Rata șomajului din județul Covasna a ajuns, la finele lunii decembrie 2018, la 3,61%, fiind în creştere nesemnificativă, arată ultimele date ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.
Conform informațiilor prezentate de conducerea AJOFM Covasna, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, la finele lunii decembrie, în evidențele instituției figurau 3104 persoane înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Din totalul acestora, 483 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2621 erau șomeri fără indemnizație. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2279 șomeri proveneau din mediul rural și 825 din mediul urban.
„Trebuie să vă informăm despre faptul că, deși este iarnă și se pune că iarna cresc cifrele, în sensul șomajului, noi avem o variație extrem de mică, rămânând în plaja unei rate de 3,6%, în apropierea acestei cifre, deci, este infimă.”, a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.
Astfel, rata șomajului înregistrată la finele lunii decembrie 2018 a fost 3,61%, cu 0,01 puncte procentuale față de luna noiembrie 2018.
Potrivit datelor AJOFM Covasna, pe parcursul lunii decembrie 2018 au intrat în evidenţa AJOFM Covasna un număr de 305 persoane şi au ieșit din evidenţa AJOFM Covasna 294 persoane.
Pe categorii de vârstă, cei mai mulți șomeri din evidența de la finele lunii decembrie sunt cei sub 25 de ani (în număr de 723). În număr mare sunt și cei cu vârsta între 40 și 49 de ani (694), precum și cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani – 739. 649 de șomeri din evidență au vârsta cuprinsă între 30-39 de ani, iar șomerii peste 55 de ani sunt în număr de 443. Șomerii cu vârsta între 50-55 de ani sunt în număr de 337, iar între 25-29 de ani, 213.
Șomerii cu studii primare şi fără studii au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Covasna (52,25%), această categorie fiind urmată de cea a celor cu studii gimnaziale (21,84%), iar 13,75% au absolvit liceul. Șomerii cu nivel de studii profesionale reprezintă 10,14% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare sunt 2,02%.
În ceea ce privește repartizarea în teritoriu a şomerilor înregistrați în evidenţa AJOFM Covasna, datele AJOFM Covasna arată că din zona Sfântu Gheorghe provin 1100 persoane (499 femei), din care în plată sunt 105 (65 femei). Din zona Baraolt provin 900 de persoane, din care în plată 97, din zona Târgu Secuiesc, 530 de persoane (247 femei), din care în plată 143 (60 femei), din zona Covasnei – 379 persoane (177 femei), din care în plată 95 (50 de femei), iar din zona Întorsura Buzăului cu 195 persoane (81 femei), din care în plată 43 (21 femei).
Peste 1900 de persoane, foarte greu de încadrat în muncă sau la cursuri de formare
Conducerea Agenției județene a amintit că a realizat și o profilare a șomerilor din evidența sa și că structura șomerilor înregistrați, pe nivelul în care pot fi încadrați în muncă sau la cursuri, (nivel stabilit prin profilare), arată că 1906 sunt persoane „foarte greu ocupabile”, 1042- „greu ocupabile”, 84 mediu ocupabile, iar 72 sunt persoane ușor ocupabile.
Sute de tineri NEETs în evidență
De asemenea, în evidența Agenției sunt și aproximativ 700 de tineri Neets (din categoria „NEETs” fac parte tinerii până în 25 de ani, care nu au reuşit să se integreze pe piaţa muncii din diverse motive (lipsa oportunităţilor de ocupare, lipsa competenţelor cerute pe piaţa muncii etc.) şi care nu sunt cuprinşi în programe de educaţie sau formare).
„În ceea ce privește situația tinerilor NEETS, acei tineri Neets care, pentru noi, sunt importanți, continuăm să evidențiem faptul că, persoanele ușor ocupabile sunt în număr de 21, din care mai mult de jumătate sunt femei și la fel de multe persoane, aproape 99% au studii mai mult de opt clase, sau chiar avem trei persoane cu studii universitare, din zona Sfântu Gheorghe, respectiv din orașul Covasna. Parțial același lucru se vede și la tinerii NEETs mediu ocupabili, în număr de 19 – deci în număr destul de redus (majoritatea sunt de sex feminin și majoritatea cu opt clase finalizate). Din ambele categorii amintite anterior, nu avem evidențiată nicio persoană de etnie romă. Urmează categoria celor greu ocupabili și categoria celor foarte greu ocupabili. La greu ocupabili, avem 400 de persoane – aproape jumătate bărbați, jumătate femei, din care un sfert sunt din categoria persoanelor rome și aproape trei sferturi au opt clase –ca nivel de studii. În situația tinerilor foarte greu ocupabili, avem în total aproape 300 de persoane, din care două treimi sunt de etnie romă, din care o treime sunt șomeri de lungă durată, respectiv mai mult de jumătate sunt cu studii sub opt clase (…). Tinerii foarte greu ocupabili nu au studii superioare. În total, în evidența noastră sunt 723 de NEETs și sunt profilați, sunt pregătiți pentru viitoarele proiecte competitive sau necompetitive, în funcție de cum se va aborda această problematică la nivelul Ministerului Fondurilor Europene.”- a explicat directorul executiv Kelemen Tibor.
Câțiva experți externi au început activitatea de identificare și de înregistrare a tinerilor NEETs în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna. Demersurile se realizează în cadrul proiectului „INTESPO – înregistrarea Tinerilor în Evidentele Serviciului Public de Ocupare”, implementat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Educației Naționale și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea numărului de tineri NEETs înregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO) în vederea furnizării de măsuri specializate de sprijin.
În cadrul proiectului, în fiecare județ au fost constituite echipe locale de intervenție formate din experți de ocupare. Experții de ocupare din cadrul echipelor locale de intervenție, pe lângă o serie de responsabilități, asigură realizarea activităților de bază ale proiectului: contactarea și profilarea tinerilor NEETs, înregistrarea acestora în baza de date a agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, informarea și consilierea acestora, monitorizarea parcursului tinerilor NEETs înregistrați, se arată pe site-ul ANOFM.
„Experții angajați prin proiectul INTESPO se duc pe teren, caută acești tineri, îi identifică. Avem, de exemplu, situația localității Ghelința – colegii mei au invitat un număr de 77 de tineri identificați prin baza Evidenței Populației, respectiv s-a încheiat parteneriat cu Primăria, cu reprezentantul din partea Primăriei care se ocupă de probleme sociale, s-a luat legătura cu reprezentantul romilor (…). Săptămâna trecută s-a întâmplat acest lucru. După invitațiile scrise, ne-am prezentat la Primărie, unde, au venit opt persoane, din care trei nu au fost invitate, ci au aflat de la vecini despre această acțiune. Din cei cinci care erau în evidența noastră, doi sunt deja activi – lucrează și doi ar putea fi incluși în proiectul nostru. Există o plajă destul de mare de posibilități pentru a înregistra acești tineri și vom continua cu celelalte localități. Colegii mei, experți externi, nu au reușit încă să meargă din casă în casă; așteptăm zilele mai puțin friguroase (…). E o muncă foarte, foarte vastă. Proiectul ține încă trei ani de zile din acest moment. (…) Sunt foarte mulți care ar putea fi luați în baza noastră”- a declarat directorul executiv Kelemen Tibor.
Aproape 4000 de „potențiali clienți” pentru baza Neets
Aproximativ 4000 de tineri sunt „potențiali clienți ai AJOFM” , în acest sens, conform directorului AJOFM Covasna, iar contactarea și profilarea tinerilor se va face pe tot teritoriul județului.
„Ne-am propus să ajungem la 4000 de persoane, la momentul intrării în proiect, dar pe parcurs, ieșind și intrând noi generații (…), situația s-ar putea schimba. Mai puțin de 4000 de persoane nu ar trebui să fie, pentru că aeasta este ținta minimă propusă prin acest proiect.”- a spus Kelemen Tibor.
Potrivit acestuia, proiectul INTESPO se derulează la nivel județean, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).
Înregistrare – angajare – prime – ucenicie, câteva dintre posibilitățile pentru NEETs, dar nu numai pentru aceștia
Înregistrându-se în evidența AJOFM Covasna, acești tineri ar putea avea șansa de a -și găsi un loc de muncă.
Angajându-se, ar putea beneficia de prima de activare de 1000 de lei.
De asemenea, ei ar putea să devină ucenici. Persoanele cu studii primare vor putea obține o calificare urmând programele de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă.
„Sistemul de ucenicie, cel puțin din acest an, înseamnă modificări substanțiale pentru cei care au studii primare sau incomplete, pentru că există ucenicia de nivel I- ceea ce înseamnă 6 luni, pentru meseriile simple (…) și pentru care aceste persoane sunt plătite din primul moment (…)”- a spus directorul Kelemen Tibor.
Potrivit noilor reglementări, care modifică Legea nr.279/2005, (modificări comunicate în luna decembrie 2018 de către ANOFM), persoanele cu vârsta de peste 16 ani, care au cel puțin studii primare, vor putea fi cuprinse în programele de ucenicie pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1. Pentru această situație, contractul de ucenicie va avea o durată de cel puțin 6 luni.
„Prin ucenicia la locul de muncă, se urmărește obținerea unei calificări pentru tinerii cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învățare pornind de la situațiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupații direct la locul de muncă. Astfel, prin această formă de pregătire, tinerii pot dobândi competențe profesionale și un loc de muncă cu o durată între 6 luni și trei ani, angajatorul asigurându-i ucenicului condițiile necesare pregătirii teoretice și practice.”- a informat, atunci, ANOFM.
Potrivit aceleiași surse, durata contractului de ucenicie la locul de muncă se stabilește în funcție de ocupația/calificarea pentru care urmează să se pregătească ucenicul, dar și de competențele dobândite anterior de către acesta, fără a putea fi mai mică de: 6 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1; 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2; 24 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3; 36 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.
Conform ANOFM, ucenicul poate fi supus unei perioade de probă care nu va depăşi 30 de zile lucrătoare, iar salariul de bază lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă este cel puțin salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condițiile prezentei legi, beneficiază la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună pe toată durata programului de ucenicie, a informat ANOFM.
Prin modificările recente ale Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, se prevede că nu beneficiază de subvenții angajatorii care: a) anterior încheierii contractelor de ucenicie, au avut cu persoana în cauză încheiate alte contracte de ucenicie pentru aceeaşi calificare; b) organizează programe de ucenicie în acelaşi domeniu de activitate în care ucenicul deţine deja o calificare ce cuprinde competenţele propuse a fi dobândite prin noul program de ucenicie; c) în ultimul an au fost în raporturi de muncă cu persoana care urmează să încheie contract de ucenicie, cu excepţia situaţiei în care pentru persoana respectivă a fost încheiat contract individual de muncă pe perioada vacanţelor, în condiţiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, cu modificările ulterioare; d) se află în situaţia de insolvenţă, în procedură de executare silită, reorganizare suspendate sau restricţii asupra acestora.
Și în județul Covasna se practică ucenicia la locul de muncă. În 2018 au fost încheiate două contracte în meseria de brutar, pentru două persoane. În luna septembrie a anului trecut, AJOFM Covasna a organizat, în premieră, bursa locurilor de muncă pentru ucenici.
„Inițial erau contracte de ucenicie la o firmă de construcții. Acum suntem la început de activitate în acest sens cu o brutărie, unde, pentru poziția de brutar suntem implicați și încercăm, prin agentul economic care a acceptat acest lucru, să continuăm această formă de pregătire. La fel, săptămâna trecută, ne-am adresat Composesoratului de la Bățanii Mari și cu președintele Composesoratului, am invitat mai mulți agenți economici din zonă (…). Ne-am întâlnit cu aceștia și există șanse ca și cu dânșii să dezvoltăm parteneriate în acest sens, atât pentru domeniile – fasonator cherestea, cât și pentru îngrijitori animale, pentru cei care să lucreze în cultura plantelor, și în domeniul turismului (…). ”- a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna.
Ana Ciorici COSTACHE