Lipsa de sânge este o adevărată problemă a societății, deoarece doar două procente din populație donează sânge, iar acest lucru a provocat o criză care durează de câțiva ani.

În județul Covasna această situație pare a se remedia, conform spuselor directorului Centrului de Transfuzii Sangvine Sfântu Gheorghe, dr. Andy Rosin, numărul donatorilor lunari fiind în creștere față de anii trecuți.

„Cei care donează sânge au și beneficii, în primul rând aceștia simt o satisfacție deoarece știu că ajută pe oamenii aflați în nevoie, iar apoi, prin aceste transfuzii li se verifică și starea de sănatate.” – a menționat  dr. Andy Rosin.

Protocolul de selecție al donatorilor este deosebit de aspru și necesită respectarea cu rigurozitate a unor pași, atât din partea donatorului, cât și din partea personalului responsabil cu recoltarea sângelui, care se face în condiții severe de siguranță, de către personal medical calificat. Sângele poate fi recoltat numai persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani,  care au o greutate cuprinsa intre 50 si 100 de kilograme în cazul femeilor și între 60 și 110 kilograme în cazul bărbaților și care nu au suferit intervenții stomatologice sau alte intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni. La un interval de minimum două luni între donările de sânge total, fără a depăși 5 donări pe an pentru bărbați si 4 donări pe an pentru femei. Cantitatea totală de sânge recoltat de la un pacient, indiferent de sex este de 450 de mililitri, procesul durând între 8 și 10 minute.

Există categorii aparte de persoane care nu pot dona sânge, aceștia ar fi bolnavii cronici (boli de piele, sechele pulmonare, sifilis, hepatită virală cronică, HIV/SIDA, persoanele care au suferit traumatisme craniene cu sechele, care suferă sau au suferit de hepatită, de orice tip, ciroză hepatică, pancreatită, cancer, TBC, etilism cronic, schizofrenie, epilepsie, malarie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli endocrine, lupus eritematos diseminat si alte colagenoze,  psoriazis generalizat sau persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare, anemie, sau dacă persoana respectivă este însărcinată, alăptează sau este în perioada menstruală. ), femeile lăuze ori însărcinate,  persoanele care suferă de hipotensiune arterială, persoanele care au consumat alcool în ultimele 48 de ore înaintea donării, persoanele care au fost supuse recent unor intervenții chirurgicale. Totodată, profesia donatorului poate alcătui uneori un motiv al respingerii acestuia de la recoltare, atunci când există pericolul latent al infecțiilor sau al unei epuizări fizice proeminente a celui ce dorește să doneze. Astfel, nu li se propune să doneze sânge persoanelor care lucrează la întreținerea curățeniei, îngrijitorilor de animale, șoferilor pe mijloace de transport în comun, piloților ori operatorilor de mașini grele.

Înainte de a dona sânge, donatorul trebuie să știe că trebuie să se hidrateze, să fie odihnit, să nu fumeze (cel puțin o oră înaintea donării), să nu consume alcool sau grăsimi și nici medicamente (aspirină, anticoagulante, etc.). După donare este recomandat consumul de lichide, dar sub nici o formă consumul de băuturi alcoolice, și totodată se recomandă evitarea efortului fizic intens, timp de 12 ore, precum și a conducerii autovehiculelor.

Concomitent, donatorii de sânge au privilegiul să primească, la cerere, pentru fiecare donare și alte beneficii, cum ar fi:  șapte tichete de masă; o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării; decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge; reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat. (www.imparte.ro)

Directorul Centrului de Transfuzii Sangvine Sfântu Gheorghe, dr. Andy Rosin,  încurajează oamenii să doneze sânge, deoarece acest gest, poate neimportant pentru unii, poate salva o viață sau chiar mai multe. Un singur donator poate salva până la trei vieți.

Nicole – Antoanela ȘERBAN

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail