Primul val de aer polar a apărut deja deasupra României, astfel că în multe zone temperaturile au scăzut până aproape de pragul înghețului. La „Polul Frigului”, așa cum mai este supranumită Întorsura Buzăului, temperaturile sunt mereu printre cele mai scăzute din țară, astfel că autoritățile locale acordă mereu un interes ridicat față de confortul termic al cetățenilor.
Principala sursă de încălzire a orașului este centrala termică pe rumeguş construită în anul 2004, printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român, care au mai sprijinit instalarea unor centrale similare în localităţile Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa. Centrala asigură apă caldă şi căldură blocurilor şi instituţiilor publice din zona centrală.
„Centrala termică este pregătită să facă față temperaturilor scăzute, în prezent fiind supusă unei revizii tehnice, iar dacă temperaturile vor rămâne scăzute în continuare, vom fi obligați să dăm drumul centralei, mai ales că avem și copii în școli. Nu există nicio problemă, avem pregătită materie primă suficientă pentru această iarnă, costul gigacaloriei rămânând același de anul trecut. În ceeace privește situația lemnelor de foc, problema este rezolvată, mai sunt câteva sute de persoane care nu au primit, dar se lucrează și se va furniza pentru toată lumea.” – a declarat Leca Băncilă, primarul orașului Întorsura Buzăului.
În urmă cu doi ani, datorită creşterii preţului de combustibil, dar şi pentru eficientizarea costurilor, autoritățile locale au decis construirea unei staţii proprii de producere a biomasei. La acea vreme, primarul localității declara că în anul 2004, când a fost pusă în funcțiune centrala, rumegușul se găsea în cantități industriale, dar între timp cererea pentru deșeuri lemnoase a crescut atât de mult, astfel că e tot mai greu și scump de procurat materie primă pentru funcționarea centralei.
În ultimii ani, Primăria a achiziţionat toate utilajele necesare, inclusiv un tocător pentru obţinerea biomasei din deşeuri de lemn, a extins rețeaua termică a orașului și a efectuat lucrări de întreținere la centrala termică pentru a asigura agentul termic necesar pe toată durata iernii. La Întorsura Buzăului iarna ține aproape șase luni pe an, iar cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol în această localitate a fost de minus 35,8 grade Celsius, în 8 februarie 2005.
C.I.