Cinci primării din judeţul Covasna au fost sancţionate cu câte 10.000 de lei de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna pentru neobţinerea autorizaţiei pentru siguranţă la incendii.

Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj, a declarat pentru AGERPRES că este vorba despre primăriile municipiilor Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, cea a oraşului Întorsura Buzăului şi ale comunelor Micfalău şi Cernat, care nu au obţinut autorizaţii pentru mai multe unităţi de învăţământ.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că a contestat amenda, pe considerentul că acest demers nu intră în atribuţiile autorităţilor locale, ci ale conducerilor unităţilor de învăţământ.

„Noi, în afară de faptul că dăm bani pentru şcoli, nu putem să facem altceva (…) Deci, nu există nicio şcoală care a cerut bani pentru autorizaţii şi noi nu le-am dat (…) Din punct de vedere juridic, noi nu avem cum să obţinem autorizaţiile pentru instituţii, putem doar să le oferim fonduri”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Antal Arpad.

Acesta a mai spus că, după tragedia petrecută în urmă cu aproape trei ani în Clubul „Colectiv” din Bucureşti, autorităţile centrale „au sărit calul” în ce priveşte autorizaţiile pentru siguranţă la incendii, punând reprezentanţii administraţiilor locale într-o mare dificultate financiară.

„După „Colectiv”, s-a sărit calul (…) Practic, s-a dorit să se facă într-un an ce nu s-a făcut într-o sută de ani în România. Evident că nu e posibil (…) Am cheltuit sume astronomice pentru autorizări, pentru documente, pentru hârtii. Adică nu pentru a face ceva concret pentru copii, ci pentru hârtii (…) Pe mine, nu mă deranjează cât costă să construieşti o scară exterioară dacă asta salvează viaţa unui copil, dar mă deranjează cât ne costă documentaţiile până ajungem să construim o scară exterioară”, a mai spus Antal Arpad.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail