Angajatorii din Spaţiul Economic European au anunțat zilele acestea,  prin intermediul reţelei EURES România, 1884 locuri de muncă vacante. Cele mai multe sunt disponibile în Spania, dar și în Germania și în Marea Britanie.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), spaniolii oferă  807 locuri de muncă, acestea fiind pentru muncitori necalificați în agricultură – cules căpșuni,dar și tehnicieni turbine eoliene. În Germania se oferă 363 locuri de muncă, pentru: fierar – betonist, constructor componente din beton, constructor structuri din beton armat, șofer de autobuz, șofer camion, electrician, commis de rang, commis de cuisine, manipulant bagaje, faianțar, tehnician electronică- sisteme de comutație și control, mecanic instalații sanitare, de încălzire și climatizare, instalator, tencuitor , lucrător în construcții din beton și beton armat, mecatronist vehicule, specialist CNC, zidar, constructor de acoperișuri, constructor structuri din metal, tâmplar, lucrător finisaje în construcții, personal în domeniul gastronomiei de sistem, cameristă /roomboy, mecanic precizie, lucrător în construcții, mecanic echipamente de prelucrare plastic și cauciuc, șef de tură, mecanic industrial, ospătar, bucătar, măcelar, personal curățenie, sudor, lăcătuș; iar în Marea Britanie – 340 locuri de muncă, acestea fiind pentru: muncitori în industria piscicolă, curier liber profesionist, infirmier.

Și olandezii au anunțat locuri de muncă, prin EURES. Este vorba despre 103 locuri de muncă, pentru: operator la mașini și utilaje pentru fabricarea produselor alimentare, culegător ardei, muncitor în grădinărit, muncitor în sera de flori, arboricultor, asistent manager.

Și în Letonia sunt disponibile 80 locuri de muncă, pentru: instalator, lăcătuș mecanic/mecanic auto, tencuitor, zugrav.

În Irlanda  se oferă 74 locuri de muncă. Este vorba despre posturi de îngrijitor persoane, asistent social, asistent medical, inginer electric, tehnician de întreținere.

În Suedia sunt disponibile46 locuri de muncă, posturile fiind de mecanic mașini utilaje grele, operator CNC, culegător căpșuni; în Malta – 17 locuri de muncă, posturi de tehnician proces, instalator ELV; în Norvegia – 16 locuri de muncă, posturile fiind de vopsitor auto/tehnician de reparații, tâmplar mobilă, frizer, ghid antrenor caiac, ghid caiac, vopsitor (lăcuitor) mobilă; în Slovacia – 13 locuri de muncă, pentru: sticlari, specialiști în administrație; în Ungaria – 12 locuri de muncă, pentru muncitori necalificați, agenți de vânzări, lăcătuși mecanici, manageri vânzări.

În Polonia se oferă Polonia – 10 locuri de muncă, pentru zidari, în Slovenia – 2 locuri de muncă, posturile fiind de șef administrare bază de date, inginer mecanic/energetician; în Danemarca – un loc de muncă pentru un manager resurse umane.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul EURES îi poate îndruma.

Câteva zeci de  persoane din județ s-au interesat de astfel de locuri de muncă, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.

EURES (Eures – European Employment Services) reprezintă o rețea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene și a fost creată pentru facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Spațiului European și Elveția. Parteneri ai serviciilor publice de ocupare în cadrul acestei rețele sunt sindicatele, organizațiile patronale și alți actori implicați în piața muncii. Rețeaua este coordonată de Comisia Europeană – se arată pe site-ul www.eures.anofm.ro.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail