Acum, la început de an nou, speranța renaște în sufletele românilor și planurile de viitor prind  contur, și chiar dacă Bugetul țării încă nu e gata, și între Palate gâlceava sau cum a numit-o cineva recent „telenovelă de prost-gust”, continuă, dragi cetățeni nu vă faceți griji, viața merge înainte, cu bune cu rele, așa cum ne-am obișnuit. La noi ca pe Dâmbovița, la francezi ca pe Sena, la englezi ca pe Tamisa, fiecare cu ale sale. Cert e că pe nicăieri nu e liniște deplină. În timp ce ucrainenii își vor Biserica separat de Moscova și rușii amenință cu „vărsare de sânge”, Bruxelles-ul se teme de noi atacuri teroriste, dincolo, peste Ocean, Președintele Ronald Trump cere noi fonduri pentru construirea zidului „rușinii”, am spune noi. Și așa am putea continua, căci Planeta e mare și Lumea e orgolioasă. Unii sunt tot mai avizi de bani, alții de putere sau de cucerire a noi teritorii unde să-și vândă produsele, și mai ales armele. Și peste toate plutește amenințarea a două mari pericole: războiul nuclear și încălzirea globală, fără a mai lua în calcul ce ne-ar putea cădea din cer…

Aceasta este lumea în care vom trăi și în anul 2019! Să ne pregătim, așadar, să înfruntăm toate posibilele pericole și să ne continuăm drumul evoluției spre o lume mai bună, căci trăind tot felul de experiențe, învățăm. Și e bine să învățăm să fim mai buni, nu mai răi, să ne iubim semenii, să ne iubim părinții, să ne iubim copiii, să-l iubim pe Dumnezeu! Iar pentru cei care nu cred în existența Lui, El totuși e acolo undeva sus având grijă de toate sufletele rătăcite…

Să avem un gând bun și pentru Țară. România este „un colț de rai” locuită în egală măsură de „îngeri” și de „diavoli”, iar lupta între cele două tabere continuă mai mult sau mai puțin la vedere. Ce construiesc unii, alții distrug, ce iubesc unii, alții defăimează și umilesc, însă din toate acestea poporul va ieși întărit, iar într-o bună zi din viitor România va fi „un colț de rai” și în inimile și cugetele locuitorilor ei, nu doar în frumusețile naturii dăruite de Dumnezeu.

De aceea gândul ne duce la întrebarea: Cum să facem România mai frumoasă și mai puternică între statele lumii? Poate că cei care ne conduc ar trebui să nu se creadă cei mai buni, cei mai inteligenți și cei mai grozavi de pe pământ, să lase ceva din mândria lor și să mai privească și prin „ogrăzile” altora, să vadă și să învețe cum reușesc ei și noi nu putem, să afle de ce în Bulgaria sau în altă țară autostrăzile se construiesc cu costuri mai puține și într-un timp mai scurt, de ce turismul este mai dezvoltat ca la noi, de ce corupția este mai mică, de ce trăiesc oamenii mai fericiți, de ce copiii lor sunt mai bine pregătiți pentru viață, și să „importe” ceea ce este bun în toate acestea, pentru ca țara noastră să progreseze mai rapid? Vom da un singur exemplu: Estonia!

Cum a reușit Estonia, o țară mică cu doar 1,29 milioane de locuitori a ajuns să aibă cel mai mare PIB pe cap de locuitor dintre toate fostele republici ale URSS. În prezent Estonia este considerată „o țară dezvoltată, cu o economie avansată”. Având un Parlament cu doar 101 membri și un Guvern cu numai 12 miniștri, și-a propus ca scop „minimizarea birocrației pe principiul e-guvernare și vot electronic”, astfel că la ora actuală Estonia este considerată „cea mai conectată și avansată țară a Europei în materie de e-Government” (sursa: Wikipedia). Printre factorii care au contribuit la acest rezultat, sursa citată menționează: creșterea economică constantă bazată pe exporturi, forța de muncă înalt calificată, datorie publică redusă, susținerea familiei, guvern limitat, descurajarea centralizării puterii și corupției, educație gratuită etc. Iată deci că se poate! Dar ca să se poată, trebuie să se vrea…

S-ar putea spune că România nu este Estonia, dar acest mod de a aborda lucrurile este asemănător „zicalei” unui politician de pe la noi, precum că „Iarna nu-i ca vara.”. Bineînțeles că România nu este Estonia, dar aceasta nu o împiedică să învețe ceva de la „tigrul baltic”, de pildă modalitatea de a minimaliza corupția și de a scădea datoria publică. Din păcate, țara noastră încă e departe de a putea implementa digitalizarea la nivel național cât timp prin satele noastre mai există destui care nu știu nici măcar pe ce planetă trăiesc, darmite să-și plătească taxele și impozitele pe cale electronică, căci noi prea ne-am obișnuit să stăm „la coadă” pentru a primi ceva ori de a trăi de pe o zi pe alta, în loc să ne apucăm să învățăm. În afară de aceasta, teritoriul țării este destul de întins, populația îmbătrânită, mulți trăiesc în locuri izolate, unde n-a văzut nimeni vreun calculator ori n-au nici măcar curent. Și totuși, așa cum s-a reușit implementarea sistemului cardurilor de sănătate, se poate încerca, dacă se vrea, cu eforturi susținute în câțiva ani lucrurile s-ar putea schimba în bine și la noi…

Există multe alte astfel de exemple și ar trebui să știm să ne folosim de experiența altora în diverse domenii, să luăm tot ce este valoros pentru a grăbi progresul României, dar acest lucru depinde în primul rând de viziunea, interesul și voința celor care ne conduc.

Sperăm că acum, la început de an 2019, odată cu preluarea de către România a Președinției Consiliului European, să pășim cu toții spre un viitor mai bun. LA MULȚI ANI!

 

                                                                                                                                     Mihai Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail