Teatrul maghiar „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe va aniversa anul acesta şapte decenii de existenţă, eveniment ce va fi marcat în cadrul noii stagiuni printr-o incursiune în istoria instituţiei, dar şi printr-o serie de producţii noi.

„În stagiunea 2018-2019, Teatrul Tamási Áron împlineşte 70 de ani, pe care îi va aniversa printr-o captivantă incursiune în istoria instituţiei – o  istorie pe care teatrul maghiar din Secuime a traversat-o la fel ca şi comunitatea spectatorilor pe care o reprezintă şi o slujeşte: mereu în căutarea unor soluţii de a-şi proteja şi afirma identitatea culturală, mereu atent la ce se întâmplă în lumea culturală românească şi cea europeană, pentru a fi în pas cu teatrul contemporan şi cu provocările sale artistice”, a precizat conducerea instituţiei, într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.

Stagiunea se va deschide luna viitoare cu spectacolul „Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru”, regizat de Radu Afrim, după piesa „Pantoful de sticlă” a scriitorului maghiar Molnár Ferenc.

Un alt spectacol care va putea fi văzut în următoarea stagiune este „Soldatul fanfaron” o adaptare modernă a comediei lui Plaut (Titus Maccius Plautus) în viziunea tânărului regizor Sardar Tagirovsky, care va avea premiera de Revelion.

În primăvara anului viitor, trupa Tamási Áron va lucra cu doi tineri regizori, Hegymegi Máté şi Botos Bálint, acesta din urmă fiind cunoscut publicului din Sfântu Gheorghe datorită spectacolelor sale „Demult nu mai găseşti în păduri această sălbăticie” şi „Zero”, care au fost prezentate în ultimii doi ani cu prilejul Zilelor municipiului.

Pe lângă aceste premiere, în repertoriul noii stagiunii vor rămâne producţiile „Alice”, „Liliom”, „Kaisers TV”, „Ungarn”, „norway.today”, „Gâlcevile din Chioggia”, „Legenda Anei” şi „A mia noapte”.

De asemenea, se vor relua două dintre producţiile de succes ale stagiunilor anterioare, respectiv „Livada de vişini” în regia lui Sardar Tagirovsky şi „Testosteron” în regia lui  Zakariás Zalán.

„Cu 10 ani în urmă, Teatrul Tamási Áron a aniversat 60 de ani de la înfiinţare, prin lansarea Festivalului Internaţional Reflex, care, după patru ediţii, a devenit un adevărat brand al oraşului Sfântu Gheorghe, pe care îl promovează drept un spaţiu multicultural cu identitate unică, cu instituţii capabile a organiza şi a găzdui o întâlnire artistică între Centrul, Estul şi Vestul Europei teatrale”, se mai arată în comunicat.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail