Odată cu începerea școlii vor începe, ca în fiecare an, valurile de viroză respiratorie, pe care fiecare părinte le cunoaște prea bine și le detestă. Însă, din păcate nu toți părinții procedează corect atunci când copiii lor se lovesc de primele semne ale unei boli, administrându-le imediat antibiotice.

Odată cu startul noului an școlar, creșa, grădinița, școala reprezintă pentru mulți părinți un prilej de ușurare, știind că micuții lor se află în siguranță, alături de cadre responsabile, în spații primitoare, unde tinerele vlăstare au posibilitatea să se dezvolte armonios. Însă activitățile în colectivitate aduc cu sine și riscul contractării a tot felul de boli de sezon, și nu numai, precum virozele respiratorii, virozele intestinale, varicela, rujeola, hepatita A și alte asemenea, unele mai neplăcute și mai grave decât altele. În vederea prevenirii acestora, dr. Seres Lucia oferă cititorilor ziarului „Mesagerul de Covasna” o serie de sfaturi și informații, pe care cu toții ar trebui să le respectăm – părinți sau nu:

„Fiecare boală se tratează conform specificului ei. Dacă am primit o dată ampicilină, nu înseamnă că de acum ne vom trata pentru orice cu ampicilina. Imunitatea copilului se stimulează prin alimentație sănătoasă, plimbări și jocuri în aer liber, multe fructe, cantități mari de Vitamina C, iar cei cu imunitatea scăzută pot lua imunostimulente din farmacie. Altfel, sănătatea începe din farfurie: cu o mâncare cât mai diversificată, cât mai colorată.”, a declarat dr. Seres Lucia.

Virozele respiratorii

Adesea, părinții aleg să administreze copilului tratament, după experiența proprie: dacă micuțului i-a fost prescris un anumit antibiotic, după câteva luni, când apar simptome asemănătoare, părintele alege să nu mai consulte medicul, ci să îi administreze copilului tratamentul care a funcționat anterior. Acest lucru poate dăuna sănătății celui mic, întrucât pot exista simptome subtile, care diferențiază o boală ce necesită antibiotic de una pentru care nu se recomandă un astfel de tratament. De asemenea, în decurs de câteva luni, dozajul unui anumit medicament trebuie adaptat, în funcție de evoluția în vârstă și greutate a copilului. Anumite antibiotice au afecte adverse decât boala în sine, iar agenții patogeni se pot adapta , pot căpăta imunitate la tratament, atunci când acesta este administrat necorespunzător. Schema de tratament este bine gândită de medic, în funcție de niște parametri pe care acesta îi cunoaște în detaliu, spre deosebire de părinții care aleg să se transforme subit în medici pediatri, în urma câtorva experiențe personale cu bolile.

Potrivit www.csid.ro, virozele respiratorii, sau infecțiile acute ale căilor respiratorii (ICRS), sunt cauzate de o serie de virusuri (peste 200 de tipuri). Majoritatea virusurilor determinăîmbolnăvirea doar o singură dată, dar din cauza numărului mare de virusuri, o persoană poate avea răceli de mai multe ori de-a lungul vieții, astfel un adult are în medie două-trei răceli pe an.

„Deja a început sezonul virozelor. Nu orice viroză trebuie tratată cu antibiotic, nu pentru orice viroză trebuie scos copilul din colectivitate cu atât mai puțin copiii puțin mai mari cărora le curge puțin nasul, dar nu au febră și stare generală alterată. Însă, atunci când copilul vomită, nu poate respira, are febră, acesta trebuie ținut acasă, chiar dacă nu necesita tratament antibiotic. Este deosebit de important de știut că în cazul virozelor se administrează numai tratament simptomatic – părinții nu trebuie să apeleze la antibiotic, fără recomandarea medicului. Spre exemplu, febra se tratează cu antitermice, nicidecum cu antibiotice.”, a mai precizat dr. Seres Lucia.

Hepatita A

Hepatita A este o infecţie hepatică cauzată cel mai adesea de un virus care contaminează apa potabilă sau alimentele. Hepatita A poate fi neplăcută, dar de regulă nu reprezintă o afecţiune cu adevărat serioasă şi majoritatea oamenilor se recuperează complet în decursul câtorva luni. Unii oameni, în special copiii mici, pot să nu aibă simptome, însă hepatita A poate dura uneori timp de mai multe luni şi, în cazuri rare, poate pune în pericol viaţa dacă organismul încetează să mai funcţioneze corespunzător (insuficienţă hepatică). – se arată pe www.csid.ro

Dr. Seres Lucia a explicat: „Pentru prevenirea hepatitei A, boala mâinilor murdare, de care cei de la oraș au fost deocamdată feriți, copiii trebuie să aibă foarte, foarte mare grijă la igiena mâinilor. Chiar dacă uneori este luată în derâdere această indicație, cea mai importantă metodă de prevenire este să ne spălăm pe mâini, să spălăm fructele, să bem apă numai din surse sigure. Aceasta nu este o boală prevenibilă prin vaccinarea în masă, pentru că împotriva ei nu sunt vaccinați copiii. Igiena personală este deosebit de importantă, deoarece prin intermediul mâinilor nespălate, se pot transmite și alte boli. De aceea, apa și săpunul nu trebuie să lipsească din obiceiurile copiilor.”

Rujeola

Epidemia de rujeolă, declanșată în septembrie 2016,  face în continuare ravagii: numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 15.109, dintre care 59 de decese, potrivit datelor oficiale emise la data de 31 august a.c., de cătreCentrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul InstitutuluiNațional de Sănătate Publică România. Săptămâna trecută a fost înregistrat un caz de rujeolă în județul Brașov, aducând boala periculos de aproape de județul nostru. Conform informațiilor furnizate de către CNSCBT, cei mai vulnerabili la această boală sunt copiii cu vârstele cuprinse între 1 și 4 ani (5285 de cazuri), fiind urmați de copiii cu vârsta sub un an (3131 de cazuri) și cei cu vârstele între 5 și 9 ani (2623 de cazuri).

„15 mii de cazuri în România și 59 de morți este un număr absolut inadmisibil pentru o țară dezvoltată. În momentul în care s-a constatat debutul epidemiei, vaccinarea ar fi trebuit să devină obligatorie, nu trebuia așteptat doi ani ca să se discute legea vaccinării. Să ne gândim doar câți bani au fost cheltuiți și câtă suferință au adus aceste 15 mii de cazuri. Valoarea unui singur om este inestimabilă, darămite a 59 de persoane care au pierit din cauza rujeolei.Rujeola este o boală foarte contagioasă, care poate cauza o serie de complicații redutabile, precum pneumonia (care, cauzată de virusul rujeolic este deosebit de gravă), meningita, encefalita, complicații care cauzează decesele. O altă complicație extrem de gravă este panencefalita sclerozantă, care poate apărea chiar și după șapte ani de la contractarea bolii. În aceste cazuri nu se mai poate face nimic și din păcate copilul se stinge sub ochii părinților și a medicilor.”

Așadar, singura metodă de prevenire și protecție împotriva acestei boli, care încă mai face victime, este vaccinarea.

Oreionul și vărsatul de vânt

Printre „bolile copilăriei” se mai numără oreionul, dar și vărsatul de vânt, boli nu atât de virulente și cu o rată de mortalitate mult mai mică decât rujeola, care însă, cauzează o serie de simptome extrem de neplăcute.

Oreionul este o infecție virală contagioasă care determină creșterea în volum, dureroasă a glandelor parotide (glande salivare situate între ureche și mandibulă). Oreionul este transmis atunci când o persoană infectată tușește sau strănută și de asemenea prin contactul cu obiecte recent contaminate cum ar fi șervețele, batiste, pahare sau prin mâini murdare.

Varicela (vărsatul de vânt) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzează erupție (urticarie). Varicela apare pe tot parcursul anului, întâlnindu-se mai frecvent iarna și primăvara. Mai mult de 90% din oamenii din întreaga lume ajung să facă boala la un moment dat în viață, mai ales dacă aceștia nu sunt vaccinați împotriva varicelei. Altminteri, la copiii sănătoși varicela nu este de obicei o afecțiune gravă, însă severitatea acestei afecțiuni variază de la o persoană la alta. Varicela de obicei este mult mai severă și cauzează complicații la femeile gravide, la nou-născuți, la copii cu vârsta peste 15 ani și la persoanele care au sistemul imunitar afectat.” (www.csid.ro)

„Împotriva oreonului, se administrează vaccin în aceeași doză cu cel împotriva rujeolei. Fiindcă această boală, numită și parotidită, nu este atât de contagioasă, nu am întâlnit foarte multe cazuri. Varicela, însă, nu se află pe lista de vaccinuri gratuite. Părinții care doresc să își imunizeze copiii împotriva acestei boli, pot achiziționa vaccinul din farmacii. Aceasta este o boală neplăcută, care poate cauza complicații precum zona zoster, însă nu se poate compara, ca gravitate cu rujeola. Virusul se poate cantona pe nervi, iar pe un organism slăbit poate cauza complicații. Pacienții care au avut o dată varicelă, au dezvoltat imunitate pe viață, însă cei care nu au făcut, o pot contacta oricând, iar în cazul adulților, aceasta se manifestă mult mai violent.”, a mai explicat dr. Seres Lucia.

Controversa vaccinurilor

Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate, ori fragmente ale acestora.  În urma administrării vaccinului, apare un răspuns imun (de apărare), care ne protejează împotriva bolii produse de microorganismele patogene. Vaccinurile sunt mai sigure și mai eficace decât marea majoritate a produselor medicamentoase, producerea lor fiind extrem de minuțios controlată. (www.desprevaccin.ro)

„De trei ani nu se mai efectuează campanii de vaccinare în școli. Acum fiecare copil se vaccinează la medicul de familie. Sperăm că acum procentul de refuz este mai mic. În zeci de ani în care am administrat vaccinuri în școală ne-am întâlnit inclusiv cu situații în care cadrele didactice s-au simțit incomodate că iar le perturbăm programul, sau în care copiii au refuzat vaccinarea pe motiv că nu îi lasă părinții. Din păcate, în general rata vaccinărilor a scăzut, din cauza campaniilor anti-vaccinare. Culmea, părinții citesc site-uri neautorizate, sau se iau unii după alții, în loc să citească materiale oficiale, documentate. La noi în județ, procentul de refuz este destul de mic, însă în țară situația nu stă așa de bine. Așteptăm să fie aprobată legea vaccinării.”– a adăugat dr. Seres Lucia.

Potrivit explicațiilor acesteia, vaccinul are în compoziție o cantitate foarte mică de produs artificial, produs care mimează boala, fără însă a o declanșa. Acesta o dată introdus în organism, stimulează producerea de anticorpi, creând astfel imunitate la boala pentru care s-a inoculat vaccinul. Mulțumită dezvoltării vaccinurilor, boli precum variola sau poliomielita au fost eradicate sau sunt pe cale de a fi eradicate, fiind salvate astfel milioane de vieți.

La începutul școlii, cabinetele medicilor de familie sunt supraaglomerate

Birocrația dă dureri de cap tuturor celor care, în această perioadă, trebuie să își înscrie copii la diverse forme de învățământ: adeverințe medicale, dovezi ale reședinței și alte mici hârtiuțe consumă timp prețios atât părinților, cât și funcționarilor care trebuie să le elibereze, ori după caz, să le ia în evidență. Așa este și cazul medicilor de familie care, pe lângă actul medical, în această perioadă mai au încă o responsabilitate: eliberarea documentelor care să ateste starea de sănătate a copiilor, pe care părinții nici nu catadicsesc uneori să îi aducă la cabinet, pentru ca adeverința să releve o situație reală.

„Pentru noi este o perioadă extrem de grea,pentru că toată lumea vine după acele adeverințe care nu își au nici un rost. Cer adeverință pentru intrarea în colectivitate a părinților. Măcar pe copiii de grădiniță și de creșă ar trebui să îi aducă la cabinet. Suntem înecați de hârtii, dar pacienții nu îi vedem, deci adeverințele acelea nu au nici o valoare. În al doilea rând – toți copiii sănătoși sau bolnavi, trebuie să aducă adeverințe pentru sport. Aceasta este o muncă în plus, care consumă foarte mult timp și care nu reprezintă o urgență, însă unii nu înțeleg acest lucru și dau buzna în cabinet că le trebuie chiar atunci acea hârtie. Rugăm cadrele didactice  și părinții să nu se grăbească, deoarece aceasta nu este o urgență, iar noi avem  altele mult mai importante e făcut: avem pacienții, bolnavi acuți sau cronici, plus profilaxia gravidei și copii la vaccinare. Legea spune că aceste adeverințe se eliberează de către medicii școlari, acolo unde sunt, iar acolo unde nu sunt dispensare medicale școlare, în special la țară, inspectoratul școlar, prin primării trebuie să încheie contract cu medicii de familie pentru muncă suplimentară. În timpul consultațiilor și în timpul alocat prin contractul cu casa de asigurări nu avem timp de atâtea hârtii. Încă nu am primit un răspuns de la inspectoratul școlar, de săptămâna trecută, de când am trimis solicitarea, răspuns care speram să sosească înainte de începerea școlii.”, a mai declarat pentru „Mesagerul de Covasna” dr. Seres Lucia.

 

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail