Spectacol aniversar cu participarea Ansamblului LĂUTARII din Chișinău, dirijat de maestrul NICOLAE BOTGROS, la Sfântu Gheorghe

 

La Sfântu Gheorghe Ziua de 1 Decembrie 1918 se apropie iar unul dintre evenimentele  cuprinse  în programul organizat în Anul Centenar, sub patronajul Instituției Prefectului Județul Covasna, este spectacolul extraordinar în cadrul căruia pe scena din Sfântu Gheorghe vor urca membrii Orchestrei naționale de muzică populară „LĂUTARII” din Chișinău- dirijor NICOLAE BOTGROS, alături de invitații speciali ION PALADI din Republica Moldova, MARIANA IONESCU CĂPITĂNESCU și CRISTIAN FODOR, și de interpreți de folclor și dansatori ai unor ansambluri din localitățile județului Covasna.

Inițiatoarea și, totodată, sufletul acestui spectacol este vicepreședinta Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI, Maria Crețu-Graur, care, vorbindu-ne despre acest eveniment  a declarat: „ Dorința de a asculta muzica populară interpretată de Ansamblul Lăutarii din Chișinău, alături de inegalabilul Nicolae Botgros, aici  la noi acasă, în Sfântu Gheorghe, Covasna,  în Anul Centenar,  mi-a licărit în minte  în urmă cu mai bine de doi ani de zile. Cu siguranță știți că atunci când îți dorești ceva din tot sufletul, tot universul lucrează pentru  ca dorința să se transforme în realitate. Așa a fost și în acest caz și iată că, până la momentul în care locuitorii județului Covasna, și nu numai, vor avea bucuria de a se întâlni cu frații artiști de pestre Prut, și muzica lor, nu mai e chiar atât de mult timp. Având în vedere că acest spectacol este realizat în Anul Centenar, în care sărbătorim  100 de ani de la Marea Unire, mi-am dorit ca acest eveniment istoric să fie marcat prin unirea prin cântec a celor trei provincii românești- Moldova, Ardealul și Țara Românească, care va fi înfăptuită de invitații speciali Ion Paladi (Republica Moldova), Cristian Fodor (Ardeal) și Mariana Ionescu Căpitănescu (Țara Românească). Pe aceeași scenă cu artiștii consacrați vor cânta și vor dansa tinerii noștri talentați, care ne bucură sufletele cu cântecele și dansurile lor la fiecare sărbătoare a românilor din județul Covasna. Astfel, în cele 3 ore de spectacol, acompaniați de Ansamblul „Lăutarii” din Chișinău- dirijor Nicolae Botgros, pe scenă vor cânta și vor dansa: Corul „Pădurenii” din Barcani; interpreții de muzică populară Ana Maria Sandulea; Alina Oană; Tudor Mircea (toți 3 din Voinești-Covasna); Mălina Boricean (Sita Buzăului); Elena Istrate (fostă elevă a Colegiului Național „Mihai Viteazul”); Ansamblurile de dansuri populare „Cununa Carpaților” din Întorsura Buzăului și „Brâulețul” din Sita Buzăului. Dacă  iubești folclorul românesc, nu are cum să nu-ți tresalte inima atunci când din arcușul viorii maestrului Nicolae Botgros urcă spre înalturi trilul Ciocârliei, când  Ion Paladi vorbește despre durerea fraților de peste Prut,  prin indermediul melodiei Dorul Basarabiei, când instrumentiștii Ansamblului Lăutarii, 28 la număr,  cântă o sârbă moldovenească iar Mariana Ionescu Căpitănescu, cu voce de privighetoare,  prezintă frumusețea  cântecului oltenesc, când cântecele patriotice răsună din vocea puternică a lui Cristian Fodor sau când artiștii noștri covăsneni, îmbrăcați în frumoase costume populare, cântă și dansează, cu patos, cântece și dansuri populare păstrate din străbuni.

Spectacolul  GLASUL UNIRII, ÎN INIMA ROMÂNIEI va fi prezentat de Gheorghe Filip din Miercurea Ciuc, vicepreședinte al  Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI, cel care ne este alături nouă, covăsnenilor, la marea majoritate a sărbătorilor noastre pe care le prezintă așa cum numai el știe să o facă. Îmi doresc ca acest eveniment să se transforme într-o sărbătoare de suflet românesc, în Anul Centenar, la Sfântu Gheorghe”.

Conform wikipedia, Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din Republica Moldova. Considerat un „magician al viorii”, maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lăutarii” şi a dus faima muzicii populare în zeci de ţări europene, dar şi în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelanda, precum şi în toate ţările din spaţiul ex-sovietic.  De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a reuşit să înregistreze doar 2 albume pentru sine, şi aceasta pe lângă sutele şi chiar miile de materiale muzicale înregistrate cu interpreţii de muzică populară. O valoare culturală, a dus faima orchestrei „Lăutarii” nu doar peste ţări, ci şi peste ani, fiind declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc, în anul 2002. Nicolae Botgros ştie a mânui bagheta de dirijor a orchestrei odată cu arcuşul viorii, demonstrând măiestrie şi talent în tot ceea ce face.

Biletele pentru spectacol au fost puse în vânzare

Spectacolul are loc în data de 29 noiembrie 2018, orele 17.00, la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe (situată la ieșirea din municipiu, pe drumul spre Miercurea Ciuc). Începând de luni, 8 octombrie, au fost puse în  vânzare biletele care au prețuri corespunzătoare celor 3 zone ale  sălii  Arenei Sepsi, respectiv: 100 lei (zona albastră); 80 lei (zona galbenă); 50 lei (zona roșie). Acestea pot fi achiziționate de la sediul redacției Mesagerul de Covasna (str. Nicolae Iorga, bl. 12/A/2); de la Biroul de evenimente al Primăriei Sfântu Gheorghe (lângă Teatrul Tamasi Aron) precum și de la colaboratori din Zona Buzaielor (Costică Oltean) și Covasna (Florentina Teacă). Informații suplimentari se pot  obține la telefon: 0744-476142.

 

Dragi români, veniți să ascultați GLASUL UNIRII, ÎN INIMA ROMÂNIEI, și să ne bucurăm împreună de Sărbătoarea Centenarului!

***

Spectacolul GLASUL UNIRII, ÎN INIMA ROMÂNIEI este cuprins  în cadrul activităților  organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, de Instituția Prefectului Județul Covasna și Despărțământul Covasna- Harghita al Astrei. Evenimentul este cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria Sf.Gheorghe. Sponsorii evenimentului sunt: SIBARO  SRL; AXON SRL; WALOR RO SRL; SUBANSAMBLE AUTO SA; HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL; BUCUR IMOBILIARE; INTELLI FINANCIAL CONSULTING SRL.

 

Cosmin Teodor IOSUB

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail