Zeci de șomeri neindemnizați din evidențele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, care au reușit să se încadreze în muncă au beneficiat, în anul 2018, de o primă de activare în valoare de 1000 de lei.
Conform AJOFM Covasna, șomerii înregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de muncã de cel puțin 30 de zile, care nu beneficiazã de indemnizatie de șomaj, în situația în care se angajeazã cu normă întreagă, pentru o perioadã mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncã, beneficiază de o primã de activare în valoare de 1.000 lei, neimpozabilă.
Potrivit aceleiași surse, prima de activare se acordã în douã tranșe, astfel:
a) 500 lei, la data angajãrii; b) 500 lei, dupã expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.
„Prima de activare se acordă, la cerere, persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: – sunt înregistrate la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă de cel puțin 30 de zile şi nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj; – s-au angajat cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni; – în ultimele 12 luni anterioare angajării nu au lucrat la acel angajator; – nu au beneficiat de primă de activare în ultimele 12 luni. Pentru a veni în sprijinul integrării pe piața forței de muncă a șomerilor neindemnizați, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă implementează proiecte cu finanțare europeană prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 prin care sunt susținute financiar aceste măsuri”- se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
La nivelul județului Covasna, în anul 2018, un număr de 32 de persoane au beneficiat de prima de activare, iar în 2019 încă nu s-au depus astfel de cereri, arată datele AJOFM Covasna.

În prezent, în evidențele instituției există de 2621 de șomeri neindemnizați.
Alte servicii și stimulente
În afară de prima de activare, conform Legii 76/2002, modificată și completată, șomerii înregistrați la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă pot beneficia și de alte servicii și stimulente.
De exemplu, conform AJOFM Covasna, „absolvenții instituțiilor de învãțãmânt și absolvenții școlilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normã întreagă pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru șomaj, de o primã de inserție egalã cu 1500 lei. Prima de inserție se acordã în două tranșe, astfel: tranșa I – 750 lei, la data angajării, tranșa a II-a – 750 lei, dupã expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.”
Mai există și prima de relocare. Conform AJOFM Covasna, persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadreazã în muncă, potrivit legii, într-o altã localitate situată la o distanță mai mare de 50 km fațã de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbã domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitãțile învecinate acesteia, beneficiazã de o primă de relocare, neimpozabilă, pentru o perioadã de maxim 36 luni, egală cu 75% din suma destinatã asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință, dar nu mai mult de 900 de lei.
Prima de relocare se acordã persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate nu depãșesc suma de 5.000 lei/lunã. ”
O altă primă este cea de încadrare, tot neimpozabilă, ce poate fi acordată persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, cu normã întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, într-o localitate situatã la o distanțã mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința.
„Cuantumul acestei prime se calculeazã la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncã. Prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni, persoanelor care au domiciliul sau reședința ori își stabilesc noul domiciliu sau noua reședință în zonele prevăzute în PLANUL NAȚIONAL DE MOBILITATE. Localitățile incluse în Planul National de Mobilitate aferente județului Covasna sunt: Bățani, Belin, Boroșneu Mare, Brăduț, Brateș, Brețcu, Dalnic, Estelnic, Ghelința, Hăghig, Moacșa, Ojdula, Vâlcele, Zagon.”- conform reprezentanților AJOFM Covasna.
Prima de instalare este o altă primă neimpozabilă. Aceasta se poate acorda persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadreazã în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care îsi au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbã domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate. Prima de instalare, neimpozabilă, este destinată stimulării încadrării în muncã, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință, și/sau pentru reîntregirea familiei, dupã caz, au precizat reprezentanții AJOFM Covasna.
Potrivit aceleiași surse, „prima de instalare se acordã astfel: a) 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadreazã în muncã, potrivit legii, într-o altã localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbã domiciliul sau își stabilesc reședința; b). 15.500 lei pentru persoanele prevăzute la lit. a), care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința, în situația în care sunt însoțite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale, în situația în care sunt însoțite de copilul sau copiii aflați în întreținere.
Prima de instalare stabilită în cuantumurile prevãzute la lit. a si b se acordă în douã tranșe, astfel:o tranșă egalã cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării; o tranșã egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Prima de instalare se acordă persoanelor care au domiciliul sau reședința ori își stabilesc noul domiciliu sau noua reședințã în zonele prevăzute în PLANUL NAȚIONAL DE MOBILITATE.
Detalii pot fi aflate la sediul AJOFM Covasna.
Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail