„Învățătorii și preoții din acea perioadă, ca lideri locali, au avut o contribuție dosebită la păstrarea identității și limbii românești”
La Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe a avut loc marți, 23 octombrie, vernisajul expoziției „Contribuția învățământului confesional românesc din Trei Scaune, la Marea Unire”, organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Muzeul Bisericii „Sf. Nicolae” – „Prima Școala Românească” din Brașov.
În cadrul expoziției au fost prezentate documente fotografii și elemente informaționale cu privire la situația învățământului confesional românesc din Trei Scaune în preajma Marii Uniri, dar și lideri locali ori profesori sau elevi ce au absolvit aceste școli și care au contribuit la solidarea mărețului eveniment de la 1918.
Expoziția a început printr-un scurt discurs al reprezentanților MNCR.
„Activitatea școlilor confesionale românești din Transilvania, din acea perioadă, se înscrie între factorii care au contribuit intens la realizarea idelului unității. Învățătorii și preoții din acea perioadă, ca lideri locali, au avut o contribuție dosebită la păstrarea identității și limbii românești. Astfel îi găsim și în fruntea evenimentelor care au pregătit Marea Unire, pe unii dintre ei, chiar aleși în Marele Sfat Național, la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. Cea mai importantă contribuție a învățământului, în acea perioadă, este pregătirea generației care a înfăptuit Unirea. Expoziția este gândită pe trei teme, o primă temă este situația școlii confesionale românești în preajma Unirii, a doua temă abordată este despre slujitori ai școlilor confesionale, de primă marcă (…), a treia temă pe care am abordat-o a fost a foștilor elevi ai școlilor covăsnene și contribuția lor la pregătirea și înfăptuirea Marii Uniri. Activitatea acestor personalități locale am încercat să o ilustrăm prin intermediul documentelor, fie ele fotografice, fie documente scrise, sunt peste 100 de documente, care, ca încadrare în timp, sunt de pe la mijlocul secolului al XIX – lea, până prin anii ’40 ai secolului al XX – lea. Aceste documente au ca sursă, în primul rând, colecțiile de documente și fotografii ale Muzeului Național ai Carpaților Răsăriteni, ale Centrului Ecleziastic de Documentare <<Mitropolit Nicolae Colan>>, colecții din arhivele naționale din București, Brașov și Covasna, colecția << Documentelor Unirii>> de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, colecții de fotografii și documente de la Muzeul Bisericii <<Sf. Nicolae >> – Prima <<Școală Românească>> din Brașov și câteva colecții private.” – a declarat reprezentanta MNCR, Ana Dobreanu, în deschiderea evenimentului.
După o scurtă pauză, în care participanții la vernisaj au fost invitați să viziteze expoziția, a urmat un simpozion cu tema: „Contribuția învățământului confesional românesc din Transilvania la Marea Unire”.
În cadrul simpozionului, au fost incluși conform programului, Antonia Izabella Kelemen, având ca temă – Școala lui Johannes Honterus în lumina „Constitutio Scholae Coronensis”, Ioan Vlad – Gimnaziul greco-ortodox de la Brașov, pepinieră de luptători naționali pentru Marea Unire, Liviu Boar și Mariana Boar – Învățământul confesional românesc din sud-estul Transilvaniei în secolul al XIX- lea, Ana Dobreanu – Rețeaua școlară și situația școlilor confesionale românești din Trei Scaune la începutul secolului al XX- lea, Maria Băilă – Colegiul Național „Mihai Viteazu” și Regina Maria, Florin Herțeg – Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe între trecut și prezent, Alexandru Fercu – Contribuția învățătorilor buzoieni la realizarea Marii Uniri.
Expoziția și simpozionul sunt incluse pe lista evenimentelor pe care Muzeul Național al Carpaților Răsărtieni le desfășoară, alături de partenerii săi, pentru a marca Centenarul Marii Uniri.
Cosmin Teodor IOSUB