Un grup de voluntari răspândesc, de patru ani, seminţe de legume româneşti, din soiuri vechi, alături de plante aromatice, flori sau alte plante de grădină, pe care le oferă gratuit, pentru a nu se pierde.

Soiuri de legume autohtone, răspândite în România de voluntari. Cum s-au reunit peste 2000 de oameni din toate colţurile ţării pentru a cultiva spirirtul

Grupul, care a ajuns acum la 2.000 de membri, a organizat sâmbătă, în Bucureşti, o astfel de piaţă liberă, la care doritorii au venit în număr foarte mare, a declarat pentru MEDIAFAX Rodica Meiroşu, care conduce grupul de voluntari.

Totul a pornit de la un câţiva pasionaţi care s-au cunoscut pe Facebook, iar în timp numărul a crescut. „Sâmbătă, la Bucureşti, au venit oameni din Cluj, Constanţa, Iaşi, Braşov, ba chiar din Chişinău sau români din alte ţări, pentru a face schimb de seminţe. Nu ne aşteptam ca oamenii să vină în număr atât de mare”, a spus Rodica Meiroşu.

Până în prezent grupul a organziat 25 de pieţe şi două festivaluri iar în continuare va fi prezent şi va oferi gratuit seminţe în alte 10 localităţi, până la finele lunii martie. ”Suntem voluntari, facem totul din pasiune, oferim seminţe oamenilor cu condiţia să le ofere şi ei mai departe. Le oferim seminţe reproductibile. Unii s-au bucurat să găsească la mine porumbul alb, vechi, de floricele, care a dispărut”, spune Rodica Meiroşu.

 

În acelaşi timp voluntarii vor să tragă un semal de alarmă în privinţa soiurilor autohtone care s-au pierdut sau sunt pe cale să se piardă. Nu promovăm nici folosirea chimicalelor în cultura plantelor, ci a remediilor naturale, cum este maceratul de urzică”.

Rodica Meiroşu a trăit la oraş, dar s-a retras la ţară şi cultivă, în grădina sa de 1.800 de metri pătraţi, legume. Ea spune că autorităţile ar trebui să facă mai mult pentru susţinerea soiurilor locale şi pentru staţiunile de cercetare din Buzău şi Suceva, unde se mai găsesc astfel de seminţe.

Mediafax.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail