Joi, 13 septembrie, în comuna Tura Teghii din județul Buzău a fost inaugurat „Punctul Frăției Neamului Romanesc”, un obiectiv ridicat de silvicultori la punctul de întâlnire al celor trei mari provincii românești, pentru a marca Centenarul Marii Uniri din 1918.

La eveniment au participat Ilie Covrig, Secretar de stat pentru Păduri în Ministerul Apelor și Pădurilor, Ciprian Dragoș Pahonțu, Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, directorii direcțiilor silvice Buzău, Covasna și Vrancea, Sebastian Cucu – prefectul județului Covasna, respectiv reprezentanți ai prefecturilor, consiliilor județene și ai autorităților locale din județele Buzău, Covasna si Vrancea, silvicultori, reprezentanți ai mediului academic si membri ai comunităților locale.

 

              Un refugiu de lemn – observator cultural

Chiar dacă de pe dealurile din apropiere „Punctul Frăției Neamului Romanesc” pare un simplu refugiu de lemn, acesta se dovedește a fi un observator cultural, în interiorul acestuia aflându-se un obelisc pe care se află stemele celor trei provincii românești, Transilvania, Moldova și Țara Românească. Observatorul oferă vizitatorilor o panoramă asupra celor trei provincii istorice, locul fiind ales simbolic pentru a marca Centenarul Marii Uniri. În imediata apropiere a refugiului sunt amenajate panouri ce prezintă personalități marcante care au contribuit la Marea Unire, precum și personalițăți ale culturii din cele trei provincii. Obiectivul este deschis permanent, iar pentru accesul la observator au fost marcate 3 trasee turistice dinspre județele Covasna, Vrancea și Buzău.

„Sub egida Ministerului Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva marchează Centenarul Marii Uniri din 1918 prin mai multe evenimente, de-a lungul acestui an. Astfel, silvicultori din România și Republica Moldova au plantat în aprilie, pe ambele maluri ale Prutului, „Pădurea Centenar”, pentru a marca o sută de ani de la decizia Sfatului Țării de la Chișinău de unire a Republicii Democratice Moldovenești cu Regatul României. De asemenea, la începutul acestei luni, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a inaugurat Expoziția Jubiliară ” 100 de ani de silvicultură în România”, găzduită de Muzeul Cinegetic al Carpaților ”Posada”, în care este prezentată, interactiv, în mai multe secțiuni, activitatea silvicultorilor de la Marea Unire din 1918 până în prezent.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului și 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.” –se arată într-un comunicat  al Romsilva.

C.I.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail