sursa foto- facebook

sursa foto- facebook

„ENTER!” – un seminar de formare dedicat actorilor locali, regionali și naționali implicați în activități de tineret în Romania, a debutat vineri, la Centrul de Agrement Pădureni, în cadrul unui proiect derulat de Ministerul Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna, în parteneriat cu Directoratul de Tineret al Consiliului Europei.

DJST Covasna prin Compartimentul Tineret/Tabere este prima Direcție pentru Sport și Tineret din România care se implică într-un proiect în parteneriat cu Consiliul Europei-Directoratul de Tineret, a declarat covăsneanul Cătălin – Nicolae Lazăr, actualmente consilierul personal al domnului Remus Munteanu- Secretar de stat pe probleme de Tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului. Cătălin – Nicolae Lazăr a inițiat demersul în vederea organizării seminarului de formare, în România, la Centrul de Agrement Pădureni, în urmă cu aproximativ un an, la vremea respectivă fiind consilier de tineret în cadrul Compartimentului Tineret/Tabere al DJST Covasna.

„Acest eveniment vine ca urmare a prezenței mele de anul trecut, la Chișinău, la un curs de formare derulat de către Directoratul de Tineret al Consiliului Europei și atunci am văzut că Moldova, ca țară, a reușit să găzduiască un asemenea eveniment și mi-am dat seama de importanța și de necesitatea existenței unor asemenea evenimente și în România,  la care Consiliul Europei să fie prezent. Astfel s-a născut un vis, atunci, la Chișinău: acela de a încerca să facem ca și România să găzduiască un asemenea eveniment și nu oriunde ci în județul Covasna, la Centrul de Agrement de la Pădureni. Am plecat de la ideea că visezi puțin, puțin ai, considerînd că de ce să nu visăm mai mult pentru a  avea mai mult? Chiar dacă județul Covasna este cel mai mic județ din țară, el poate reprezenta cu cinste România la cel mai înalt nivel. Și, iată că împreună cu niște oameni minunați, am reușit să aducem un asemenea eveniment, organizat de către Consiliul Europei, pentru România, la Pădureni, dovedindu-se încă o dată că atunci când pui pasiune și energie, nu se poate să nu reușești…”, a declarat Cătălin –Nicolae Lazăr.

Potrivit acestuia, seminarul a fost susținut de către unii dintre cei mai buni formatori din rețeaua Consiliului Europei.

„Faptul că reușim să aducem expertiză și experiență de top în domeniul de tineret,  într-un eveniment la Centrul de Agrement Pădureni, nu poate decât să ne bucure. Această reușită, pe lângă multele  satisfacții și bucurii pe care ni le aduce, ne motivează, în primul rând și ne arată că se poate.  Este un pas important în demersul nostru de a crește calitatea evenimentelor dedicate tinerilor și astfel să întărim poziția Centrului de la Pădureni și implicit a Compartimentului Tineret/Tabere pe harta segmentului de tineret din România. Este nevoie de evenimente de o asemenea importanță și calitate  realizând că Centrul de Agrement Pădureni trebuie să aducă mai aproape Consiliul Europei, prin Directoratul de Tineret, cât și alte entități internaționale și naționale cu responsabilități în domeniul segmentului de tineret. Dorim ca acest eveniment și această colaborare să nu fie unul singular ci să aibă continuitate! Încercăm astfel să devenim un reper pe harta evenimentelor internaționale dedicate nu doar tinerilor din România, ci și celor din Europa. Căci tinerii au nevoie de oportunități, de contexte de învățare, iar Centrul de Agrement Pădureni a demonstrat pe parcursul acestor zile că poate să stea oricând alături de alte entități importante dedicate oferirii de suport în dezvoltarea și integrarea socio-profesională a tinerilor” – a mai spus Cătălin-Nicolae Lazăr.

Seminarul de formare „ENTER!” a început vineri, 24 august, iar activitățile acestuia s-au derulat până ieri, 26 august, cu participarea a aproximativ 30 de persoane – reprezentanți ai ministerelor de resort, funcţionari ai consiliilor județene, reprezentanți ai municipalităților și administrațiilor locale, ONG-urilor pentru tineret, Consiliului Național al Tineretului, Consiliului Tinerilor Instituționalizaţi și reprezentanți ai ONG-urilor reprezentând comunitatea romă.

„Seminarul a reunit aproximativ 30 de participanți veniți din toată țara, reprezentând organizații non-guvernamentale, dar și instituții locale și instituții școlare. Evenimentul se axează pe drepturile sociale  și mai ales pe ce măsuri trebuie să fie luate pentru ca tinerii din grupuri dezavantajate să poate să-și exercite drepturile sociale. Aici vorbim despre dreptul la locuință, la sănătate, la asistență socială, la educație de calitate. Seminarul are la bază o recomandare adoptată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei”, a declarat, vineri, pentru „Mesagerul de Covasna”, Ruxandra Pandea, formator din cadrul Consiliului Europei.

Consiliul Europei este prima organizaţie inter-guvernamentală europeană postbelică, înfiinţată la 5 mai 1949, ca organism european de promovare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a valorilor democratice. Comitetul de Miniștri este principalul organism decizional al Consiliului Europei. Comitetul de Miniștri elaborează, printre altele, recomandări pentru statele membre ale Consiliului Europei cu privire la chestiunile care privesc drepturile omului, democrația sau statul de drept, iar o astfel de recomandare este și cea cunoscută ca „Recomandarea ENTER! ”-aceasta vizând accesul tinerilor din cartiere dezavantajate la drepturile sociale.

Seminarul găzduit de Centrul de Agrement Pădureni și-a propus stimularea dezvoltării cunoștințelor participanților despre această Recomandare și a capacității de a reflecta asupra modulului de aplicare a acesteia în contextele din România; explorarea, analizarea și reflectarea asupra formelor, instrumentelor și metodelor existente pentru a se ralia acestei Recomandări.

„Centrul de Agrement Pădureni este primul care găzduiește un asemenea seminar (…). Este și unul dintre primele seminarii susținute într-unul dintre statele membre ale Consiliului Europei. Recomandarea ENTER e relativ recent, este adoptată în 2015 de către Comitetul de Miniștri și măsurile de aplicare și de formare a diferiților actori au început din 2016 și până acum s-au mai ținut doar câteva seminarii, iar România este printre primele care beneficiază de un seminar național în acest sens,” a mai spus Ruxandra Pandea.

Organizatorii speră că participanții vor implementa inițiative care vor duce mai departe esența seminarului.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail