La Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu  Gheorghe va fi organizată, în perioada 22-23 noiembrie,  expoziția „2000 Ani de Credință și Istorie” a sculptorului vasluian Ștefan Csukat. Evenimentul se va desfășura în cadrul  concursului de istorie ,,Voievozii și Eroii Neamului Românesc”.

Vernisajul expoziției va  avea loc joi,  22 noiembrie, ocazie cu care artistul își va lansa  cartea «Povestea Lemnului».   Despre proiectul început  în urmă cu 3 ani , sculptorul Ștefan Csukat ne-a spus:  „Totul a început când am sculptat capul lui Decebal, iar după aceasta am continuat să sculptez cei mai reprezentativi voievozi,  oameni de cultură, haiduci, eroi ai neamului. Astfel s-a născut și cartea mea  «Povestea Lemnului» , care este o carte autobibliografică, după care va urma și un film documentaro-artistic; bineînțeles că va urma și volumul  al doilea al cărții, care va fi cu mult mai amplu.”

A învățat singur să sculpteze; practică această artă de 47 de ani, iar modalitatea în care o face este una tradițională, în stil rustic. Toate lucrările sale au fost făcute manual, cu multă dăruire  și cu multă muncă, lucrând foarte mult la lupă,  Ștefan Csukat  fiind singurul artist care a sculptat toți voievozii.

„Am învățat singur să sculptez, prima dată am sculptat cu cuțitele de bucătărie, după care am mai evoluat, nu folosesc instrumente profesionale, tot ceea ce fac, este făcut manual și tradițional.” – a afirmat sculptorul.

Artistul are cu ce se mândri; are lucrări peste tot în lume, iar lucrările sale respectă întocmai picturile bizantine. „Mă mândresc că sunt român și am lucrări peste tot în lume, în America am aproximativ 300, iar în Italia peste 500, și nu numai.”

În curând va apărea și o a doua carte, aceasta va fi un volum adaptat după legendele Moldovei si Bucovinei.

„Va mai urma încă o carte, este vorba de o adaptare a legendelor Moldovei și Bucovinei pentru teatru și film. Ideea mi-a venit acum 6-7 ani când locuiam în Bucovina unde am reușit să redeschidem teatrul din oraș; redeschiderea a debutat cu piesa de teatru «Plicul» de Liviu Rebleanu. Îmi doresc ca în această țară să se facă istorie și cultură.” a afirmat Ștefan Csukat.

Potrivit acestuia, în viitor va apărea și un film după cartea „Povestea Lemnului”, iar protagonistul piesei va fi însuși autorul care va fi îmbrăcat în costum popular tradițional, și va povesti așa cum obișnuiau să o facă străbunicii noștrii. În filmul documentar vor fi prezentate, în primul rând, simbolurile ce se află fie pe ie, fie  pe  ouăle încondeiate, simboluri pe care poporul român le-a păstrat cu sfințenie și le-a transmis din neam în neam.

O ultimă declarație pe care  a făcut-o  Ștefan Csukat este una plină de emoție, și- anume că el este Dac, iar țara sa l-a format pe el ca om. „Eu sunt Dac, România este țara mea și aici voi rămâne. Ea m-a format pe mine ca om, aici mor, în țara mea!” –  sunt cuvintele maestrului, pline de emoție și iubire față de țară.

Artistul are o colecție impresionantă de costume populare din perioada Primului Război Mondial, și nu numai, afirmând că plănuiește să organizeze o expoziție și cu acestea.

Ștefan Csukat va lăsa o mare moștenire în urma sa, una culturală și istorică, pentru noi, poporul romăn. „Nu o fac pentru mine o fac pentru copiii țării. O țară care nu mai are cultură și istorie, nu se mai poate numi țară. Suntem singura țară din lume care ne mai păstram tradița și culturile,  acest lucru nu îl spun doar eu, mi-au spus-o și alții; pentru mine cea mai mare politică este cultura.” – a mai afirmat sculptorul.

Expoziția pe care Ștefan Csukat o va aduce la Sfântu Gheorghe  este organizată împreună cu medicul brașovean Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului, care a decis să-l invite în județul Covasna pe sculptorul vasluian, pentru a le povesti tinerilor, prin sculpturile sale, despre înaintașii României.

„Expoziția <<2000 de Ani de Istorie si Credință>> a maestrului Stefan Csukat de la Huși, care va avea loc în incinta CNMV din Sfântu-Gheorghe, este un act de mare dragoste românească, menit a-i aduce pe marii oameni ai istoriei naționale în fața tinerilor covăsneni, în mintea și sufletul lor. Faptul că un român din Vaslui vine în Covasna pentru a le povesti tinerilor prin arta sculpturii în lemn, despre titanii care au ținut de 2000 de ani vie identitatea națională, ne dă certitudinea că poporul român este încă pe baricade. În Anul Centenarului, Ștefan Csukat  ne demonstrează că solidaritatea națională nu este tocmai o vorbă în vînt. Acest om a ridicat de-a lungul vieții sale Sfinte Troițe pe întreg cuprinsul țării, a făurit icoane și Cruci de Altar, prin harul dăruit de Dumnezeu,  și-a făcut pe deplin datoria pentru Ortodoxie și Neam. Iată, acum ajunge în Covasna, pentru a-și mărturisi Credința în fața tinerilor Colegiului Național Mihai Viteazul. O parte din Inima lui va rămâne fără îndoială aici, așa cum fiecare român din alte colțuri ale țării și-a lăsat o parte din suflet în Inima Țării, atunci când Dumnezeu i-a călăuzit pașii pe aceste meleaguri. a afirmat Mihai Tîrnoveanu, Președintele Asociației „Calea Neamului”.

Ștefan Csukat este un cunoscut sculptor, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, datorită lucrărilor sale și a implicării sale în viața culturală. La nivel local, în județul Vaslui,  munca sa este foarte recunoscută. Printre sutele de expoziții și târguri la care a participat, acesta s-a implicat activ în promovarea patrimoniului și a tradițiilor. S-a născut la Baia Mare și a trăit  primii ani la Satu Mare, ca mai  apoi să descopere împreună cu familia sa frumusețile Bucovinei, loc în care și-a desfășurat mare parte din proiecte. După ce a locuit în mai multe orașe din nordul țării, Ștefan Csukat s-a atașat de municipiul Huși, unde locuiește din 2012. Activitatea sa este una multiplă: i-a învățat pe copiii satelor din zonă să sculpteze și să descopere arta,  a realizat prima televiziune online în Bucovina, a realizat un ghid al minorităţilor din Bucovina dar şi primul ghid turistic al Bucovinei. În luna mai a anului 2016, la inițiativa sculptorului, a fost inaugurată Galeria de Arta „Alexandru Giugaru”, în holul Casei de Cultură, care, până în acel moment se afla într-o vizibilă stare de degradare. Ștefan Csukat are o activitate exemplară, de peste 47 de ani, acesta fiind fiul unor artiști.

Nicole – Antoanela ȘERBAN

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail