Câteva sute de persoane din judeţul Covasna au beneficiat de examinări medicale gratuite în cadrul programului de screening derulat de Serviciul de Ajutor Maltez şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe în localitatea Reci, cele mai frecvente afecţiuni diagnosticate de medici fiind artrita şi bolile oftalmologice.
Pe parcursul a trei zile, de luni până miercuri, medicii au oferit consultaţii oftalmologice, ortopedice, pulmonare, dermatologice şi au făcut teste generale de evaluare a stării de sănătate.
Medicul de familie din localitatea Reci, Mester-Nagy Levente, a declarat că programul a fost binevenit, pentru că multe persoane din mediul rural nu merg la controale de specialitate.
„Acest program de screening e foarte binevenit, pentru că noi, medicii de familie, nu avem timp în cabinet să le facem pe toate. Sistemul informatic ba merge, ba nu merge şi pierdem foarte mult timp, trebuie să facem consultaţii, să prescriem reţete, să administrăm toate lucrurile şi să mai facem şi lemne de foc (…) Ca să meargă la specialişti la spital le trebuie programare, trebuie să facă drumul până acolo şi înapoi şi mulţi oameni au renunţat (…) Eu sunt aici de 30 de ani, tatăl meu a practicat aici medicina timp de 50 de ani (…), dar nu am putut să facem totul (…) În general, medicii care au venit nu au găsit lucruri foarte complicate, fiindcă s-a văzut că, totuşi, s-a lucrat, dar e foarte bine că au venit, pentru că mai ales probleme oftalmologice foarte multe au fost descoperite. Şi ortopedia pentru copii este foarte bună, pentru că în general la populaţia rurală predomină artrozele şi acestea ar trebui încă din copilărie să le prevenim”, a declarat Mester-Nagy Levente.
În opinia primarului comunei Reci, Dombora Lehel, unul dinte principalele avantaje ale acestui program îl reprezintă faptul că a cuprins şi persoane din categorii sociale dezavantajate.
„Practic, noi am fost prima localitate în care s-a testat acest program al Serviciului de Ajutor Maltez şi este foarte important pentru că este prima ocazie când avem analize medicale gratuite în comună. Deşi suntem în situaţia norocoasă de a avea medic de familie, totuşi există o parte din populaţie care nu participă, care nu merge la medic, nu face regulat analize şi acum foarte mulţi au profitat de ocazie. Şi chiar am reuşit să atingem o clasă socială care oricum nu are posibilitatea facă aceste analize”, a declarat primarul.
Secretarul general al Serviciului de Ajutor Maltez în România, Tischler Ferenc, a precizat că programul, cofinanţat din fonduri europene, a fost iniţiat de Serviciul Maltez din Ungaria şi va continua săptămâna aceasta în localitatea covăsneană Dalnic, urmând ca pe viitor să să se deruleze şi în alte judeţe din ţară.
„Judeţul Covasna este prima staţie, să spunem aşa, şi l-am ales fiindcă ştiam că aici există o deschidere din partea autorităţilor locale şi a Spitalului Judeţean (…) Aici, la Reci am primit un impuls de la oameni şi s-a dovedit încă o dată că este nevoie de acest gen de evenimente. În viitor pornim cu încredere să continuăm proiectul nostru şi să îl lărgim cât putem de tare (…), adică să nu cuprindem doar 7 sau 14 judeţe, dacă putem să ajungem măcar în 35 dintre acestea. Ne gândim să dezvoltăm mai multe proiecte pe care să le organizăm în mediul rural, fiindcă vedem că este nevoie, simţim că aşteaptă oamenii de la noi aceste lucruri”, a declarat Tischler Ferenc.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a precizat că un program similar a fost demarat în anul 2013 în parteneriat cu două judeţe din Ungaria, care au trimis anual specialişti pentru efectuarea screening-urilor, iar până acum aproape 10.000 de covăsneni au beneficiat de aceste examinări.
„În acest program pe care îl desfăşurăm cu Serviciul de Ajutor Maltez sunt implicaţi 11 medicii şi 13 asistenţi medicali din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, şi este un prim pas pentru a porni pe viitor programul nostru propriu de screening gratuit pentru locuitorii judeţului”, a spus Tamas Sandor.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES