Sindicaliștii de la Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” organizează astăzi, 5 octombrie, la nivel național, un protest prin intermediul căruia cer condiții decente de muncă, salarii mai mari, dar mai ales dreptul de negociere în sectorul economic.
„În cei şapte ani de la adoptarea prin asumarea răspunderii în Parlament a Legii Dialogului Social 62/2011, situaţia lucrătorilor din România s-a deteriorat. Practic, deşi România a înregistrat constant în această perioadă un nivel de creştere economică peste media europeană, în principal prin efortul oamenilor muncii, de această creştere nu au beneficiat tocmai cei care au contribuit cel mai mult la ea, lucrătorii. Negocierea colectivă, unul dintre principalele mecanisme de redistribuire echitabilă a rezultatelor economice, a fost distrusă prin efectele acestei legi.” – se arată într-un comunicat al Cartel Alfa.
Acțiunea de protest va avea loc în mediul online și în mare parte se va răspândi prin materiale tipărite, însă angajații își vor manifesta participarea prin purtarea unei banderole albe la locul de muncă.
Președintele „Cartel Alfa” Covasna, Bong Vilmos, a declarat că recomandă angajaților să poarte o banderolă albă la locul de muncă în ziua de vineri, 5 octombrie.
„Se vor afișa și se vor înmâna salariaților pliante cu informații. Camapania se desfășoară cu materiale scrise, respectiv discuții cu privire la problemele pe care le au angajații noștri.” – a mai transmis Bong Vilmos.
Sindicaliștii Cartel Alfa au o serie de probleme, dar și propuneri menite să ajute la rezolvarea acestora. Printre propuneri se regăsesc: Includerea posibilităţii ca negocierea colectivă să se poată desfăşura şi la nivel naţional, dacă părţile doresc; Modificarea prevederilor legii pentru a permite înfiinţarea unui sindicat de către 15 membri fondatori, din una sau mai multe întreprideri din același sector de activitate; Reducerea pragului pentru reprezentativitatea la nivel de unitate la 35%, conform recomandărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
Conform comunicatului emis de către sindicat, în momentul actual, peste o treime din totalul salariaţilor cu normă întreagă sunt încadraţi la nivelul salariului minim pe economie. Aceștia atrag atenția că pe termen lung, această situație poate avea consecințe negative asupra salariaților, precum: pensii mici la finalul perioadei active, afectarea vieții personale și a sănătății din considerente financiare, dar mai ales lipsa perspectivelor de dezvoltare economică, având ca efect migrația continuă a personalului calificat.
Ziua internaţională a muncii decente este marcată anual pe 7 octombrie. În 2008, Organizaţia Internaţională a Muncii, împreună cu Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC), a avut ideea marcării acestei zile prin mobilizarea sindicatelor din întreaga lume, la mitinguri şi marşuri.
Cosmin Teodor IOSUB