Consiliul Judeţean Covasna, întrunit miercuri în şedinţă ordinară, a alocat 5.833.000 de lei pentru funcţionarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Covasna, care se află în impas financiar din cauza întârzierii rectificării bugetare. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că suma alocată va ajunge pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare până la sfârşitul lunii octombrie, fiind un „colac de salvare temporar”, până când Guvernul va aproba rectificarea bugetară.

„Pentru susţinerea până la sfârşitul anului a sistemului social este nevoie de 15 milioane de lei, iar astăzi am aprobat 5.833.000 lei (…) Au mai existat probleme şi în trecut, dar situaţia nu a fost niciodată atât de gravă ca astăzi (…) Nu s-a întâmplat în ultimii 20 de ani o situaţie de genul ăsta, pentru că fiecare guvern, pe parcurs, şi-a îndeplinit datoria în ce priveşte protecţia copilului şi sistemul social (…) Am bănuit, încă de la începutul anului, că vom avea probleme, dar nimeni nu a prevăzut faptul că puterea de la Bucureşti va fi preocupată doar de propriile sale probleme politice şi nu se va ocupa de ceea ce trebuie (…) Aici, în judeţul Covasna, suntem acoperiţi până la sfârşitul lunii octombrie, dar nu vom putea finanţa din resursele proprii până la sfârşitul anului acele cheltuieli pentru care banii ar trebui asiguraţi de Guvern”, a declarat Tamas Sandor.

Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, Vass Maria, a explicat că această problemă a apărut din cauza faptului că Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale finanţează serviciile sociale conform standardelor de cost stabilite în 2015, iar diferenţa dintre costurile prevăzute de standarde şi costurile reale a crescut semnificativ pe fondul inflaţiei şi majorării salariilor din sectorul public.

„În prezent, standardele acoperă 67% din costurile reale aferente protecţiei copilului, iar în domeniul protecţiei persoanei adulte suma stabilită de minister este suficientă pentru acoperirea a 56% a costurilor reale. Ministerul de resort promite de mult că va actualiza aceste standarde, dar nu s-a întâmplat nimic concret în această privinţă (…) Am ştiut că va fi un an greu, anul acesta am cumpărat numai cele strict necesare, am amânat tot ce s-a putut, dar acest lucru nu se poate face până la infinit, deoarece este vorba despre copii şi persoane cu dizabilităţi. Încercăm să asigurăm funcţionarea sistemului cu costuri minime, dar acest lucru nu va putea fi menţinut pe termen lung”, a declarat Vass Maria.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a precizat că această situaţie critică nu este specifică doar judeţului Covasna şi a avertizat că, dacă Guvernul nu va face rectificarea bugetară într-un timp cât mai scurt, atunci s-ar putea ca angajaţii instituţiilor de asistenţă socială să protesteze la Bucureşti.

„Nu este numai o problemă a judeţului Covasna, este o problemă naţională. Am discutat cu colegii din ţară, de la Satu Mare, Bihor, Mureş, Harghita şi Braşov deocamdată, despre posibilitatea de a organiza un miting în Bucureşti în faţa Ministerului, împreună cu angajaţii din cadrul Direcţiilor de Asistenţă Socială, pentru că ne-au adus în imposibilitate de funcţionare. Şi nu este de joacă, numai în judeţul Covasna este vorba despre îngrijirea a 1500 de copii în fiecare zi, 82 de bătrâni şi de circa 5.000 de persoane adulte cu handicap (…) Deci, eu nu pot să le spun copiilor orfani că mâine dimineaţă nu o să mai mâncaţi pentru că „nenea guvernul” nu a făcut rectificarea, nu şi-a făcut datoria”, a mai spus Tamas Sandor.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail