Primăria Sfântu Gheorghe va relua demersurile pentru schimbarea denumirilor câtorva zeci de străzi din municipiu iar în acest scop va solicita acordul scris al cetăţenilor vizaţi de aceste modificări.

Antal Arpad

Primarul Antal Arpad a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că schimbarea denumirilor de străzi se va face etapizat, acordându-se prioritate celor mai importante, menţionând că schimbarea actelor de identitate ale cetăţenilor care locuiesc pe aceste străzi cade în sarcina autorităţilor locale.

Demersurile vor fi reluate pentru că anul trecut Tribunalul Covasna a dispus, la sesizarea Forumului Civic al Românilor, anularea a trei hotărâri adoptate de Consiliul local ce vizau modificarea denumirilor a peste 30 de străzi.

„Vom relua procedura, dar vom avea în vedere mai puţine străzi ca să nu creăm un disconfort (…) Eu voi propune Consiliului local să renunţăm la modificarea denumirilor acolo unde priveşte mulţi oameni, cum ar fi străzile Avântului, Prieteniei sau Hărniciei”, a declarat primarul Antal Arpad.

Acesta a mai spus că pentru a nu exista niciun fel de obiecţii legate de modificarea denumirilor, va solicita acordul scris al cetăţenilor care locuiesc pe acele străzi.

„Pentru ca nimeni să nu spună că cetăţenii nu au fost consultaţi vom întreba oamenii şi le vom cere să ne răspundă sub semnătură dacă sunt sau nu de acord cu schimbarea denumirii”, a mai spus Antal Arpad.

Anul trecut, Consiliul local Sfântu Gheorghe a schimbat denumirile a peste 30 de străzi la propunerea primarului Antal Arpad, care s-a arătat nemulţumit de „reminiscenţele comuniste”, respectiv de străzile care purtau denumiri precum ‘Avântului’, ‘Constructorilor’, ‘Făcliei’, ‘Prieteniei’, ‘Recoltei’, ‘Tineretului’, ‘Viitorului’, etc.

Majoritatea străzilor rebotezate au căpătat denumirile unor personalităţi maghiare, faptul fiind explicat de autorităţile locale prin dorinţa de a restabili un „echilibru” cu cele care poartă nume româneşti. Printre acestea s-au numărat şi ‘Horia, Cloşca şi Crişan’ şi Bulevardul ‘1 Decembrie 1918’, ce străbătea municipiul de la un capăt la altul, care a fost împărţit în trei porţiuni şi rebotezat pe două dintre acestea ‘Petofi Sandor’, respectiv ‘Mihai Eminescu’.

Acest lucru a nemulţumit Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care a atacat în instanţă hotărârile Consiliului local, arătând, pe de o parte că nu sunt respectate prevederile legale, iar, pe de alta, că măsurile vor afecta peste 24.000 de cetăţeni, adică o treime din totalul populaţiei, precum şi un număr însemnat de agenţi economici şi instituţii publice, presupunând cheltuieli de circa 400.000 lei.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail