Producţia „Oameni şi vaci”, având ca temă viaţa crescătorilor de animale din judeţul Covasna, va fi prezentată în cadrul Festivalului documentarului românesc Docuart, care se desfăşoară săptămâna aceasta la Bucureşti.

Realizatorul filmului, Vargyasi Levente, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că ideea acestuia s-a conturat în anul 2012, când crescătorii de animale din judeţul Covasna, nemulţumiţi de preţul de achiziţie al laptelui şi de lipsa de susţinere a sectorului zootehnic din partea guvernanţilor, au organizat un protest şi au aruncat zeci de litri de lapte în faţa Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe.

Ulterior, acesta a început un proces de documentare despre vieţile fermierilor, despre problemele şi lupta lor pentru supravieţuire, adunând peste 45 de ore de înregistrări pe parcursul mai multor ani, din care a montat un film de 50 de minute.

Printre altele, filmul surprinde câteva portrete individuale ale unor fermieri, relaţia dintre oameni şi animale, grijile pentru nesiguranţa zilei de mâine, audienţele la ministerele de la Bucureşti, protestul organizat în Capitală, precum şi momentul „istoric” în care crescătorii de animale au pus bazele unei mici cooperative, prin intermediul căreia să-şi poată valorifica produsele.

Vargyasi Levente a precizat că documentarul va fi prezentat joi, la Ştirbei Center şi vineri, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, în cadrul proiecţiilor de filme.

Regizorul şi operatorul Vargyasi Levente a realizat în ultimii ani mai multe filme documentare legate de viaţa oamenilor din judeţul Covasna, printre care „Cărbunarii”, „Vărarii” şi „Nedeia mocănească”.

În cadrul ediţiei din acest an a Docuart Fest, care a începe marţi la Bucureşti, vor putea fi văzute peste 30 de filme documentare româneşti.

„Festivalul vrea să promoveze idei şi oameni, dar mai cu seamă produse culturale autohtone din lumea cinematografică. Cu prima ediţie care a luat naştere în 2012, Docuart Fest a crescut până în prezent (…) şi şi-a îndeplinit scopul de a educa prin îndrăgita artă a cinematografiei, de a aduce aproape oameni încununaţi de dorinţa cunoaşterii şi, bineînţeles, de a susţine regizori români, talentaţi, de film documentar, indiferent de vârstă sau experienţă (…) Docuart Fest este un fenomen care şi-a propus să aducă documentarul în atenţia oamenilor, făcând dovada încărcăturii sale autentice şi ale adevăratelor poveşti de viaţă nescrise, suprinse de camerele de filmat”, se arată pe pagina de internet a evenimentului.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail