Conducerea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna, bilanţul activităţii desfăşurate în primele opt luni ale acestui an.
Potrivit analizei statistice prezentate, în primele opt luni ale anului 2018 au fost înregistrate2.663 de evenimente, dintre care 2.260 de intervenții în situații de urgență, cu 17% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, media zilnică a intervențiilor a crescut de la 7,79, la 9. De asemenea, timpul mediu de răspuns al unităților mobile, cu autospeciale pentru lucrul cu apă și spumă, dar și al echipajelor de prim-ajutor a crescut cu aproximativ 3 minute și jumătate, respectiv circa 30 de secunde, față de timpii înregistrați în perioada similară a anului trecut. Această creștere a timpului de răspuns se datorează factorilor ce nu țin de angajații I.S.U., și anume distanțele mari dintre subunități și locurile intervențiilor, orele la care s-au produs situațiile de urgență, precum și traficul rutier.
Deschiderea unei noi subunități de pompieri, la Baraolt, este doar o chestiune de timp
În ceea ce privește timpii de răspuns la intervenții, inspectorul șef al I.S.U. Covasna, lt. col. Simtea Adrian a adus noi asigurări că punerea în funcțiune a subunității de pompieri de la Baraolt este doar o chestiune de timp:„Anul următor ne propunem să acoperim zona de nord-vest a județului Covasna, chiar de la Baraolt. Însă pentru aceasta vom avea nevoie de mai mult personal. Cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și cu sprijinul Primăriei Baraolt s-a ridicat o clădire, care va fi noul sediu al subunității de pompieri din Baraolt. Ca orizont de timp, deschiderea acesteia va avea loc la anul, cu siguranță, însă acest lucru depinde atât de autorități, cât și de noi. Important este că va fi, mai devreme sau mai târziu. Existența acestui punct de lucru va scurta, cu siguranță, timpul de răspuns la intervenție, deoarece astăzi, ca să mergi din Sfântu Gheorghe la Baraolt, îți ia cam 40-50 de minute, iar cu autospeciala de pompieri, care are o viteză medie de deplasare de 60-70 de kilometri la oră, fiind plină cu apă, timpul crește. Desigur, timpul de răspuns va scădea de la 50-de minute, la 5-8 minute, iar pentru localitățile limitrofe, timpul de răspuns va fi de 10-5 minute. Deocamdată ne bazăm pe serviciul voluntar din Baraolt, care acționează prompt, atunci când este solicitat.”
„Colaborăm foarte bine cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, sunt câteva care răspund mai prompt, precum cele din Covasna, din Ozun, din Baraolt, din Zagon.”, a adăugat lt. col. Năstuță Adrian.
În vederea optimizării intervențiilor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul al județului Covasna urmează să încheie un nou protocol de colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov, pentru ca personalul din cadrul punctului de lucru al pompierilor brașoveni, aflat în localitatea Feldioara, să poată interveni, în sprijin, și în județul Covasna, în special în zona Hăghig. „Cetățeanul primează înainte de orice, motiv pentru care alocăm resursele cele mai apropiate față de orice eveniment se întâmplă în județ.”, a precizat lt. col. Simtea Adrian.
Este nevoie permanentă de forțe noi
Potrivit lt. col. Simtea Adrian, deficitul de personal nu constituie, însă, un motiv de îngrijorare: „Mai este nevoie de efective, dar în nici un caz nu suntem într-o situație de criză. Însă, orice pompier în plus este binevenit la oricare dintre subunitățile noastre. În acest sens, în luna ianuarie se va organiza un nou concurs de admitere pentru Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă <<Pavel Zăgănescu>>, din Boldești. Astfel, specialiștii noștri vor începe promovarea în instituțiile de învățământ.” Cei interesați să concureze pentru un loc la școala de pompieri pot începe de acum pregătirea fizică, pentru proba de admitere, care va consta în parcurgerea unui circuit, a cărui prezentare poate fi vizualizată pe site-ul http://www.scoaladepompieri.ro/admitere.htm. De asemenea, candidații care vor fi declarați apți din punct de vedere medical, vor fi testați din punct de vedere psihologic, dar vor mai susține și o probă teoretică, la matematică. Vârsta maximă de admitere la concurs este de 27 de ani. „Tinerii sunt viitorul nostru. Este un foarte mare interes pentru această meserie – de la an la an sunt din ce în ce mai mulți candidați. În sesiunea din ianuarie vor fi dosponibile 300 de locuri la școala de pompieri. Bineînțeles că vor fi admiși cei mai buni dintre candidați”, a adăugat inspectorul șef al I.S.U. Covasna.
Atenție la coșurile de fum!
În ceea ce priveşte cauzele incendiilor, în perioada analizată a anului 2018, în zona de competenţă a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, cele mai frecvente au fost stabilite ca fiind instalațiile electrice defecte ori neizolate corespunzător. Această statistică poate suferi, însă modificări, până la finalul acestui an, întrucât o dată cu sosirea sezonului rece, crește riscul de incendiu la gospodăriile unde proprietarii nu curăță coșurile ori burlanele de fum, din timp.
Cu privire la acest aspect, lt. col. Năstuță Adrian a ținut să precizeze: „Am dori să facem un apel către cetățeni: urmează sezonul rece, iar o pondere a incendiilor – știm foarte bine – este legată de sistemele de încălzire, de exploatarea defectuoasă a acestora și nu în ultimul rând a necurățării și neverificării burlanelor de fum aferente acestora, mai ales în zona rurală. Este o perioadă în care toată lumea ar trebui să facă o verificare și o întreținere a acestor sisteme și a coșurilor de fum, cu persoane atestate, înainte de a trece la exploatarea acestora.”
În ceea ce privește prevenirea incendiilor, Hotărârea de Guvern 537/2007 prevede sancțiuni pentru cei care nu respectă normele de protecție împotriva incendiilor. Astfel, constituie contravenții la normele de prevenire și stingere a incendiilor și se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei „folosirea sobelor și a altor mijloace de încșlzire cu defecțiuni, improvizații sau în condiții care nu asigură protecția la foc, potrivit reglementărilor tehnice, față de materialele și substanțele combustibile din spațiul în care sunt utilizate.” De asemenea, „neexecutarea verificării, reparării și curățării periodice, cel putin o dată pe an, a coșurilor pentru evacuarea fumului, precum și nerealizarea elementelor de izolare termică a acestora” se sancționează tot cu amenzi cuprinse între 500 și 1000 de lei.
Intervenții deosebite
În cadrul bilanțului primelor opt luni ale acestui an, conducerea I.S.U. Covasna a prezentat și câteva dintre intervențiile mai deosebite la care au acționat pompierii, fie prin amploarea pagubelor, fie prin specificul lor. Astfel, în data de 01.04.2018, Pichetul de Pompieri din Întorsura Buzăului a fost solicitată să intervină la stingerea incendiului produs la o casă de locuit în localitatea Barcani, unde a ars aproximativ 140 de metri pătrați din suprafaţa acoperişului şi circa 400 de baloţi de furaje.
În data de 14.05.2018, pompierii covăsneni au fost solicitați pentru salvarea unui viţel căzut într-o fântână din localitatea Zăbala. „Această intervenție a necesitat multă imaginație din partea forțelor participante, spațiul în care animalul era căzut fiind foarte îngust.”, a precizat lt. col. Năstuță Adrian.
Tot în luna mai a acestui an, forțe de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe au participat la salvarea unui adolescent, care a fost electrocutat pe un vagon din gara municipiului Sfântu Gheorghe. Acesta se urcase pe un vagon pentru a face fotografii.
În data de 15.06.2018, incendiul produs la subsolul unui bloc din municipul Sfântu Gheorghe a dus la evacuarea tuturor locatarilor din imobilul respectiv, mai exact a unui număr de 20 de persoane, iar 8 din acestea au necesitat asistenţă medicală.
În data de 24.08.2018 echipajele din cadrul I.S.U. Covasna au fost solicitate să intervină pentru salvarea unei persoane surpinsă sub un mal de pământ în oraşul Întorsura Buzăului, intervenţia fiind încheiată cu succes, iar victima fiind preluată în stare de conștiență de către personalul serviciului de ambulanță.
Pompierii covăsneni, mult încercați de inundațiile din acest an
Deși numărul intervențiilor S.M.U.R.D. a crescut cu 226 față de perioada ianuarie-august a anului trecut, numărul incendiilor a rămas relativ constant. Vremea ploioasă din acest an, deși a produs numeroase pagube, pe raza întregului județ, a condus totuși la o scădere drastică a numărului incendiilor de vegetație uscată, anul acesta fiind înregistrate 18 de astfel de intervenții, față de 39, câte au avut loc în aceeași perioadă a anului anterior.
Peste 10 localităţi din judeţul Covasna au fost lovite de inundaţii în luna martie a acestui an, fiind afectate aproape 1200 de hectare de terenuri arabile, păşuni şi fâneaţă, fiind distruse drumuri şi gospodării, relevă bilanțul realizat de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgență Covasna. Inundațiile din vară, însă, au fost și mai distructive, fiind evacuate, la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, 263 de persoane, perioadă în care sute de gospodării au fost afectate, sute de vieți atinse. Ambele perioade au reprezentat momente deosebit de dificile pentru pompierii covăsneni care i-au pe aceștia la o considerabilă uzură fizică și psihică. Atunci am putut vedea cu toții motivația, dedicarea și altruismul celor care au ales să fie alături de semenii lor, în cele mai dificile momente.
13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România
Ieri, cu ocazia celebrării a 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, moment în care pompierii români și-au dovedit curajul și devotamentul față de patrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna a organizat o serie de activități dedicate zilei de 13 Septembrie. Astfel, personalul inspectoratului, alături de reprezentanți ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență, au defilat prin centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde a avut apoi loc înaintarea în gradul următor, înainte de termen, a celor mai merituoși pompieri covăsneni. Tot aici, reprezentanți ai autorităților locale au ținut alocuțiuni, prin care le-au mulțumit cadrelor prezente pentru serviciile aduse comunității, arătându-le astfel aprecierea întregii comunități.
Oana-Mihaela Costache