Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni organizează cea de -a XV-a ediție a Sesiunii Științifice. Programul a fost deschis ieri și continuă astăzi cu ateliere de lucru.

Scopul principal al acestei sesiuni este de a pune în evidenţă şi a analiza activitatea Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR)  din anul  2018 şi în a stabili priorităţile de activitate pentru anul 2019, conform reprezentanților instituției.

Sesiunea a fost deschisă ieri, 26 noiembrie, la restaurantul „Șugaș”, din Sfântu Gheorghe, în prezența oaspeților –specialiști, personalități din domeniu

După deschiderea festivă a urmat prezentarea  proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri. Astfel, s-a discutat despre expozițiile tematice realizate de MNCR dedicate Marii Uniri, dar și despre proiectul „Marile bătălii ale Primului Război Mondial în trecătorile Carpaților de Curbură – teledetecție și arheologie”. A urmat prezentarea programelor și proiectelor educaționale ale MNCR în anul 2018, după care s-au prezentat lucrările secțiunii intitulate „Conservarea, restaurarea, evidența și clasarea patrimoniului MNCR în anul 2018”.

Programul zilei s-a încheiat cu secțiunea „Cercetarea patrimoniului în arealul Carpaților Răsăriteni în anul 2018” , cuprinzând, de asemenea, prezentări valoroase.

Astăzi, 27 noiembrie, evenimentul continuă cu ateliere de lucru privind implementarea proiectelor de cercetare finanțate din surse atrase.

Conform reprezentanților MNCR, programul începe la ora 9.00, la sediul central al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, str. Gábor Áron, nr.16, Sfântu Gheorghe, cu prezentarea proiectului „Sud-estul Transilvaniei în perioada romană târzie: identități, interacțiune și integrare după părăsirea Daciei Romane”.

Activitatea va continua, apoi, la sediul AFACOV CALIFICĂRI PROFESIONALE SRL, din str. Korosi Csoma Sandor nr. 3, Sf. Gheorghe, cu prezentarea proiectelor „Etnoarheologia sării în spațiul intracarpatic al României”, „Cercetarea și valorificarea Cetății Dacice de la Covasna-Valea Zânelor” și „Peisaje ascunse: explorarea prin teledetecție și LIDAR a drumurilor, granițelor și câmpurilor de luptă din Carpații de Curbură”.

Conform organizatorilor, participarea la eveniment se face pe bază de invitație.

Detalii pot fi aflate accesând site-ul

http://www.mncr.ro/stiri+2018+sesiunea%20stiintifica%20a%20muzeului%20national%20al%20carpatilor%20rasariteni%20sfantu%20gheorghe%202627%20noiembrie%202018.html?fbclid=IwAR2FtnbkKGorD_GuAuefbzT-a_F4dNJDALR9YcSAk8ax78bJ-0Kl6bZLtQI.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail