Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat recent că, în marea majoritate a instituţiilor deconcentrate din judeţul nostru este respecatată legislaţia cu privire la afişarea numelui instituţiei şi la comunicarea informaţiilor de interes public şi în limba maghiară.

Şi asta, după ce prefectul  a cerut reprezentanţilor tuturor deconcentratelor covăsnene să se conformeze. În cursul anului trecut, Gyorgy Ervin  a  solicitat Departamentului pentru Relaţii Interetnice din subordinea guvernului să îşi exprime opinia cu privire la legislaţia referitoare la afişarea numelui instituţiei  şi  comunicarea informaţiilor de interes public şi în limba maghiară.

Drept răspuns, i s-a comunicat că prevederile legii trebuie aplicate, în mod obligatoriu, la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, reprezentate în judeţul Covasna.

Gyorgy Ervin a precizat că, la Instituţia Prefectului Judeţului Covasna au venit mai multe răspunsuri de la diferite ministere, în care este precizată poziţia fiecăruia în ceea ce priveşte aplicarea acestei legi, în instituţiile din subordine, aflate în judeţul Covasna.

Astfel, prefectul a menţionat că „Ministerul Mediului şi Pădurilor a precizat că la Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului situaţia este în acord cu legea, iar la Romsilva se vor corecta deficienţele. Ministerul Finanţelor Publie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Sănătăţii au comunicat că toate afişările sunt făcute bilingv şi comunică toate informaţiile de interes public şi în limba maghiară. În schimb, Direcţia Regională de Poştă Braşov a comunicat că a transmis mai departe solicitarea către Direcţia Poştei Române din Bucureşti”.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Judeţul Covasna, Erdely Andras, a precizat că aceste demersuri au fost făcute în conformitate cu poziţia oficială a Guvernului României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, cu privire la modul în care reglementările internaţionale, ratificate de România, consacrate promovării folosirii limbilor regionale sau minoritare în raporturile cu autorităţile administrative şi serviciile publice, şi legislaţia internă privind utilizarea limbii minorităţilor naţionale, trebuie aplicate la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul judeţului Covasna.

Potrivit poziţiei oficiale a Guvernului României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice „primul element în relaţia de comunicare dintre un cetăţean şi autoritatea publică îl constituie identificarea corectă a spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea autoritatea publică, în acest fel fiind obligatorie inscripţionarea şi în limba minorităţii naţionale a plăcuţei care cuprinde denumirea acesteia (fie că este o autoritate publică locală, fie un serviciu public deconcentrat)”.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail