Consiliul local Sfântu Gheorghe a adoptat, joi, un proiect de hotărâre prin care interzice parcarea dubelor, camioanelor, microbuzelor şi autobuzelor în spaţiile publice din zonele rezidenţiale între orele 18,00 – 6,00, precum şi obligativitatea deţinătorilor de garaje de a-şi parca maşinile în interiorul acestora pe timpul nopţii.

Potrivit hotărârii, staţionarea vehiculelor pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată mai mare de 1,9 tone şi a vehiculelor pentru transportul de persoane care au mai mult de nouă locuri pe scaune va fi interzisă între orele 18,00 şi 6,00 în zonele semnalizate corespunzător cu indicatoare rutiere, cu excepţia celor care efectuează operaţiuni de încărcare/descărcare, respectiv îmbarcare/debarcare.

Consiliul local a introdus noi reglementări şi în ce priveşte garajele aflate pe domeniul public, astfel încât proprietarii acestora să nu-şi mai parcheze maşinile pe timpul nopţii în alte spaţii din apropiere.

Conform hotărârii, proprietarii garajelor aflate pe domeniul public vor avea obligaţia de a informa Primăria cu privire la numărul de înmatriculare al autovehiculului parcat în garaj, iar între orele 22-6 nu vor avea dreptul de a-şi parca maşinile în alt spaţiu din zonă pe o rază de 300 de metri faţă de amplasamentul acestuia.

Totodată, proprietarii de autovehicule care închiriază loc de parcare rezidenţial sau beneficiază de locuri de parcare gratuite nu vor mai putea staţiona în alt loc pe domeniul public pe o rază de 300 m de locul de parcare închiriat.

Încălcarea acestor prevederi va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 100 la 2.500 lei, verificarea respectării lor intrând în atribuţiile Poliţiei Locale.

În expunerea de motive care însoţeşte textul hotărârii se arată că măsurile sunt necesare deoarece s-a constatat că pe străzile din municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv pe aleile dintre blocuri şi în parcările aferente acestora, staţionările voluntare ale vehiculelor grele sunt extrem de frecvente, iar un număr semnificativ de vehicule din această categorie fie sunt parcate la domiciliile şoferilor, fie abandonate de multă vreme pe diverse artere.

„Marea parte a acestor vehicule aparţin unor societăţi comerciale cu spaţii amenajate pentru staţionarea acestora, dar care permit şoferilor să staţioneze vehiculele în afara acestora. De asemenea, particularii deţinători de astfel de vehicule le parchează în vecinătatea locuinţelor acestora. Acest fenomen reduce capacitatea de circulaţie şi staţionare pe arterele rutiere şi în parcările amenajate de pe raza teritoriului municipiului Sfântu Gheorghe (…) De asemenea mulţi deţinători de garaje şi chiriaşi de locuri de parcare rezidenţiale nu folosesc garajul respectiv locul de parcare rezidenţial închiriat pentru staţionarea vehiculelor, ci staţionează autovehiculul în alt loc, ocupând locuri de parcare care sunt deja insuficiente”, se arată în document.

Proiectul de hotărâre s-a aflat în dezbatere publică în luna iulie a.c.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail