„Costumul popular, dansul și muzica populară, folclorul, alături de credința ortodoxă, reprezintă esența neamului românesc”- prof. ing. Maria Peligrad
Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a început pregătirile pentru o nouă ediție a Balului costumului popular.
Evenimentul, organizat pentru al patrulea an consecutiv, se va desfășura luna viitoare, în aceeași locație ca și până acum: Centrul de evenimente „Santana”, din municipiu, a informat președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.
„Conceput sub forma unui bal la care costumele populare tradiționale sau piese ale acestora vor fi în centrul atenției, își propune să ofere un prilej de socializare, comunicare, informare și de întărire a relațiilor dintre oamenii locului, dar și de promovare a portului popular și a comorilor, valorilor lăsate de străbuni: bunătate, credință, solidaritate. Costumul popular, dansul și muzica populară, folclorul, alături de credința ortodoxă, reprezintă, în opinia mea, esența neamului românesc!”- a declarat președinta Fundației „Mihai Viteazul”.
Potrivit acesteia, cea de-a patra ediție a Balului costumelor populare va avea loc vineri, 12 octombrie 2018, de la ora 19,00. Ansambluri folclorice și interpreți din județ, dar nu numai, îi vor încânta pe cei prezenți cu programe de muzică și dans.
Cei care doresc să participe sunt invitați să-și pregătească ținuta, portul popular. Participarea se va face pe bază de înscrieri, urmând ca prețul de intrare și alte detalii să fie comunicate în scurt timp.
„Îi invităm pe locuitorii județului nostru să se pregătească pentru eveniment și îi rugăm ca, pe cât posibil, să vină în costum popular integral, sau purtând măcar câteva elemente ale acestuia. Va fi o întâlnire de suflet, o încântare pentru inimă. Este important să fim împreună și să ne simțim bine!”- a declarat prof. ing. Maria Peligrad.
Manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri
În acest an, toate activitățile pe care Fundația le –a pregătit vor fi dedicate Centenarului Marii Uniri și au ca scop să îi aducă laolaltă pe toți cei care iubesc cultura și valorile românești, tradițiile și obiceiurile lăsate de străbuni, a subliniat prof. ing. Maria Peligrad:
„Ne vom derula activitatea și în lunile ce urmează, cum vom putea mai bine, punând în valoare idealurile Unirii, valorile culturale românești autentice, tradițiile, obiceiurile, folclorul și portul popular românesc. Toate activitățile derulate până acum și cele care se vor desfășura în continuare sunt dedicate înaintașilor noștri, celor care de – a lungul veacurilor au făcut posibilă această aniversare: CENTENARUL MARII UNIRI.Balul costumului popular, din acest an va cuprinde ceva inedit. Ca de obicei, dorim să fim împreună, să ne bucurăm de ceea ce are mai frumos poporul român: costumul, muzica și dansul popular, bogăție sufletească de netăgăduit a românului , bogății care s – au întâlnit în horele Unirii neamului nostru.”- a spus prof. ing. Maria Peligrad.
În ceea ce privește evenimentele care vor urma după Balul costumului popular, președinta Fundației „Mihai Viteazul” a amintit că din program nu va lipsi „Mihai Viteazul și Visul Unirii”, manifestare cu vechime, organizată spre finele lunii octombrie și începutul lunii noiembrie și care va ajunge în acest an la a XXIX – a ediție. Evenimentul va avea două componente noi, adresate elevilor din ciclul primar și elevilor din gimnaziu și liceu, a anunțat conducerea Fundației.
În încheierea programului pentru Anul Centenar, Fundația va organiza o ediție specială a Festivalului de colinde și obiceiuri „Crăciunul la români”, ediție care în acest an se va intitula „Colindul Unirii”.Evenimentul și-a propus să aducă laolaltă ansambluri și grupuri de colindători din provinciile istorice ale României și din comunitățile de români rămase în afara granițelor. Și în acest caz, înscrierile au început deja.
„Prin acest Festival, vrem să reunim aici, în centrul țării, ansambluri folclorice, grupe de colindători din județul nostru, din cele trei provincii istorice ale României și din cele cinci comunități mari de români rămași în afara graniței actuale. Să ne bucurăm împreună, să creăm o atmosferă de sărbătoare pentru toți locuitorii județului, pentru participanți și pentru aceia pe care îi reprezintă”- a spus prof. ing. Maria Peligrad.
Fundația „Mihai Viteazul” s-a înființat în 20 septembrie 1990, organizând numeroase evenimente și acțiuni în scopul promovării valorilor culturale românești. În acord cu obiectivele propuse la înființare, fundaţia a reuşit să mobilizeze resurse umane şi materiale pentru realizarea unor manifestări de amploare care au devenit cunoscute în multe colţuri din ţară și chiar şi de către românii de peste hotare.
Ana Ciorici Costache