Voucherele de vacanţă au reprezentat un sprijin absolut esenţial pentru industria turismului românesc, gradul de ocupare din această săptămână pe Litoral şi în Delta Dunării fiind unul fără precedent în ultimii zece ani, potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România – FAPT, Corina Martin.
„România e „ocupată” de tichetele de vacanţă. Situaţia este identică în toate destinaţiile de vacanţă româneşti. În turismul montan, în staţiunile balneare, în destinaţiile de agroturism, în Delta Dunării şi chiar în marile oraşe turistice, gradul de ocupare este unul fără precedent, în ultimii 10 ani. Tichetele de vacanţă acordate masiv în sectorul bugetar şi chiar şi în cel privat, în ultimele săptămâni şi luni fac ca în acest moment, în România, să avem o situaţie de record în ultimii 10 ani, în beneficiul turismului românesc, impulsionat, astfel, de tichetele de vacanţă. Românii redescoperă România turistică”, a scris, duminică, Corina Martin pe pagina sa de Facebook.
Aceasta a subliniat că turiştii români preferă acum circuite organizate prin agenţiile de turism, în locul unui sejur într-o singură destinaţie, datorită faptului că agenţiile le compun orice pachet turistic, cu tarife mai mici faţă de cele ale hotelurilor sau cele de pe site-urile de rezervări.
„Faptul că agenţiile de turism pot include, pe lângă nopţi de cazare în pensiuni sau hoteluri, şi servicii de masă, bilete la atracţiile turistice (Telegondola, Mocăniţa, vaporaşe de croazieră pe lacuri sau pe mare, telecabine, muzee, Delfinariu, evenimente gen „Seara Dobrogeană” sau Untold sau concerte) atrage posesorii de tichete de vacanţă spre agenţiile de turism, unde îşi compun orice pachet de vacanţă în România îşi doresc, pachet pe care îl plătesc prin tichete de vacanţă”, a explicat preşedintele FAPT.
Ministerul Turismului a anunţat duminică că românii vor primi şi anul viitor vouchere de vacanţă, în 2018 acestea reprezentând o gură de oxigen pentru turismul românesc.
„Una dintre cele mai importante măsuri ale Guvernului României va fi menţinută şi în 2019. Fiecare român, care lucrează în sistemul de stat, va beneficia şi anul viitor de vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 lei”, se menţionează într-un comunicat al MT.
Potrivit sursei citate, efectele benefice asupra industriei turismului din România prin introducerea acestei măsuri a determinat Ministerul Turismului să promoveze la nivelul Guvernului păstrarea voucherelor de vacanţă şi pentru anul 2019.
„Voucherele de vacanţă au reprezentat o gură de oxigen pentru industria din turismul românesc. Vă pot spune că a crescut numărul unităţilor de cazare pentru care a fost solicitată clasificarea de la Ministerul Turismului. Datele de până acum arată că au fost înregistrate cu 15% mai multe cereri la minister, decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci, nu doar românii au avut de câştigat de pe urma acestei măsuri, ci şi proprietarii de hoteluri şi pensiuni, aşadar tot mai mulţi antreprenori au căpătat încredere că pot investi în turism, că acest sector este profitabil”, a spus ministrul Turismului, Bogdan Trif
Măsura acordării voucherelor de vacanţă vizează 1,2 milioane de români care sunt încurajaţi astfel să-şi petreacă concediile în ţară.
Potrivit INS, România a înregistrat anul acesta o creştere de 4,1% în primul semestru a numărului de turişti în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar acest aspect se datorează şi voucherelor de vacanţă, potrivit analizelor financiare comunicate şi de mediul privat.
Voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în hotelurile şi pensiunile din România şi asigură cazarea, masa, transportul, tratamentele în staţiunile balneare şi serviciile suplimentare oferite de unităţile de cazare, dar şi alte servicii incluse în pachetul turistic achiziţionat de beneficiar.AGERPRES