Teatrul Independent „Osonó” și-a prezentat bilanțul activității din anul 2018, acesta însumând zeci de reprezentații, dezbateri, ateliere teatrale, și numeroase alte evenimente culturale organizate în țară și în străinătate.

Pe parcursul anului anterior, trupa a atras 10.000 de participanți și spectatori.

În 2018, Trupa Osonó a susţinut 72 de reprezentaţii și 172 evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 10.000 participanți și spectatori, iar bugetul Trupei a fost de 316.928 lei. Din această sumă, 48% provin din surse din afara ţării, adică au fost câştigate prin aplicații de proiecte europene și maghiare, plus venituri realizate în urma reprezentaţiilor teatrale şi a workshop-urilor susţinute în străinătate; 52% din buget au fost obţinute prin participarea la licitaţii de proiecte naționale și prin veniturile realizate în urma reprezentaţiilor şi a workshop-urilor susţinute în țară. Anul trecut, Trupa Osonó a fost extrem de activă la Budapesta, iar în România s-a remarcat prin turneele cu  proiecte de educație teatrală, în orașe din toate colţurile ţării, turnee cofinanțate de DRI / Departamentul pentru Relaţii Interetnice și AFCN. În 2018, pe lângă cele 72 de reprezentații, Trupa a susținut 61 dezbateri cu publicul, a organizat un festival de teatru și  diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, prin 95 de workshopuri și 5 tabere teatrale.”- a declarat managerul trupei, regizorul Fazakas Misi.

Potrivit acestuia, și în 2018, „Osonó” a funcţionat fără sediu şi fără un spaţiu propriu de joc, astfel că 58% din activitatea Trupei s-a desfăşurat în diverse localităţi din România, 36% peste hotarele ţării, şi numai 6% în Sfântu Gheorghe.

În ceea ce privește activitatea și parteneriatele din anul anterior, managerul Fazakas Misi a precizat că „Osonó” a continuat colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, cu care a realizat proiecte importante, precum Tabăra Interetnică de Teatru sau crsul de formare profesională pentru profesori și lideri de trupe de teatru pentru elevi.

„A continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte <<Plugor Sándor>>, prin realizarea unor proiecte educaționale în străinătate, mai ales în Budapesta, în care au fost implicați și elevii din clasele de actorie din Sfântu Gheorghe. Teatrul <<Osonó>> a continuat colaborarea cu Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității <<Babeș-Bolyai>> din Cluj, studenţii fiind implicați permanent în activitatea Trupei. ”- a declarat Fazakas Misi.

Trupa a  pus la punct o strategie de colaborare pe termen lung cu „Bakelit Multi Art Center” din Ungaria, unde trupa a susținut, prin managerul Fazakas Misi și Mucha Oszkár, ateliere teatrale și de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, ateliere de muncă în echipă. Tot acolo, au avut loc numeroase reprezentații ale spectacolelor trupei.

„Osonó” a aniversat anul trecut, în februarie, 25 de ani de existență, și a debutat ca trupă şcolară de teatru, dar de câţiva ani funcţionează după toate regulile unui teatru alternativ independent.

„Teatrul <<Osonó>> este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane. <<Osonó>> produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale trupei sunt gândite  drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi (…)” – se arată pe site-ul „Osonó”.

De la înfiinţare şi până în prezent, în trupă au activat 164 de tineri, dintre care 52 activează în domeniu, în calitate de  actori, regizori, dramaturgi, dansatori, coregrafi, scenografi sau tehnicieni.

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail