Proiectul „c@rte în sate”, care s-a derulat în perioada iunie – decembrie 2018 în 30 de sate vrâncene, a fost nominalizat la Gala Premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional, la „Premiul pentru incluziune socială şi dialog intercultural”, acordat iniţiativelor care au implicat categorii de public din zone defavorizate.

Peste 200 de copii din 30 de sate de la poalele munţilor Vrancei au beneficiat de acest proiect, care şi-a dorit să aducă lectura cât mai aproape de copiii şi adolescenţii din zone unde bibliotecile sunt inexistente sau cu fond de carte redus.

„Am mers în principal în localităţi unde nu există biblioteci publice sau dacă există, oamenii nu ştiu de ele şi nu merg acolo. Nevoia este mult mai mare de astfel de proiecte în sate. Ne-am dat seama că de fapt copii nu au acces la cărţi, care sunt foarte scumpe şi puţini părinţi îşi permit să cumpere cărţi care să fie în trend cu ceea ce vor copiii de astăzi, cărţi mai interactive, mai colorate. Bibliotecile şcolare din cauza crizelor financiare nu au mai făcut achiziţii noi de carte. Noi ne-am dorit să le ducem copiilor cărţi nu neapărat din bibliografia şcolară, ci cărţi de vacanţă, pe care să le citească de plăcere”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul proiectului, Silvia Vrînceanu Nichita.

Tot proiectul s-a desfăşurat sub forma unui joc, în care cel care le-a făcut companie copiilor a fost un personaj de poveste inventat cu această ocazie. Ceea ce a început ca un proiect de vacanţă a continuat şi după deschiderea anului şcolar, datorită entuziasmului cu care a fost primit.

„Am făcut o bibliotecă mobilă, am inventat un personaj de poveste, pe nume Cărţilă, care şi-a propus să-i cunoască pe copii, să vadă de ce ei nu citesc, de ce tind să petreacă mai mult timp în faţa ecranului. Am început ca un proiect de vacanţă, dar am continuat, pentru că am fost primiţi cu foarte, foarte multă bucurie. Ţinem în continuare legătura cu copiii şi chiar le trimitem din când în când cărţi”, a spus Silvia Vrînceanu Nichita.

Peste 30 de voluntari s-au implicat în acest proiect, majoritatea elevi de liceu, dar şi profesori sau oameni din satele vizitate, care au dat o mână de ajutor pentru a face din lectură o activitate cât mai plăcută de petrecere a timpului liber.

„Cărţilă şi-a trimis spiriduşii prin sate, spiriduşii fiind voluntarii care au participat la proiect, în general elevi de liceu, dar şi profesori, pensionari sau pur şi simplu oameni din zonă care ne-au ajutat cu atelierele de lectură. Proiectul nostru nu este numai despre carte, ci şi despre artă în general. Am încercat nu numai să citim cu copiii, ci să includem în aceste ateliere arte diferite, desen, muzică, dans etc., în funcţie de abilităţile voluntarilor. Am dorit să facem din lectură o activitate plăcută de petrecere a timpului liber. Tocmai de aceea am inclus foarte multe activităţi nonformale în proiect şi am ieşit pe cât posibil în natură, pe malul unui lac, într-o livadă, la biserică, la Casa Babei Vrîncioaia, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare”, a explicat managerul proiectului.

Câştigătorii Galei vor fi anunţaţi pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, însă organizatorii dau asigurări că acest proiect va continua şi în 2019, mai ales că unii copii au mare nevoie de ajutor pentru a învăţa să citească.

„Am găsit copii care nu ştiu să citească sau care citesc cu greutate şi care au mare nevoie de oameni care să citească împreună cu ei, să petreacă mai mult timp cu ei, pentru că cititul ţine şi de exerciţiu şi dacă nimeni nu citeşte cu ei, dacă nu au o carte de poveşti mai atractivă, sunt tentaţi să stea mai mult pe telefon sau să facă altceva”, a spus Silvia Vrînceanu Nichita.

Caravana de lectură a proiectului „c@rte în sate” a trecut prin satele din comunele Andreiaşu, Reghiu, Vintileasca, Spulber şi Păuleşti, ajungând până în sate greu accesibile cum ar fi Ursoaia, Răiuţi, Farcaş sau Poiana Stoichi.

Proiectul cultural „c@rte în sate” a fost cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi a avut ca parteneri Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea şi Clubul de jurnalism şi implicare civică Tineret în (re)acţiune.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail