Construcţiile hidrotehnice din judeţul Covasna afectate de inundaţiile din această vară vor fi reabilitate în regim de urgenţă, iar lucrările se vor finaliza până la sfârşitul acestui an, a anunţat, marţi, conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, Administraţia Naţională „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Olt, a început lucrările de refacere a infrastructurii hidrotehnice afectate de inundaţiile care au avut loc în această vară în localităţile Băcel-Chichiş, Bodoc şi Ruseni-Sânzieni, pe cursurile Râului Negru şi pâraielor Tărlung, Caşin şi Dobârlău, proiectele derulate însumând peste 7 milioane de lei.

„Viiturile produse în perioada iunie-iulie 2018 au dus la erodarea unor lucrări hidrotehnice de pe cursurile de apă din judeţul Covasna. În scopul protejării locuinţelor şi obiectivelor social-economice, au fost aprobate, în regim de urgenţă, prin HG 582/2018, următoarele obiective de investiţii: ‘Îndiguire râu Râul Negru şi afluenţi’, ‘Regularizare pârâu Caşin – sector Ruseni-Sânzieni’, ‘Îndiguire pârâu Tărlung la Băcel-Chichiş’ şi ‘Îndiguire pârâu Dobârlău’ (…) Aceste investiţii sunt realizate în regim de urgenţă pentru a pune în siguranţă locuitorii şi bunurile acestora, precum şi pentru prevenirea unor eventuale efecte pe care calamităţile le-ar putea produce. Termenul de finalizare a lucrărilor este 14 decembrie 2018″, precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte Râul Negru şi afluenţii săi, s-a prevăzut refacerea a trei subtraversări, a unei breşe de 20 de metri, a unui coronament de dig erodat pe o lungime de 250 de metri, precum şi refacerea unui corp de dig care a suferit infiltraţii, în lungime de 200 de metri.

Potrivit sursei citate, pentru refacerea digurilor este nevoie de un anume tip de pământ, care va fi adus dintr-o carieră situată în zona localităţii Bodoc. Valoarea totală a investiţiei se cifrează la 453.000 lei.

Pentru regularizarea a 5 kilometri ai albiei pârâului Caşin în sectorul Ruseni-Sânzieni, vor fi derulate lucrări de consolidare pe aproximativ 1.000 de metri de dig, precum şi lucrări de închidere a breşei, până în prezent fiind îndepărtate lucrările afectate de viituri şi transportaţi 500 mc de piatră brută. În această zonă, valoarea totală a investiţiei se cifrează la 4.209.000 lei.

Pe pârâului Tărlung, în zona Băcel-Chichiş, se are în vedere refacerea a 980 de metri de dig, iar materialul folosit va fi adus tot din cariera de la Bodoc, aici valoarea investiţiei fiind de 1.300.000 lei, iar în ce priveşte îndiguirea pârâului Dobârlău, se vor reface două breşe a căror lungime însumează 55 de metri şi se vor executa colmatări de albie, lucrările fiind estimate la 1.200.000 lei, se mai precizează în comunicat.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail