Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a confirmat ieri, 2 septembrie a.c. prezența a două focare de pestă porcină africană în județul Buzău. Pentru a încerca oprirea apariției bolii și la porcii din județul Covasna, autoritățile au instituit încă de sâmbătă, 1 septembrie a.c. un filtru rutier, în localitatea Crasna, în vederea prevenirii introducerii în județ a cărnii sau produselor din carne de porc.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, emis duminică, 2 septembrie a.c., suspiciunea prezenței virusului pestei porcine africane (PPA) în două localități din județul Buzău, Lunca (comuna Pătârlagele) și Pănătău,a devenit certitudine. „În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, a fost dispusa uciderea porcinelor din cele două gospodării și ecarisarea carcaselor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele suspecte și de la cele sacrificate (3 capete). Ancheta epidemiologică este în desfășurare. A fost demarată și o anchetă a Poliției, pentru a verifica informațiile conform cărora virusul a fost introdus în județul Buzău prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zonă unde evoluează focare de PPA.” – se arată în comunicatul A.N.S.V.S.A.

Măsuri de prevenire în județul Covasna

Potrivit subprefectului Nicolae Radocea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va fi convocat în cursul zilei de astăzi. Se menține în continuare măsura de siguranță instituite încă de sâmbătă, 1 septembrie a.c., și anume filtrul rutier amplasat pe DN10, în localitatea Crasna, la granița dintre județele Covasna și Buzău. De ieri după-amiază a fost amplasat, în aceeași zonă și un filtru dezinfector, conform declarațiilor directorului Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor.

În ceea ce privește procesatorii covăsneni de carne de porc, și aceștia sunt obligați să respecte o serie de măsuri restrictive, menite să prevină introducerea în județ a cărnii de porc infectată cu virusul pestei porcine africane.

„Producătorii covăsneni de produse din carne de porc nu pot aduce porci vii sau carne de porc din județele în care au fost semnalate focare de boală, însă aceștia pot obține derogare, în cazul în care ei pot asigura prelucrarea acestora complet separat de restul produselor. Însă de la noi din județ nu a solicitat nimeni această derogare, pentru că nu au condițiile cerute de lege. Ceea ce am impus și urmărit este readucerea acasă a porcilor de la stâne, în ideea în care să fie cât mai puțin contact cu porcii mistreți. Au fost efectuate peste 250 de controale în acest sens. În opt cazuri, proprietarii nu s-au conformat, mai existând acolo și alte nereguli, iar responsabilii de stâne sunt în curs de anchetă, urmând a fi sancționați contravențional. ”, a declarat dr. Siko Barabasi Sandor.

Având în vedere amplificarea pericolului de apariție a bolii și în județul Covasna, cauzată de proximitatea cu județul Buzău și distanța respectiv mică dintre localitățile în care au fost identificate focare de pestă porcină africană, în cadrul Comitetului Judeţean de Prevenire şi Controlul Bolilor, întrunit astăzi, se va  face o analiză a situaţiei şi se va completa planul de măsuri preventive.

„De sâmbătă după-amiază, în jurul orelor 16,00, funcționează un punct de control format din polițiști și angajați ai Direcției Județene Sanitar Veterinară, care sunt prezenți acolo cu un autolaborator. Din câte am înțeles, au controlat bagajele tuturor, iar cetățenii au înțeles de ce nu li s-a dat voie să introducă produse din carne în județul Covasna. Au fost confiscate câteva kilograme de carne, dar oamenii au înțeles și nu au ripostat. De aici trag concluzia că cetățenii realizează cât de gravă este această boală pentru porcii din România, boală care va afecta starea economică a zonei pentru mult timp. Să sperăm că vom putea stăvili boala. Sperăm și că toate inițiativele noastre, toate discuțiile pe care le-am avut cu crescătorii de animale, cu cei care se ocupă cu tranzacționarea animalelor din zonă, vor avea rezultatul scontat: și anume că pesta porcină nu va pătrunde în spațiul intracarpatic.Inspectorii D.S.V. au amendat câțiva organizatori de stână, care nu au înțeles că trebuie să își ducă porcii acasă în termenul stabilit. Toată lumea trebuie să înțeleagă că într-o situație excepțională, măsurile excepționale trebuie aplicate. Eu am avut discuții cu primarii de la Barcani și Sita Buzăului, în cursul zilei de sâmbătă (1 septembrie a.c. – n. red.), care mi-au spus că au fost pe la stâne, că au verificat deținătorii de porci. Cert este că fără sprijinul autorităților locale nu putem institui nici o măsură. Pe această cale chiar doresc să le mulțumesc primarilor din Barcani, Sita Buzăului, Brețcu, Ojdula, Comandău și Zagon, pentru implicarea lor. În planul de măsuri este prevăzută și aducerea numărului de porci mistreți la o densitate de 0,5/kilometru pătrat. S-a intensificat vânătoarea la pândă, care este mai delicată, mai puțin eficientă (spre deosebire de vânătoarea la goană, care determină animalele să migreze pe distanțe destul de lungi – n. red.). ”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” subprefectul Nicolae Radocea.

Autorităţile covăsnene relansează apelul  către cetăţeni de a nu cumpăra porci şi carne de porc din locuri neautorizate și de a anunța  imediat medicul veterinar, primarul localităţii sau Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) dacă identifică animale bolnave sau descoperă cadavre de porci sau mistreţi.

***

Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă, care din fericire nu afectează și omul, dar are o rată de mortalitate de aproape 100% în cazul porcinelor. În momentul actual nu există nici un fel de tratament pentru această infecție, singurele metode de prevenție fiind  menținerea unui nivel ridicat de biosecuritate la ferme.

Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007 – deșeurile alimentare – infectate – provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului și în Federația Rusă, ajungând anul trecut la granița Uniunii Europene – iar în acest an chiar pe teritoriul Comunității. Infecția a fost descoperita pentru prima data în Kenya, o țară situată în est-centrul Africii. (sursa: www.agrobroker.ro)

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.), această boală se transmite prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect, prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută; alţi vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala; toate secreţiile, excreţiile, fluidele, ţesuturile provenite de la animalele infectate, bolnave şi moarte, precum şi animale care au supravieţuit îmbolnăvirii şi s-au recuperat.

 

Pesta rumegătoarelor mici – o nouă amenințare

 

La sfârșitul lunii iunie, autoritățile bulgare anunțau instituirea primelor măsuri severe, de sacrificare a animalelor, ca urmare a declanșării unei epidemii de pestă a rumegătoarelor mici. Mii de animale au fost sacrificate de atunci, în țara vecină, în încercarea de a opri extinderea bolii. Din fericire, pesta rumegătoarelor mici nu a fost încă semnalată și în țara noastră, însă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat o întâlnire de lucru a experților pentru Pesta Micilor Rumegătoare (PMR). Scopul aceste întâlniri, care s-a desfășurat în perioada 29-30 august la Brașov, este acela de a elabora un plan de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului în țara noastră, dar și de a elabora un Manual Operațional pentru intervenția în focarele de PMR, după cum se arată într-un comunicat de presă emis de către A.N.S.V.S.A. La întâlnire au participat reprezentanți ai ANSVSA de la nivel central și teritorial, ai Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală și ai mediului academic.

„Pesta rumegătoarelor mici este o boală virotică ce afectează caprinele și ovinele, dar în special caprele, produce o mortalitate de până la 70%. Este o boală tropicală care vine dinspre Turcia. În Bulgaria sunt câteva focare. Există vaccin, dar ca și implicație economică este destul de mare impactul, pentru că impune niște interdicții de circulație a animalelor. Nu putem prezice cât de repede se poate extinde. Anul trecut exista, tot în Bulgaria, dermatita nodulară bovină – și aceea am crezut că se va extinde și în țara noastră, dar din fericire a rămas dincolo de Dunăre, deși toată Bulgaria era plină. Noi sperăm din toată inima că pesta rumegătoarelor mici nu va ajunge în România. Deocamdată focarele sunt localizate în partea dinspre Turcia a Bulgariei. Împotriva acestei boli, vaccinarea se face numai în cazul în care apare boala, cu aprobarea autorităților, deoarece este o boală care nu a existat încă la noi în țară și nu se știe care vor fi implicațiile biologice.” –a declarat directorul D.S.V. Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor.

Potrivit www.agrointel.ro, semnele bolii sunt febră, tulburări, anorexie, apatie, horipilatie (zburlirea părului). Febra este prezentă 2-3 zile, perioadă în care pot apărea ulcerații ale mucoasei bucale și congestie gingivală.

Pesta rumegătoarelor mici nu afectează și nu se transmite la oameni, însă poate cauza un puternic impact economic și social, întrucât măsurile care se impun pentru combaterea acestei boli sunt similare celor impuse împotriva pestei porcine africane.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail