În urma unor analize microbiologice efectuate de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna, s-a constatat că apa din rețeaua publică de distribuție a comunei Micfalău nu întrunește calitățile pentru a putea fi consumată de către populație. Din acest motiv, instituții din localitate, precum școala și grădinița nu au, momentan, avize sanitare de funcționare.
Intercalarea perioadelor cu ploi abundente, cu cele secetoase, din cursul acestui an a afectat, se pare, pânza freatică, astfel încât surse de apă pe care se bazau localități întregi au secat ori sunt compromise de către microorganisme dăunătoare sănătății omului. Acesta este și cazul comunei Micfalău, unde, cu toate c la robinete curge apă limpede, aceasta nu este potabilă, locuitorii comunei trebuind ori să consume apă minerală, care din fericire este în abundență, de la izvoarele din zonă, ori să își cumpere apa pentru gătit.
Înțelegând importanța acestui deficit, primarul din localitate, Demeter Ferenc a decis că investiția într-o nouă stație de tratare a apei este prioritară, în ciuda faptului că bugetul comunei a fost redus cu aproximativ 12.000 de lei, la ultima rectificare bugetară.
Potrivit șefului Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna, Agoston Laszlo, „compartimentul EFRMVM (Evaluare a Factorilor de Risc din Mediul de Viață și Muncă – . n. red.) cunoaște faptul că localitatea Micfalău dispune din prezent de alimentare cu apă, însă aceasta nu este potabilă, conform analizelor efectuate. Populația și autoritățile au fost informate de această situație. În prezent, o firmă din Sfântu Gheorghe lucrează la înființarea unei stații de tratare, filtrare și clorinare a apei, având contract cu primăria pentru lucrările care se efectuează. Suntem în contact permanent cu primarul localității, care ne ține la curent cu investiția ce se realizează în vederea obținerii de apă potabilă necesară locuitorilor localității.”
Locuitorii comunei Micfalău vor avea din nou apă potabilă
Investițiile în infrastructură presupun, printre altele, studii minuțioase, documentări, rapoarte de specialitate, avize și, cel mai important, fonduri. De aceea ele durează perioade îndelungate până la finalizarea și recepția lor. Despre dificultățile întâmpinate, în această privință, primarul comunei Micfalău, Demeter Ferenc, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”: „Apă este, numai că analizele microbiologice au relevat faptul că nu este potabilă. DSP-ul ne-a cerut să informăm populaţia. În urma perioadei secetoase, foarte multe dintre izvoarele de adâncime ale comunei au secat. Pentru ca populația și animalele domestice să aibă apă, a trebuit să aducem în conductă un pârâu care curge de sus din munte, iar de anul acesta, de o lună lucrăm la o zonă decaptare și de tratare a apei. Lucrările vor fi finalizate în aproximativ o lună. Construcția este deja gata, iar firma urmează să facă și montajul. Apa va fi clorinată și sperăm ca această problemă a apei potabile să se rezolve. Noi facemtot posibilul. Am avut probleme legate de proiectare, de licitație, dar anul acesta am reușit să începem lucrările și sperăm ca într-o lună apa va fi potabilă. Acum artrebui să curățăm bazinele, dar avem mari probleme financiare. Sincer nu știu cu ce vom plăti curățarea bazinelor. Degeaba apa este potabilă, dacă cei 100-150 de metri cubi de apă nu sunt dezinfectați. De la Guvern nu vom primi nici un leu, ba chiar, în urma rectificării bugetare ne-au mai tăiat 12.000 de lei din buget. Apa potabilăo rezolvăm din fondul nostru de investiții, pentru care am avut bani puși de-o parte. Sperăm să se rezolve această problemă. Se va vedea ce probleme vor fi cu apa în următoarea perioadă. Izvoarele pe care ne bazam până acum, nu mai produc apă aproape deloc. Izvoarele din pădure, de la 10-15 kilometri din localitate, după o lună de secetă au secat complet. Astfel a trebuit să luăm măsuri pentru ca oamenii să aibă apă menajeră, pentru spălat, îmbăiat, pentru animale. Din fericire zona este bogată în ape minerale, astfel încât apă de băut este – oamenii beau apă minerală naturală direct de la izvor.”
Potrivit șefului DSP Covasna, distribuția apei nepotabile reprezintă un risc pentru sănătatea populației prin posibila apariție de boli hidrice infecțioase (gastroenterite, toxiinfecții alimentare, hepatita A, etc.) sau neinfecțioase (ex. methemoglobinemie).
Oana-Mihaela Costache