Pentru a fi mai aproape de cetățenii români din județele Covasna și Harghita, Europarlamentarul independent Cătălin Ivan și-a deschis un birou teritorial chiar în municipiul Sfântu Gheorghe.

Deși mai sunt câteva luni din actualul său mandat, Cătălin Ivan a decis să își deschidă un birou teritorial în Sfântu Gheorghe, pentru a putea avea o imagine mai clară asupra problemelor cu care se confruntă cetățenii din județele Covasna și Harghita.

„Faptul că mi-am deschis biroul europarlamentar aici înseamnă că pentru mine, problemele românilor de aici sunt foarte importante și vreau să intru în contact direct cu cât mai mulți dintre ei, să aflu cât mai multe.”

Marți, 28 august a.c., europarlamentarul și-a luat în primire biroul, însoțit fiind de către consilierul său, Dan Tănasă.  Întrebat care ar fi temele de interes asupra cărora își va concentra atenția, și cum le va prioritiza, Cătălin Ivan a menționat: „Aș prefera să spun la momentul în care ceva din ce am discutat se și realizează, pentru că nu vreau să creez false așteptări (…). De principiu, nu las nimic nefăcut. Când am plecat la un drum și mi-am asumat anumite proiecte, le-am dus până la capăt. La viitoarea conferință de presă sper să vă putem spune lucruri concrete care s-au și întâmplat. Cu siguranță va fi funcțional telefonul gratuit, acel TelVerde prin care orice cetățean  din zonă, cetățean român, indiferent de etnie, poate să semnaleze abuzuri din partea administrației publice, ori alte probleme cu care se confruntă. Până să devină funcțional, persoana care răspunde la telefon trebuie să facă un curs de pregătire  ca să respecte legislația în ceea ce privește protejarea datelor cu caracter personal. Biroul este deschis de acum; azi (marți, 28 august, a.c.) este prima zi de muncă a mea aici, voi veni cât de des pot, cel mai rar o dată pe lună, iar data viitoare voi spune și lucruri care s-au întâmplat deja.”

„Am sentimentul unui proces accelerat de de-românizare a zonei”

De cele mai multe ori situația socio-politică din zona HarCov este văzută, la nivel central și chiar la nivelul Uniunii Europene, numai prin prisma felului în care aceasta este prezentată, subiectiv, de către o mână de politicieni. Din păcate foarte puțini dintre politicienii români iau atitudine în ceea ce privește încălcarea drepturilor românilor minoritari numeric, din județele aflate chiar în inima țării. Acest lucru a fost sesizat și de către Cătălin Ivan, care plănuiește să schimbe această situație. „Am sentimentul unui proces accelerat de de-românizare a zonei. Prin toate mijloacele, prin legi date în complicitate cu partidele  de la București, UDMR gonește românii din Harghita și Covasna. Avem o lege acum care scoate românii din administrația publică (Codul Administrativ), avem o lege a învățământului care spune că școlile care ajung sub 300 de elevi, pierd personalitatea juridică, ceea ce înseamnă că foarte multe școli românești vor fi închise, și foarte multe alte legi, dar nu numai legi, decizii locale, un mod de a administra public comunitățile locale în Harghita și Covasna, care, puse împreună, fac viața imposibilă, sau foarte grea pentru români. (…) Europarlamentarul, conform legii, are mandatul de a reprezenta cetățenii în Parlamentul European, în mod direct. Parlamentul European este singura instituție care reprezintă cetățenii Europei. Celelalte reprezintă Guvernul sau alte instituții. Doar Parlamentul European are această responsabilitate, acest mandat. Eu, ca europarlamentar, reprezint fiecare cetățean român, nu numai din Harghita și Covasna, ci din această țară. Faptul că mi-am deschis biroul europarlamentar aici înseamnă că pentru mine, problemele românilor de aici sunt foarte importante și vreau să intru în contact direct cu cât mai mulți dintre ei, să aflu cât mai multe. Cum le vom soluționa? Prin pârghiile pe care le am în Parlamentul European, prin pârghii pe care le vom găsi în Parlamentul național. Sunt foarte multe drepturi pe care cetățenii români, ca cetățeni europeni le au, dar nu le cunosc. Le sunt încălcate zilnic aceste drepturi și nu au reacție și pentru că nu – și cunosc drepturile și pentru că nu au sprijin. Vom face o broșură cu toate drepturile pe care le au cetățenii europeni, mai ales cei numeric minoritari. Vin aici, pe-o parte ca să reprezint oamenii din această zonă, dar și să ofer sprijin, în egală măsură. Vom colabora mai mult, voi fi prezenți aici mai des… Eu cred că o presiune pe administrația centrală, pe Parlament, pe Guvern se poate realiza foarte ușor, dar și pe Bruxelles, astfel se pot schimba foarte multe lucruri. Am putea, de exemplu, și noi să facem o conferință despre problematica românilor din Harghita și Covasna, conferință europeană, de ce nu? (…)

 

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail