Volumul „100 de ani de cercetări arheologice în Sălaj (1918 – 2018)”, ce prezintă sintetic evoluţia cercetărilor arheologice derulate în ultimul secol în limitele administrative actuale ale judeţului Sălaj şi aduce în atenţia publicului 100 de artefacte descoperite în situri arheologice reprezentative a fost lansat miercuri, la Galeriile de Artă Ioan Sima, din Zalău.
Potrivit precizărilor făcute de managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Corina Bejinariu, lucrarea apărută în contextul activităţilor dedicate Centenarului îi are ca autori pe Dan Băcueţ-Crişan, Sanda Băcueţ-Crişan, Ioan Bejinariu, Horea Pop, Horaţiu Cociş şi Dan Deac.
Unul din autori, Dan Băcueţ, a precizat la rândul său că judeţul Sălaj este, în opinia sa, cel mai bine cercetat din punct de vedere al mai multor epoci istorice, descoperirile de aici fiind importante pentru descifrarea trecutului Transilvaniei.
„Epocile care sunt studiate aici pornesc de la cele mai vechi urme umane în zona sălăjeană, adică din aleolitic, până către evul mediu târziu. (…) Cert este că, indiferent de epoca pe care colegii mei au studiat-o, concluziile sunt într-un fel unitare: spaţiul acesta sălăjean a existat şi a avut un rol extrem de important, îl are şi-l va avea, pentru că este o zonă de trecere între ce înseamnă Transilvania propriu-zisă, intra-carpatică şi spaţiul către centrul Europei. Are un mare avantaj geografic şi datorită faptului că în partea sa estică se află acea poartă meseşană, prin care s-au făcut aceste schimburi de populaţii, de obiecte, de idei şi de elemente culturale. (…) La ora aceasta cred, în ceea ce înseamnă Transilvania, Banat şi Crişana, spaţiul sălăjean este cel mai bine cercetat din punct de vedere al mai multor epoci, şi credeţi-mă că spun un lucru foarte real şi care a fost verificat prin mai multe rezultate şi prin mai multe sesiuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Ceea ce s-a descoperit aici, în zona Sălajului, poate fi cheia care poate soluţiona multe din problemele care frământă cercetarea arheologică din Transilvania, pornind din neolitic, până către evul mediu”, a precizat Dan Băcueţ.
Acesta a adăugat faptul că lucrarea este încă o modalitate prin care muzeul din Zalău îşi arată respectul faţă de sălăjeni.
„Acest volum nu este doar o sinteză privind suta de ani care s-a scurs de la Marea Unire şi în care am tratat arheologia ca un important subiect pe care îl dedicăm Centenarului, ci este şi un omagiu adus celor care şi-au ‘mâncat’ timp, sănătate, chiar şi bani pentru a dezveli şi a aduce la lumină vestigiile acestui judeţ”, a subliniat, la rândul său, Horea Pop.
AGERPRES