Covăsnenii înscriși în programul guvernamental de susținere a producătorilor de tomate au valorificat deja producția necesară în vederea acordării subvenției. Conform conducerii Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, în acest an, prin program au fost cultivate peste 21.000 de kilograme de roșii în spații protejate.
Directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Könczei Csaba, a declarat că în acest an s-au anunțat interesate de program 12 persoane, din care una s-a retras, iar alta nu a mai depus actele necesare în vederea înscrierii.
Din cei 10 covăsneni care s-au înscris, doi au optat pentru ciclul I, ce presupunea valorificarea producției până la data de 15 iunie, iar restul de opt au ales ciclul doi, ei trebuind să valorifice câte două tone de roșii, începând cu data de 1 noiembrie (a.c.).
„Toți cei înscriși în program, au valorificat cele două tone de roșii necesare acordării subvenției. În ciclul de toamnă au fost înscriși, inițial 9 persoane, dar una s-a retras, au rămas opt și toți au valorificat deja producția, depunând și actele în acest sens. Documentele le-au depus deja, de vineri. În total, s-au depus documente pentru 21.500 de kilograme. Deci, în total, pentru anul 2018, județul Covasna a produs 21,5 tone de tomate (în spații protejate – nr.). Programul are succes în județul nostru, iar rezultatele sunt peste așteptări.”- a declarat directorul Könczei Csaba.
Directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna a opinat că programul guvernamental de susținere a producătorilor de tomate este unul binevenit. Față de anul trecut, acum, numărul celor care s-au înscris este de aproape patru ori mai mare, în condițiile în care județul Covasna nu avea tradiție în cultivarea roșiilor și nici în producția în folie.
Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate a fost lansat în anul 2017, elaborat în baza Programului de Guvernare, și va continua până în anul 2020, astfel că înscrieri se mai pot face.
Sprijinul constă în acordarea a 3000 de euro / beneficiar/an.
Potențialii beneficiari sunt: producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 producătorii agricoli persoane juridice.
Conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), „pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp, dar și să valorifice o cantitate de tomate de cel puțin 2.000 kg dovedită cu documente justificative.”
Ana Ciorici COSTACHE