În perioada 17-24 octombrie, Ministerul Apărării Naționale, organizează cea de-a șaptea ediție a evenimentului „Ziua Armatei României în școli”. În cadrul evenimentului, militari, studenți și elevi ai instituțiilor de învățământ militare, vor fi prezenți în unitățile de învățământ, unde, aceștia vor prezenta importanța Zilei Armatei Române, proiecte ale militarilor români, respectiv echipamente și tehnică militară.
În județul Covasna, reprezentanții Biroului Informare Recrutare, din cadrul Centrul Militar Judeţean (C.M.J.) Covasna, vor fi prezenți în școli începând de astăzi..
„Joi, vom fi prezenți între orele 10 și 12 la Liceul Nagy Mozes din Târgu Secuiesc, luni la Liceul Teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului, marți la Liceul Kőrösi Csoma Sándor din Covasna, iar miercuri, pe 24, vom fi la Colegiul Național Mihai Viteazu din Sfântu Gheorghe. Aceste activități se vor desfășura după următoarele coordonate: în curtea unităților de învățământ vor fi prezentări de echipamente, tehnică militară, armament, acestea fiind prezentate de către militarii care ne vor însoți, de la unitățile militare din zonă. În incita instituției vom prezenta, pentru elevii din clasele terminale, importanța zilei de 25 octombrie, vom exemplifica tipurile de misiuni executate de militarii români în teatrele de operație, programele de instruire, de asemenea, pe parcursul acestor evenimente vom fi însoțiți de elevi și studenți de la colegiile sau academiile militare, tineri care provin din județul nostru. Cu această ocazie, vom prezenta oferta educațională și avantajele unei cariere militare.” – a declarat locotenent colonel Constantin Nicolae Șerban, șeful Biroului Informare-Recrutare din cadrul C.M.J. Covasna.
Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Armatei României, marcată anual la data de 25 octombrie. În cadrul acestei sărbători sunt organizate ceremonii militare, respectiv activități sportive și culturale.
Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr.381 din 1 octombrie 1959. Ziua de 25 octombrie a anului 1944 a fost cea în care Armata Română a eliberat în totalitate Ardealul de sub ocupația horthystă.
„A fi militar este un mod de viaţă, în care se împletesc spiritul riguros, temperamentul dinamic, sacrificiul. De bună seamă, la acestea se mai adaugă satisfacţia şi bucuria acelora care, prin propria voinţă, din vocaţie, consimt să se dedice carierei militare. Profesia militară nu înseamnă doar manevre militare, exerciţii şi antrenamente. Sunt o multitudine de specialităţi militare care necesită numeroase abilităţi, dincolo de cele specifice combatanţilor. Foarte multe dintre ele au echivalent în viaţa civilă şi asigură transferul de competenţe dinspre şi înspre alte ocupaţii.” – DIRECŢIA GENERALĂ MANAGEMENT RESURSE UMANE, MAPN.
Cosmin Teodor IOSUB