Asociaţia Municipiilor din România (AMR) i-a solicitat, luni, premierului Viorica Dăncilă o întâlnire pentru a discuta despre bugetul pe 2019 şi cotele din impozitul pe venit ce vor reveni unităţilor administrativ teritoriale, invitând-o să participe marţi la reuniunea Comitetului Director al AMR.
„Având în vedere discuţiile din spaţiul public legate de prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2019, Asociaţia Municipiilor din România a decis convocarea Comitetului Director al AMR pentru data de marţi, 29 ianuarie 2019, ora 15,00, la sediul AMR din str. Matei Basarab nr. 63, Sector 3, şedinţă la care vă adresăm invitaţia să participaţi”, se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului şi semnată de preşedinte AMR Robert Sorin Negoiţă, primarul Sectorului 3.
AMR susţine că i-a solicitat în mod repetat premierului consultări pe tema finanţării administraţiei publice locale şi este prima oară în istoria Asociaţiei când solicitările de dialog sunt refuzate.
„În semestrul II din anul 2018, dar şi în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluţii privind finanţarea administraţiei publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar şi promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcţionarea administraţiei publice locale, sunt refuzate, astfel încât la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, menţionează AMR.
AMR mai arată că a aflat din „surse neoficiale” „speculaţii” în legătură cu cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat destinat fiecărei unităţi administrativ teritoriale (UAT).
„Ne aflăm acum la sfârşitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deşi aflăm din presă că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c. Tot din surse neoficiale sunt şi speculaţiile referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019: 20% la bugetul local al judeţului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, faţă de procentul de 20% solicitat. Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, (…) considerăm, stimată doamnă Prim-ministru, că structurile asociative ale administraţiei publice locale ar trebui să primească informaţiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuţie sunt finanţele publice locale”, mai precizează reprezentanţii AMR.
AMR subliniază că nu există nicio informaţie oficială legată de fundamentarea bugetelor locale pe 2019.
„Având în vedere că până în prezent nu există nicio informaţie oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă Prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dumneavoastră pentru discutarea cotelor din IV ce urmează a fi alocate UAT şi a alocărilor bugetare de care depinde dezvoltarea comunităţilor urbane în următorii ani, astfel, vă invităm să vă alăturaţi primarilor de municipii, marţi, 29 ianuarie 2019, începând cu ora 15, str. Matei Basarab nr. 63 la reuniunea CD al AMR”, se menţionează în finalul scrisorii transmise de AMR.
AGERPRES