Cinci spectacole realizate de scenografi debutanţi vor concura pentru marele premiu al celei de-a treia ediţii a Festivalului D-butan-T, care a început luni, la Sfântu Gheorghe.
Managerul Teatrului „Andrei Mureşanu”, Anna Maria Popa, a declarat că, pe lângă cele cinci spectacole, pe parcursul întregii săptămâni vor avea loc diverse ateliere, seminarii şi lansări de carte, iar la toate evenimentele accesul publicului este gratuit.
Aceasta a menţionat că următoarea ediţie va fi dedicată coregrafiei şi muzicii de teatru.
„Am decis ca la fiecare ediţie să schimbăm aria. Am început în 2016 cu debut în actorie, ediţia de anul trecut a fost dedicată debutului regizoral, iar cea de anul acesta, debutului scenografic. Anul viitor mergem mai departe cu debut în coregrafie şi muzică originală de teatru şi cu asta închidem cercul, urmând ca peste doi ani să reluăm cu prima ediţie şi să ne întoarcem la debutul în actorie”, a declarat pentru AGERPRES Anna Maria Popa.
În concurs au fost înscrise iniţial peste 20 de spectacole, dintre care au fost selectate cinci, care vor putea fi văzute consecutiv pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu”: „Lecţia”, lucrarea de disertaţie a Mădălinei Sandu şi Andreei Tecla, spectacolul „Avioane de hârtie” al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, a cărui scenografie a fost realizată de Sabina şi Bianca Veşteman, producţia Teatrului „Bacovia” Bacău „Dragă Elena Sergheevna”, în scenografia lui Răzvan Bordoş, „Sub apă” al Teatrului „Matei Vişniec” din Suceava, un spectacol după scenografia Ralucăi Alexandrescu şi „Poveşti din bucătărie”, spectacolul Teatrului Municipal Baia Mare, semnat de scenografa Gabriella Spiridon.
Închiderea festivalului şi ceremonia de premiere vor avea loc pe 20 octombrie la cinematograful „Arta” din Sfântu Gheorghe.
Primarul municipiului, Antal Arpad, care a fost prezent la festivitatea de deschidere, a declarat că Sfântu Gheorghe se numără printre localităţile din ţară care beneficiază de cea mai mare „alocare bugetară” pentru cultură pe cap de locuitor.
„Suntem într-un oraş unde, probabil, la nivel naţional numărul instituţiilor de cultură la 10.000 de locuitori este cel mai ridicat, la fel şi numărul evenimentelor culturale raportat la populaţie este cel mai ridicat. Cu siguranţă suntem oraşul în care se alocă de către Primărie cele mai mari fonduri pentru instituţiile de cultură la nivel naţional. Evident, sunt unii care ne laudă pentru acest lucru, alţii care ne critică şi, probabil, fiecare are dreptate într-un fel, pentru că acei bani care intră în cultură lipsesc întotdeauna de undeva, poate dintr-un trotuar, dintr-o parcare. Dar noi credem în oameni şi credem în ideea că e mult mai important să avem în acest oraş oameni care cred în viitorul oraşului, care creează, care fac ceva pentru cultură, pentru comunitate, decât să avem o infrastructură perfectă, dar cu oameni care nu reuşesc nici să fie critici, nici să zâmbească şi nici să fie fericiţi”, a declarat Antal Arpad.
Primele două ediţii ale Festivalului D-butan-T au fost câştigate de actriţa Paula Rotar şi, respectiv, de regizorul Nagy Botond, care au primit drept premiu câte un contract de colaborare cu Teatrul „Andrei Mureşanu”.
Festivalul D-butan-T este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES