Vineri, 14 septembrie, la Ghimeș-Făget în județul Bacău, a avut loc sfințirea unei troițe în memoria ostașilor români care și-au pierdut viața în acele locuri. Troița a fost ridicată pe locul celei ce a fost distrusă în timpul tristelor momente dintre anii 1940-1944. La eveniment au fost prezenți părintele Amfilohie – starețul Mănăstirii Diaconești, preoții ortodocși din localitate, cadre didactice, enoriași, alături de care s-au aflat și românii din Asociația „Calea Neamului” și Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
Troiță sculptată la Târgu Mureș de către un artist
„Am lucrat la ea (nr. Troiță) mai mult de o lună, totul e bine pus la punct, totul are un simbol și o semnificație. Fiecare troiță este o parabolă și unește cerul cu pământul. E prima troiță sculptată pentru zona Harghitei și Covasnei, în rest am troițe și în țară și străinătate. Este un eveniment pentru mine de fiecare dată, pentru că e sufletul meu pus acolo, asta e bucuria mea, eu mai devreme sau mai târziu voi muri, dar eu voi trăi prin toate astea. La fiecare lucrare eu pun suflet.” – a declarat Cosmin Pol, sculptorul troiței.
Chiar dacă se află în județul Bacău, în privința identității, localitatea Ghimeș-Făget are probleme asemănătoare cu județele Covasna și Harghita.
„Am ajuns de Înălțarea Sfintei Cruci la Ghimeș-Făget, județul Bacău, noi cei din Calea Neamului și Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pentru a fi alături de frații noștri ghimeșeni la sfințirea Troiței Ostașilor români pe care am ridicat-o împreună cu ei. Deși se află în jud. Băcau, Făgetul are lacrimi comune cu Harghita și Covasna.Steagul tricolor de multe ori este privit ca o provocare în aceste locuri, fiind purtat uneori cu teamă sau sfială de către români. Dumnezeu ne va îndruma însă să le insuflăm o mai mare determinare fraților și surorilor noastre de pe aceste meleaguri, și mai ales certitudinea că noi vom fi alături de ei mai ales la greu.Troița a fost făcută prin contribuția românilor din Ghimeș Făget și a fraților lor din celelalte colțuri ale țării – a declarat medicul Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației „Calea Neamului”.
În aceste locuri, este nevoie de unitate și susținere. Din păcate, statul român nu intervine pentru a susține identitatea românească în satele transilvănene, tocmai de aceea asociațiile sunt unite pentru a reda speranța românească.
„Trebuie să continuăm cu idee că suntem la noi în țară și că trebuie să afirmăm valorile naționale, să nu lăsăm să ni se impună frica. Sunt convins că dacă vom continua acțiunile acolo, oamenii vor prinde mai multă încredere. Este o șansă mare, mai ales că aceste două asociații- Frăția Ortodoxă și Calea Neamului- încep să fie cu adevărat o frăție a neamului. – a declarat Dan Ciprian Grăjdeanu, președintele Frăției Ortodoxe.
În Ghimeș-Făget teama de identitate încă se resimte, la fel ca în multe locuri din estul Transilvaniei, oamenilor le este frică să-și afișeze propria identitate, să afirme că sunt români și să trăiască în spirit românesc. Singura instituție care-i unește pe românii din satele unde să fii român este o povară, este Biserica Ortodoxă Română.
C.I.