Astăzi are loc deschiderea oficială a taberei „România Mea”, în prezența reprezentantului Institutului cultural Român, al reprezentantului Ministerului Tineretului și Sportului și al prefectului județului Covasna, Sebastian Cucu.

Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Covasna, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Organizația de Tineret GRIT Covasna, Voievozii Munților, din Vâlcele și Alexandra Ducancea din Întorsura Buzăului  desfășoară, în perioada 12-19 august, la Centrul de Agrement de la Pădureni, o nouă ediție a evenimentului de tineret cu participare internațională: proiectul de țară „România mea”. O sută de tineri români, liceeni, provenind din comunități istorice românești au astfel ocazia să se împrietenească, să afle despre specificul fiecărei zone în care trăiesc, dar și despre istoria României.

„Anul acesta vin tineri din Republica Moldova, Ucraina, Serbia – Voivodina și din Timocul Sârbesc, din Bulgaria și din România. Proiectul s-a născut dintr-o idee care mi-a venit la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului, cu mai mulți ani în urmă. Având în vedere că acolo era reprezentată diaspora românească – românii din provinciile istorice, la nivel de seniori, m-am gândit că nu este nici un motiv pentru care nu s-ar putea întâmpla acest lucru și la nivel de tineri. Astfel, am conceput acest proiect pentru a invita tinerii din provinciile istorice românești. Așa am reușit să materializăm proiectul,  care a devenit tradiție, și sperăm să meargă în continuare. Anul acesta, fiind și an Centenar, s-a potrivit și mai bine.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” șeful Direcției pentru Tineret și Sport Covasna, Ioan Marian Știopu. Acesta a mai adăugat că „Lăsând la o parte că tinerii socializează și se leagă prietenii între românii din provinciile istorice românești, își expun tradițiile din țara adoptivă, portul graiul, în fiecare seară vor fi prezentări culturale românești și reprezentanți din fiecare dintre grupurile participante vor cânta, vor dansa și vor recita poezii. De asemenea, se vor face tot felul de cursuri –  de geopolitică, de istorie a românilor, anul acesta se va preda istoria comunismului românesc. Vom avea lectori inclusiv preoți: părintele Ioan Tămaș Delavâlcele și Părintele Antonie Tămaș. Lectori vor mai veni în egală măsură de la Institutul cultural Român și de la Direcția Județeană de Tineret și Sport Covasna. Miercuri, de Sfânta Maria Mare îi vom duce pe tineri la mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, al cărei hram este. De asemenea vor avea parte și de  o excursie în județ, la Cetatea Zânelor de la Covasna, poate chiar la Lacul Sfânta Ana, dar și la rezervația de zimbri de la Vama Buzăului. Cu siguranță vor avea o săptămână de neuitat.”

Programul activităților

Fiecare zi a taberei va începe cu un program sportiv, la orele 8,00 dimineața și se va încheia cu seara culturală românească, care va debuta în jurul orelor 19,00, însă programul fiecăreia din cele șapte zile va fi foarte variat și interesant.

Astfel, după deschiderea oficială, ce are loc astăzi, la orele 12,00 și care va dura două ore, reputatul cercetător Constantin Secară va susține, până la orele 19,00, o serie de cursuri de etnologie sub denumirea generică de „Elemente de cultură tradițională în spațiul românesc”, după care participanții vor fi invitați seara culturală.

Programul de marți va cuprinde un curs de  geopolitică, susținut de sociologul Conf. Univ. dr. Cristi Pantelimon, precum și un curs despre istoria comunismului românesc, susținut de către Ioana Manolache, expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Ultima prelegere a zilei va fi susținută de către invitatul Direcției Județene de Tineret și Sport Covasna, Dan Tănasă.

Miercuri, după excursia la mănăstirea din Sâmbăta de Sus, preoții vâlceleni Ioan Tămaș Delavâlcele și Vasile Antonie Tămaș, invitați de către organizatori,  vor avea la dispoziție două ore de discuții cu tinerii.

Ziua de joi va cuprinde o prelegere despre Marea Unire, susținută de către redactorul șef din cadrul trustului de presă Adevărul, Ion M. Ioniță, apoi următoarele activități vor fi susținute de către  dr. Ioan Lăcătușu și de către prof. Florentina Teacă.

Vineri, tinerii vor vizita rezervația de zimbri din Vama Buzăului, după care vor fi angrenați într-o serie de ateliere deosebit de interesante, cu tema „Comunicare verbală, emoțională și corporală”, susținute de Mihai Răzuș, care va continua aceste activități și pe parcursul zilei de sâmbătă.

Ultima seară a  taberei va fi încheiată cu un concert al consacratei trupe rock Krypton.

Cu gânduri bune și, sperăm noi, cu promisiunea că vor ține legătura unii cu alții și că ne vor mai vizita meleagurile, dar și că vor transmite mai departe tot ce au învățat în această școală de vară, participanții la programul „România Mea” vor pleca spre casele lor, duminică.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail