de părere că s-a înţeles că orice act administrativ care nu respectă prevederile legii este retrimis pentru modificare sau este atacat la instanţa de contencios administrativ.
„Faţă de anii anteriori a scăzut semnificativ numărul actelor administrative adoptate şi emise de autorităţile publice ale administraţiei publice locale, mai ales cele care au necesitat o procedură prealabilă. (…) Avem doar 13 acte administrative atacate în instanţă, ceea ce este extrem de promiţător. Apelul meu către autorităţi este să se uite de două ori atunci când ridică mâna. Sigur că există şi o necunoaştere a prevederilor legale atunci când discutăm de o temă care are ca finalitate aprobarea unui act administrativ, de aceea, am rugămintea, dacă simt nevoia, să se adreseze pentru consultanţă juriştilor din Instituţia Prefectului, pentru că noi suntem garanţii respectării legii în judeţ şi, sigur că atunci când există probleme, reacţionăm ca atare”, a precizat prefectul Jean-Adrian Andrei, în şedinţa Colegiului Prefectural.
AGERPRES