Mai multe cadre didactice din covăsnene au fost premiate și felicitate  pentru activitatea și realizările din domeniul educației, în cadrul festivității intitulate „Excelență în activitățile educative”, derulată de Asociația Pedagogilor Români (APR) din județul Covasna.

Festivitatea, aflată la cea de-a V-a ediție, s-a desfășurat săptămâna trecută, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din municipiu, fiind organizată cu sprijinul financiar al Consiliului Local Sfântu Gheorghe și cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și al Instituției Prefectului.

„Bine ați venit la a V-a ediție a Galei de Excelență în Educație 2018, în an centenar. Azi celebrăm excelenta. Celebrăm miile de ore din spatele catedrei, atunci când nu te vede nimeni, dar sufletul tău bate pentru copii. Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire. Eu spun că sărbătorim de fapt 100 de ani de bucurii, de tristeți, de  împliniri, dar și dezamăgiri, în câteva cuvinte – 100 de ani de viață în România Mare. Și dascălii de atunci, dar și cei de acum au fost și sunt piatra de temelie a sutelor de generații care au fost, sunt și vor fi martorii la ceea ce cu drag numim istorie. Închei spunând că profesor foarte bun este cel care pregătește elevii pentru reușita examenelor, dar profesor excelent e cel care îi pregătește pentru viață.”- a declarat, în deschiderea evenimentului, președinta Asociației Pedagogilor Români (APR) din județul Covasna, Loredana Muntean.

Inspectorul școlar general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Marcela Ștefu, a luat, apoi, cuvântul, transmițând gânduri  de la suflet, la suflet.

„Pe 6 februarie 2014, am organizat prima ediție a festivității <<Excelență în activitățile educative>> și iată-ne, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, ajunși la a V-a ediție, prilej de bucurie și de bilanț. Încep prin a vă ruga să păstrăm un moment de reculegere și să ne amintim cu venerație de dăscălii care au slujit învățământul covăsnean și care ne privesc de sus și ne zâmbesc, să le aducem un omagiu pentru modul în care au format atâtea și atâtea generații de elevi, care în țară sau în străinătate, acolo unde pașii lor au fost purtați de destin, au dus cu mândrie numele școlilor covăsnene. Astăzi, premiem calitatea și performanța în educație și aducem mulțumirile și considerația noastră celor ce, cu profesionalism, responsabilitate și dăruire au contribuit la formarea și definirea personalității elevilor dumnealor, și-au închinat întreaga viață misiunii nobile de cadru didactic (educator, învățător sau profesor), nu de puține ori, în detrimentul familiei sau al timpului liber.  La noi, la români, există de foarte multă vreme, o adevărată vocație pentru educație și putem afirma cu certitudine că rolul dascălului a contribuit la propășirea neamului românesc și în județul nostru. Împreună, cu trudă și migală modelăm sufletele copiilor spre a le îmbogăți, sădindu-le valori fundamentale ale poporului nostru, iubirea, adevărul, speranța, munca, încrederea, responsabilitatea, respectul, recunoștința, știind că fiecare persoană educată aduce un plus de valoare societății din care face parte.  Educația și școala sunt recunoscute de către noi toți ca fiind de o importanță vitală pentru formarea și pregătirea pentru viață a tinerelor generații, temeiuri pentru care atenția critică a întregii societăți se îndreaptă către tot ceea ce înseamnă viața școlii.” – a declarat inspectorul școlar general adjunct, prof. Marcela Ștefu, care a afirmat și că „ar fi necesară o redefinire a demnității și a prestigiului profesional al cadrului didactic”

„În contextul modificărilor legislative cu privire la învățământ, consider că ar fi necesară o redefinire a demnității și a prestigiului profesional al cadrului didactic. Este foarte greu să măsori în câteva cuvinte, în societatea modernă de astăzi, ce înseamnă să fii profesor, dar recunoștința ar trebui să fie mai mare, dacă o raportăm la menirea acestei categorii profesionale.  Este cert faptul că tânăra generație are nevoie de modele pozitive, puțin popularizate în societatea modernă, modele la care să dorească să se reporteze. Fiecare dintre dumneavoastră trebuie să reprezinte un astfel de model. Reușitele lor ne bucură , iar eșecurile învățăturii interactive va determina stimularea potențialului creativ al elevilor dumneavoastră. Stimați colegi, în această zi de sărbătoare și în acești cadru festiv, vă mulțumesc tuturor pentru pasiunea și dăruirea pe care o aveți în educarea și îndrumarea copiilor și elevilor din județul Covasna, și vă urez să fiți sănătoși, răbdători, puternici și empatici cu elevii, părinții, colegii și comunitatea în care trăim. Contăm pe sprijinul dumneavoastră în activitățile extracurriculare și extrașcolare.  Mulțumiri celor care și-au închinat întreaga viață învățământului românesc covăsnean!”- a mai spus inspectorul școlar general adjunct.

În cadrul festivității au fost premiate, apoi, zeci de cadre didactice din județ, premiile fiind acordate  pe trei secțiuni:  I. „Excelență la olimpiade și concursuri naționale sau internaționale”, secțiunea II: „Excelență în activități extracurriculare și de voluntariat”, secțiunea III: „Excelență în activitatea didactică desfășurată în învățământ”. A existat și a patra secțiune, în cadrul căreia au fost acordate premii pentru invitați și echipa de implementare a proiectului.

În cadrul primei secțiuni (Excelență la olimpiade și concursuri naționale și internaționale), au fost premiați: prof. Cotfas Gheorghe, Elena Suncă, Adriana Cornea, Georgiana Bularca și  Angelica Leu.

La Secțiunea a II –a – Excelență la activități extracurriculare și de voluntariat- au fost premiate cadrele didactice Mioara Dobrilă, Kanyo Elena, Elena Suncă, Olga Mitroi; Melania Banciu; Georgiana Bularca; Angelica Leu, Anca Preda, Iuliana Băbălău, Maria Zarzu, Oana Miron, Simona Constantin,  Gabriela Damian, prof. Maria Dobrean, Gabriela Gîrbuleț, Luminița Gavrilă; Oana-Cristina Sprâncenatu; Vasile Cătălin Petcu, Felicia Radu; Simona Ionela Broanăr, Carmen Marin, Diana Panțîru.

La secțiunea a III-a – Excelență în activitatea didactică desfășurată în învățământ- au fost premiate cadrele didactice: Eugenia Antal,  Livia Anton; Camelia Băltățescu, Nicolae Boros, Felicia-Camelia Ciorăsteanu, Marilena Dăndărău; Maria Enea, Kelemen Corina, Mangalia Delia Veturia, Stela Matei, Lucia Elena Micu, Ioan Movileanu, Maria Movileanu, Nemeth Erzsebet, Doina Pătrunjel, Petho Tiberiu, Iosif Radu, Constanța Elena Țifrea, Szabo Edit, Margareta Bordoiu,  Florența Sereșan, Elena Hulpoi,  Elena Neluța Baniță, Maiana Călitu, Valeria Păcală, Octavia Silvestru, Maria Stoica, Korodi Vasile, Ferenczi Henrik, Rodica Pârvan, Gizella Măntoiu, Marianne-Gerlinde Iliescu, Molnar Maria, Marcela Vrânceanu, Maria Baciu, Aura Standavid, Florentina Voinescu.

La secțiunea a IV-a – premii pentru invitați și echipa de implementare, au fost premiați prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, Directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret și Președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Marian Știopu, dr. Ioan Lăcătușu, inspectorul școlar general adjunct Marcela Ștefu, Maria Crețu –Graur, director al cotidianului „Mesagerul de Covasna”, inspectorul de Educatie Timpurie și Alternative Educaționale Florica Nica, prof. Maria Dobrean, prof. înv. primar Doina Gheorghincă, Roxana Suciu, prof. înv. preșcolar Larisa Turcu, prof. Luminița Gavrilă, prof. înv. preșcolar Ana-Maria Dobrinaș, ed. Adriana Mihalache, prof. Rodica Pârvan,  Adriana Cornea, Lăcrămioara Apostu, Luminița Costea, Maria Băilă, prof. înv. preșcolar Loredana Muntean și Lavinia Buraga Vîlcu.

 

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail